gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 07. jun 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Lavrov o situaciji na KiM uoči sednice Saveta bezbednosti
+ larger fontnormal font- Smaller font
st. peterburg_jun_2019Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u poseti Ruskoj Federaciji radi učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu koji se održava u Sankt Peterburgu. Ministar Dačić imao je danas i bilateralni susret sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

Ministar Dačić istakao je da su šef ruske diplomatije i on na današnjem sastanku detaljno razmatrali situaciju na KiM, uči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja će se održati 10. juna.
Naglasio je da ministra Lavrova detaljno upoznao sa planovima Srbije po pitanju KiM, kao i da je mu je šef ruske diplomatije rekao da Moskva apsolutno podržava Srbiju i da će ta podrška biti jasno izražena i na sednici Saveta bezbednosti UN-a u ponedeljak.

"Sastanak je bio veoma važan zato što se desio posle najnovijih dešavanja na KiM, posle incidenata i upada na sever KiM i napada na snage UN-a, to jest misiju UN-a i ruskog predstavnika UNMIK-a, a uoči zasedanja Saveta bezbednosti na kojem ću učestvovati u ponedeljak."

Istakao je i da je upoznao ministra Lavrova detaljno šta će Srbija raditi u narednim mesecima, "kakvi su naši stavovi, vezano za ovo najvažnije pitanje".

"Naglasio sam da smo mi spremni na kompromis, ali da albanska strana ne želi dogovor i kompromis, da stalno ide sa rušenjem svih dogovora, da ne želi da ispuni ono što je potpisala pre šest godina, da formira ZSO, ali ne želi ni da ukine takse, niti da poštuje obaveze da bezbednosne i oružane snage ne dolaze na sever KiM.
Kada se tome doda i napad na snage UN-a, to jest mirovne misije, vidi se da oni ne žele da dođu do bilo kakvog rešenja.

Sergej Lavrov me je upoznao i sa ruskim stavovima, tim povodom konstatovali smo da postoji veoma dobra kooridnacija između naša dva rukovodstva i da Rusija apsolutno podržava Srbiju i da će ta podrška biti jasno izražena i na sednici Saveta bezbednosti", naglasio je šef srpske diplomatije nakon sastanka sa ministrom Lavrovim.