gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 05. април 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија посебну пажњу посвећује образовању младих и очувању културног и националног идентитета српског народа у региону
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ucenici -_gimnazija_ZagrebОбраћање првог потпредседника Владе Србије и министра Дачића ученицима Српске православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић" из Загреба:


„Поштовани гимназијалци,

Добро дошли у Београд, добро дошли у кућу српске дипломатије. Налазимо се у Музеју дипломатије који чува политичку историју нашег народа и државе Србије у последња два века.

Радује ме сусрет са вама, јер ви представљате нову, генерацију рођену после 2000. године које треба да буде мост сарадње и разумевања између Србије и Хрватске.

Ваши преци и сународници, Срби у Хрватској, дали су значајан друштвени, политички, културни, научни и други допринос у изградњи сваке државне заједнице на простору данашње Хрватске. Данас, ви можете да будете поносни што се потомци писаца Петра Прерадовића, Симе Матавуља, Владана Деснице, песника Бранка Радичевића и Григора Витеза, научника Николе Тесле и Милутина Миланковића, композитора Јосифа Руњанина, скулптора Војина Бакића, великог добротвора и привредника Владимира Матијевића, сликара Саве Шумановића, а понеко од вас је можда и потомак чувеног звездиног голмана Владимира Беаре.

С обзиром да похађате гимназију коју је основала Митрополија загребачко-љубљанска, сигурно знате да се у скоро сваком граду у Хрватској налазе жива светилишта Српске православне цркве – манастири Крка, Крупа, Драговић, Гомирје, Оћестово, Ораховица, Лепавина, као и саборне цркве у Загребу, Карловцу, Ријеци, Пакрацу, Шибенику, Задру и Дубровнику.

Колико знам, ви у гимназији имате могућност да поред класичног школског програма Хрватске, истовремено негујете и учите српски језик и књижевност, нашу историју, културу, географију, музичко и ликовно. Тиме развијате мултикултурални дух и отварате дијалог са вршњацима других култура, улажући у заједничку будућност.

Наравно, данас живимо у Европи отворених граница и велика је вероватноћа да ћете факултете уписати у некој другој држави, али је важно да сачувате ваш идентитет – идентитет Срба, Срба у Хрватској. Осим неговања српског језика и ћириличног писма, православља, сећања на горепоменуте великане, важно је неговати и антифашизам као један од најважнијих елемената српског идентитета у Хрватској.

Желим да вам кажем да Србија, као ваша матица, посебну пажњу посвећује образовању младих и очувању културног и националног идентитета српског народа у региону.

У протеклој години обезбедили смо одређена средства вашој гимназији, као и Српском привредном друштву „Привредник" за стипендирање ученика и студената српске мањине у Хрватској и сасвим је могуће да ће управо неко од вас када крене путем даљег универзитетског образовања бити корисник ових стипендија.

Истовремено, сваке године из буџета Министарства спољних послова – кроз механизам конкурсног финансирања Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону издвајамо средства намењена манифестацијама, организацији школа, едукативних кампова и радионица. У оквиру пројекта „Србија за Србе региона" у овој школској години, од укупно 18 нових студената из региона у Републици Србији, седам студената је из Хрватске. Надамо се да ће се управо они вратити да допринесу добробити српске заједнице у Хрватској, али и повезивању две државе опредељене да своју енергију усмере ка будућности.

Хвала вам на пажњи и желим вам угодан и леп боравак у Београду!"