gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 17. април 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Kонтинуитет и дугa традицијa политичких односа између Србије и Руске Федерације
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic moskva_april_2019Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у посети Руској Федерацији.
Шеф српске дипломатије састао се данас са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим са којим је разговарао о билатералној сарадњи, разменио мишљења о најважнијим темама од значаја за две земље, као и o сарадњи на међународном плану.

„Велико је задовољство што сам поново у посети Руској Федерацији. Министар Лавров и ја имао традицију да се најмање два пута годишње састајемо, једном у Србији, други пут у Русији. Дакле, до краја године, очекујем колегу Лаврова да посети Србију.

Непосредан повод посете је обележавање 140 година од отварања Посланства Кнежевине Србије у Царској Русији. Тим поводом данас ће у Амбасади Србије у Москви, уз помоћ руске стране, бити отворена изложба коју ћемо отворити, копредседавајући руског дела Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Републике Србије и Руске Федерације, Јуриј Борисов и ја.

То све говори о континуитету и дугој традицији наших политичких односа који су и данас веома добри. Наши односи су на стратешком нивоу и могу само да нас радују сусрети на највишем нивоу. Посета председника Путина била је од изузетног значаја. Већ је договорен термин сусрета председника Вучића и Путина на самиту у Кини, 26. априла.

То ће бити уочи 29. априла, када је у Берлину заказан састанак на који су позвани представници Београда и Приштине.

Важно је да се зна да ће Србија и Руска Федерација увек радити на проналажењу најбољих могућих политичких решења за проблеме који постоје у нашем региону.

Желим да захвалим Руској Федерацији, председнику Путину, колеги Лаврову на великој подршци коју нам пружају у одбрани нашег територијалног интегритета и суверенитета.

Србија није у стању да заштити свој национални интерес без помоћи Руске Федерације. Ситуација на међународној сцени је таква, а правила међународног поретка се све више руше и таква су да Србија без помоћи пријатеља не може да заштити своје националне интересе.

Веома нам је битно и то што је Русија стална чланица СБ УН. То је за нас фактор стабилности и сигурности, тако да, на пример, одлука да Косово буде примљено у чланство у УН не може бити донета, јер мора да прође СБ УН.

Битна нам је помоћ Руске Федерације и наших других пријатеља у вези са чланством Косова у међународним организацијама. Ми се у међународним организацијама руководимо тиме да будемо једни другима од помоћи и ту су наши односи на веома високом нивоу.

Имали смо веома успешну акцију када је реч о Интерполу, а ту сарадњу ћемо наставити с обзиром на то да се Косово поново пријавило за чланство у Интерпол.
Ове године конференција је у Чилеу и опет ће вршити притисак и љутити се на нас што лобирамо да неке земље не признају Косово или радимо на томе да промене одлуку о признању Косова. Сада је проблем што Србија има, наводно толико велики утицај, да можемо да спречимо да неко постане члан неке велике међународне организације.

13 земаља је повукло признање Косова и надам се да ће се тај процес наставити и даље.

Важно је да ми у заштити наших интереса полазимо од тога да се консултујемо са Руском Федерацијом и зато је састанак председника Вучића и Путина, уочи састанка који је сазвала Ангела Меркел у Берлину, веома важан.

Ми нећемо повлачити никакве потезе без консултација са Руском Федерацијом. Радује нас руски став да ће они подржати све оно што је у интересу Србије.

Повећава се обим наше спољнотрговинске размене, она је прошле године износила више од 3 милијарде долара и желимо да се тај узлазни тренд настави. Почела је и изградња гасовода кроз Србију – Турског тока и циљ је да се радови заврше што пре. Спречен је Јужни ток, а Северни ток је добио све дозволе саме ЕУ. Имали смо притиске са запада и питање зашто гас из Русије. У чему је гас из Русије специфичан у односу на гас који Русија шаље у Немачку?

Да закључим веома ме радују овакве посете и оне су само фактор подстицаја за даљу сарадњу.", изјавио је министар Дачић на конференцији за новинаре у Москви.