gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 04. јул 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Задовољни смо што постоји Берлински процес и очекујемо да ова иницијатива следећих година резултира конкретним мерама
+ larger fontnormal font- Smaller font
poznanjПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је данас на Састанку министара спољних послова учесница Берлинског процеса који се, у оквиру председавања Републике Пољске овим процесом, одржава у Познању.

„Учествујем на састанцима Берлинског процеса од почетка, од 2014. године, и ово је шести самит.  
Полако се поставља питање сврсисходности одржавања ових састанака, о томе сам ја данас највише говорио, а тако мисле и неке моје колеге министри. Нарочито у моменту када неки водећи европски лидери говоре да им не пада на памет да говоре о проширењу ЕУ. Ако је то тако, онда заиста не разумемо смисао одржавања ових састанака!

Ово питање сам проширио и на регион, да као регион морамо да будемо много одговорнији. Пацолију сам поставио питање о томе што медији објављују - а то је да су они забранили свим српским званичницима да долазе на КиМ. Рекао је да је то изјавио његов помоћник или заменик, али не сумњамо да таква одлука постоји.
Таква једна одлука, постојање такси, одлука о заједничкој дипломатији Косова и Албаније - то све на неки начин поставља питање сврсисходности оваквих састанака ако након тога имамо другачију реалност.

Србија је веома конструктивна. И данас сам поновио наше ставове, а то је да се залажемо да цео регион тражи и артикулише заједничке интересе.

Залажемо се да Србија и Црна Гора брже напредују ка ЕУ јер нисмо задовољни динамиком, да се отворе преговори са Албанијом и Северном Македонијом, да БиХ уради оно што треба како би отпочели преговоре са ЕУ о чланству, чак ми немамо ништа против да се уведе визна либерализација за грађане КиМ, али то су све ствари које не зависе од нас са ЗБ. Зато је потребно да поруке из ЕУ буду подстицајне, да ово не буде нека друга лига ЕУ која ће заменити процес европских интеграција.

Северна Македонија и Бугарска ће следеће године председавати Берлинском процесу. Да ли мислите да ће се Северна Македонија задовољити тиме да не добије отварање преговора, него да председава Берлинским процесом.

Уважавајући чињеницу да ми на Балкану нисмо међусобно солидарни, да има много нерешених питања и да имамо још много да урадимо на плану реформи, овакве поруке не наилазе на добру реакцију у нашем региону и онда се поставља питање чему све ово служи.

И поред тога, ми смо ипак задовољни што постоји оваква иницијатива али очекујемо да она у следећим годинама резултира неким конкретним мерама.

Када је реч о односу са Приштином, истакао сам да желимо компромис и договор али да таксе морају да се укину. Немогуће је говорити о регионалној сарадњи а да имате таксе од 100 одсто на производе из Србије БиХ, са образложењем да ми нисмо признали Косово. Има ту и других земаља које нису признале Косово, а зашто њима нису увели таксе?
Истичу да ће их укинути када ми признамо Косово, и то је ништа друго него опструкција дијалога. Ми смо спремни на наставак дијалога, али и да решавамо проблеме.
Ова ситуација већ изазива озбиљне проблеме Србима који живе на Косову и Метохији. Проблеме у функционисању живота, функционисању институција – здравства, трговине, школа али најважније ствара се додатна нестабилност која прети да наруши безбедносну ситуацију.

Још једном позивамо међународну заједницу да изврши притисак на Приштину да се укину таксе.

Радује ме што је ЕУ реаговала на ову наводну одлуку да се забрани долазак српским званичницима, али не верујем да ће то имати икаквог ефекта. То није увреда за Србију, то је шамар ЕУ и међународној заједници. Ми смо потписали Бриселски споразум, а договор о посетама је договор у оквиру Бриселског споразума. Ако имамо ситуацију да неко неће да спроводи договорено, онда постају бесмислене и овакве расправе.

Данас сам могао, отприлике, да кажем оно што сам говорио и 2014. године обзиром да се није много тога променило али ипак идемо некако даље у правцу ка ЕУ", нагласио је након састанка у Познању министар Дачић.