gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 03. јул 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
У Лими отворен Конзулат Републике Србије на челу са почасним конзулом
+ larger fontnormal font- Smaller font
0207peru konzulat1Говор првог потпредседника Ивице Дачића на церемонији свечаног отварања Конзулата Републике Србије на челу са почасним конзулом Кармен Роса Каруанђо Уртадо са седиштем у Лими:


„Поштована госпођо Уртадо,
Даме и господо,
Уважени гости,

Част ми је и задовољство да вас данас, у име Владе Републике Србије, поздравим и пожелим добродошлицу и захвалим што сте се одазвали позиву да присуствујете церемонији свечаног отварања Конзулата Републике Србије у Лими, на челу са почасним конзулом госпођом Кармен Роса Каруанђо Уртадо.Дозволите ми да са задовољством истакнем пријатељске и добре односе које наше две државе и наши народи негују. Желим да подсетим да наши дипломатски односи датирају из периода пре Другог светског рата, а обновљени су 1967. године. Перу је био један од најзначајнијих политичких и економских партнера СФРЈ у Латинској Америци, а пријатељски односи потичу из времена блиске сарадње у оквиру Покрета несврстаних. Република Перу спада међу земље са богатом традицијом и дугом историјом, која ће 2021. године прославити јубиларну годишњицу - 200 година од стицања независности.

Жеља је и опредељење Републике Србије да са Републиком Перу настави да развија и унапређује блиске односе у свим областима од обостраног интереса.

Билатерални економски односи остају један од главних облика сарадње и представљају област са великим потенцијалом за унапређење. Заједнички је оцењено да постоји простор за интензивирање економске сарадње, пре свега у области пољопривреде и наменске индустрије, као и за реализацију сарадње у оквиру Пацифичке алијансе. Нагласио бих да компанија "Енергопројект" већ дужи низ година успешно послује у Перуу и има своје представништво у Лими.


 

Почасни конзулат Републике Србије у Лими ће у значајној мери допринети успостављању и развијању привредне сарадње међу партнерима са српске и перуанске стране, посебно имајући у виду повећано интересовање перуанских компанија за улагања у Републику Србију.

Хтео бих да нагласим да ће отварање Конзулата Републике Србије на челу са почасним конзулом у Лими дати додатни импулс интензивирању и проширењу сарадње Републике Србије и Републике Перу, а посебно у области трговине, инвестиција, туризма, културе, образовања, науке и технологије. Активности почасног конзула ће бити усмерене на даљи развој привредних и културних веза, посебно сарадњу региона и градова две државе, а у интересу унапређења међудржавних односа и свестране сарадње.

Институција почасних конзула у Републици Србији има богату традицију и значај у дипломатско-конзуларним односима. Данас, Република Србија има 75 почасних конзула у иностранству. Претежно су то представници пословног света, угледни адвокати, лекари, професори, културни радници, као и припадници других професија. Сви су они по правилу високообразоване личности, цењене у својим срединама, који су на добровољној основи и са најбољим намерама прихватили да обављају ову одговорну функцију.

Поштована госпођо Уртадо дозволите ми да Вам још једном пожелим много успеха у Вашем будућем раду.

Хвала!"