gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
sreda, 06. februar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić učestvovao na Ministarskoj konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv DAEŠ-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
Vasington 5Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas u Vašingtonu na Ministarskoj konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv DAEŠ-a.

Na ovom skupu, visokim svetskim zvaničnicima obratio se i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp.Ministar Dačić istupao je na drugoj sesiji ministarskog sastanka na temu Koalicija u 2019.
U svom izlaganju ministar Dačić istakao je da Srbija pruža punu podršku borbi protiv terorizma, kao i da smo u suzbijanju ovog problema spremni da pružimo aktivan doprinos.

Republika Srbija priključila se Globalnoj koaliciji za borbu protiv DAEŠ-a krajem 2014. godine i time potvrdila svoje opredeljenje da doprinese globalnim naporima u suočavanju sa bezbednosnim izazovima.

U nastavku je istupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na drugoj sesiji ministarskog sastanka Globalne koalicije za borbu protiv DAEŠ-a koji se održava u Vašingtonu:


„Uvaženi gospodine Pompeo,
Poštovani ministri,
Dame i gospodo,

Čast mi je što učestvujem na današnjem skupu i na početku zahvaljujem svima na doprinosu zajedničkoj borbi i vojnoj pobedi nad DAEŠ-om.

U godinama i decenijama za nama svedoci smo postepene transformacije terorizma u globalni fenomen. Pojavom DAEŠ-a i njegovih filijala terorizam je dobio na novoj formi organizacije, ali i okrutnosti. Srbija je na vreme prepoznala ovu pretnju i među prvima se priključila Globalnoj koaliciji za borbu protiv DAEŠ-a. Kao članica Koalicije, Srbija je kroz različite vidove pomogla iračku vladu i spremna je da u skladu sa svojim kapacitetima i ubuduće pruža podršku Koaliciji.

Smatram da ne greše oni koji kažu da je 21. vek otpočeo napadom na Kule bliznakinje u Njujorku - od tog događaja do danas terorizam predstavlja glavnu preokupaciju svetske javnosti.

Dolazim iz zemlje koja se još početkom devedesetih godina suočila sa zlom međunarodnog terorizma kada se u građanski rat na prostoru bivše Jugoslavije uključilo preko sedam hiljada stranih boraca koji su došli iz raznih delova sveta, uglavnom avganistanskih veterana. To zlo tada nije bilo na adekvatan način prepoznato od strane međunarodne zajednice. Mnogi od terorista koji su učestvovali u ratu na prostoru bivše Jugoslavije kasnije su učestvovali u napadima na Njujork, Madrid i druga mesta. Mnogi od njih bili su uzor i učitelji teroristima koji su kasnije sejali smrt širom sveta. Rat na prostoru bivše Jugoslavije bio je poligon za vojnu obuku terorista, a što je još opasnije učionica radikalizma i ekstremizma. Seme ekstremizma i radikalizma koje je tu posejano daje svoje gorke plodove u Iraku i Siriji u koju je sa prostora bivše Jugoslavije otišlo više stotina terorista da se bore u redovima DAEŠ-a, odlaze čitave porodice i to je zastrašujuća istina sa kojim se moramo suočiti. Preko 20.000 stranih boraca stiglo je iz čitavog sveta, uglavnom iz evropskih država. Većina tih ljudi se vratila, ili će se vratiti sa borbenim iskustvom i dodatno zatrovana ekstremizmom. Veoma mali broj njih se vratio razočaran.

Dame i gospodo,

Smatramo da se nalazimo u veoma kritičnom trenutku za potpuno slamanje ekstremističkih pokreta, pre svega DAEŠ-a, i da je u ovom momentu od izuzetne važnosti sprečiti njegovo reaktiviranje i vraćanje u život. Srbija može i želi da u tome doprinese, i da ovom globalnom naporu pruži puni doprinos. Podsećam vas da je Republika Srbija još pre pet godina uvela u svoje zakonodavstvo, kao teško krivično delo, učešće u ratovima u inostranstvu, vrbovanje, finansiranje i obučavanje ekstremista. Pred našim sudovima već je izrečeno više presuda ekstremistima, i to od šest do 11 godina zatvora, jer su se borili u Siriji na strani DAEŠ-a, prikupljali novac za tu borbu i regrutovali nove borce. Kao posebno rizičnu područje za regrutovanje pripadnika DAEŠ-a, vidimo Kosovo i Metohiju, odakle je, prema procenama, na strani DAEŠ-a ratovalo više od tri stotine ekstremista, čime se, procentualno u odnosu na broj stanovnika, svrstavaju među najzastupljenije u redovima DAEŠ-a. Povratak bilo koga od njih u region svojevrstan je bezbednosni rizik i pretnja za naše društvo, i mi se moramo posebno oštro obračunati sa svakom njihovom eventualnom namerom da virus terorizma sa ratnog područja prenesu na Balkan.

U tom smislu, čvrsto se zalažemo za još intenzivniju saradnju službi bezbednosti, policijskih i pravosudnih organa u borbi protiv terorističkih organizacija, posebno u borbi protiv finansiranja terorizma i onih koji regrutuju i obučavaju teroriste. Od uspeha u toj saradnji direktno će zavisiti bezbednost naših građana i naših država.

Republika Srbija ostaje otvorena za ovakav i druge vidove partnerstva sa vama, članicama koalicije, i pružiće svoj maksimalni doprinos našoj zajedničkoj borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

Hvala vam."

Tramp Koalicija borba protiv DAES

Vasington 6

Vasington 5