gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
četvrtak, 16. maj 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija je iskreni prijatelj Madagaskara i sa tom politikom će nastaviti
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mip Madagaskara_3Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u zvaničnoj poseti Republici Madagaskar.

Šef srpske diplomatije susreo se danas u Antananarivu sa visokim zvaničnicima te zemlje.

Ministar Dačić imao je odvojene susrete sa ministrom ekonomije, finansija Randrijamandrato Rišarom, ministarkom industrije, turizma i zanatstva Rakotamalalom Lantoso, kao i sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Frank Mišelom Naina Andrijancitohainom. Ministar Dačić je sa sagovornicima razmotrio stanje bilateralnih odnosa Srbije i Madakaskara, kao i modalitete unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova, dva ministra su potpisali Memorandum o saradnji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Republike Madagaskar.

„Moja poseta Madagaskaru je u cilju unapređenja naših odnosa i razvoja bilateralne saradnje.

Srbija je naslednica Jugoslavije i mi iz tog vremena, iz vremena predsednika Tita, koji je bio jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih zemlja, imamo izuzetnu saradnju sa Madagaskarom.

Pokušavam da obnovim tu saradnju sa brojnim zemljama Afrike i u skladu sa tim ovo je moja druga poseta Madagaskaru. Bio sam ovde i pre tri godine, kada smo i dogovorili još bolju saradnju između naše dve zemlje.

Formiraćemo Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju. Očekujemo da se razmene i posete naših biznismena. U oblasti obrazovanja Srbija će ponuditi stipendije za studente sa Madagaskara. Takođe, Srbija će pomoći Madagaskaru i u oblastima medicine i farmacije, budući da imamo izuzetno uspešne institute koje se bave proizvodnjom vakcina.

Očekujem uzvratnu posetu mog kolege, ministra spoljnih poslova, ali i na jesen posetu vašeg novog predsednika.

Srbija je iskreni prijatelj Madagaskara i sa tom politikom ćemo nastaviti", izjavio je ministar Dačić.