gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 16. мај 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија је искрени пријатељ Мадагаскара и са том политиком ће наставити
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mip Madagaskara_3Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у званичној посети Републици Мадагаскар.

Шеф српске дипломатије сусрео се данас у Антананариву са високим званичницима те земље.

Министар Дачић имао је одвојене сусрете са министром економије, финансија Рандријамандрато Ришаром, министарком индустрије, туризма и занатства Ракотамалалом Лантосо, као и са својим колегом, министром иностраних послова Франк Мишелом Наина Андријанцитохаином. Министар Дачић је са саговорницима размотрио стање билатералних односа Србије и Мадакаскара, као и модалитете унапређења сарадње у областима од обостраног интереса.

Након састанка са министром иностраних послова, два министра су потписали Меморандум о сарадњи Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Републике Мадагаскар.

„Моја посета Мадагаскару је у циљу унапређења наших односа и развоја билатералне сарадње.

Србија је наследница Југославије и ми из тог времена, из времена председника Тита, који је био један од оснивача Покрета несврстаних земља, имамо изузетну сарадњу са Мадагаскаром.

Покушавам да обновим ту сарадњу са бројним земљама Африке и у складу са тим ово је моја друга посета Мадагаскару. Био сам овде и пре три године, када смо и договорили још бољу сарадњу између наше две земље.

Формираћемо Мешовити комитет за економску сарадњу. Очекујемо да се размене и посете наших бизнисмена. У области образовања Србија ће понудити стипендије за студенте са Мадагаскара. Такође, Србија ће помоћи Мадагаскару и у областима медицине и фармације, будући да имамо изузетно успешне институте које се баве производњом вакцина.

Очекујем узвратну посету мог колеге, министра спољних послова, али и на јесен посету вашег новог председника.

Србија је искрени пријатељ Мадагаскара и са том политиком ћемо наставити", изјавио је министар Дачић.