gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
četvrtak, 04. jul 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Zadovoljni smo što postoji Berlinski proces i očekujemo da ova inicijativa sledećih godina rezultira konkretnim merama
+ larger fontnormal font- Smaller font
poznanjPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas na Sastanku ministara spoljnih poslova učesnica Berlinskog procesa koji se, u okviru predsedavanja Republike Poljske ovim procesom, održava u Poznanju.

„Učestvujem na sastancima Berlinskog procesa od početka, od 2014. godine, i ovo je šesti samit.  
Polako se postavlja pitanje svrsishodnosti održavanja ovih sastanaka, o tome sam ja danas najviše govorio, a tako misle i neke moje kolege ministri. Naročito u momentu kada neki vodeći evropski lideri govore da im ne pada na pamet da govore o proširenju EU. Ako je to tako, onda zaista ne razumemo smisao održavanja ovih sastanaka!

Ovo pitanje sam proširio i na region, da kao region moramo da budemo mnogo odgovorniji. Pacoliju sam postavio pitanje o tome što mediji objavljuju - a to je da su oni zabranili svim srpskim zvaničnicima da dolaze na KiM. Rekao je da je to izjavio njegov pomoćnik ili zamenik, ali ne sumnjamo da takva odluka postoji.
Takva jedna odluka, postojanje taksi, odluka o zajedničkoj diplomatiji Kosova i Albanije - to sve na neki način postavlja pitanje svrsishodnosti ovakvih sastanaka ako nakon toga imamo drugačiju realnost.

Srbija je veoma konstruktivna. I danas sam ponovio naše stavove, a to je da se zalažemo da ceo region traži i artikuliše zajedničke interese.

Zalažemo se da Srbija i Crna Gora brže napreduju ka EU jer nismo zadovoljni dinamikom, da se otvore pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom, da BiH uradi ono što treba kako bi otpočeli pregovore sa EU o članstvu, čak mi nemamo ništa protiv da se uvede vizna liberalizacija za građane KiM, ali to su sve stvari koje ne zavise od nas sa ZB. Zato je potrebno da poruke iz EU budu podsticajne, da ovo ne bude neka druga liga EU koja će zameniti proces evropskih integracija.

Severna Makedonija i Bugarska će sledeće godine predsedavati Berlinskom procesu. Da li mislite da će se Severna Makedonija zadovoljiti time da ne dobije otvaranje pregovora, nego da predsedava Berlinskim procesom.

Uvažavajući činjenicu da mi na Balkanu nismo međusobno solidarni, da ima mnogo nerešenih pitanja i da imamo još mnogo da uradimo na planu reformi, ovakve poruke ne nailaze na dobru reakciju u našem regionu i onda se postavlja pitanje čemu sve ovo služi.

I pored toga, mi smo ipak zadovoljni što postoji ovakva inicijativa ali očekujemo da ona u sledećim godinama rezultira nekim konkretnim merama.

Kada je reč o odnosu sa Prištinom, istakao sam da želimo kompromis i dogovor ali da takse moraju da se ukinu. Nemoguće je govoriti o regionalnoj saradnji a da imate takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije BiH, sa obrazloženjem da mi nismo priznali Kosovo. Ima tu i drugih zemalja koje nisu priznale Kosovo, a zašto njima nisu uveli takse?
Ističu da će ih ukinuti kada mi priznamo Kosovo, i to je ništa drugo nego opstrukcija dijaloga. Mi smo spremni na nastavak dijaloga, ali i da rešavamo probleme.
Ova situacija već izaziva ozbiljne probleme Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji. Probleme u funkcionisanju života, funkcionisanju institucija – zdravstva, trgovine, škola ali najvažnije stvara se dodatna nestabilnost koja preti da naruši bezbednosnu situaciju.

Još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Prištinu da se ukinu takse.

Raduje me što je EU reagovala na ovu navodnu odluku da se zabrani dolazak srpskim zvaničnicima, ali ne verujem da će to imati ikakvog efekta. To nije uvreda za Srbiju, to je šamar EU i međunarodnoj zajednici. Mi smo potpisali Briselski sporazum, a dogovor o posetama je dogovor u okviru Briselskog sporazuma. Ako imamo situaciju da neko neće da sprovodi dogovoreno, onda postaju besmislene i ovakve rasprave.

Danas sam mogao, otprilike, da kažem ono što sam govorio i 2014. godine obzirom da se nije mnogo toga promenilo ali ipak idemo nekako dalje u pravcu ka EU", naglasio je nakon sastanka u Poznanju ministar Dačić.