gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
sreda, 16. januar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa načelnikom štaba NATO Komande združenih snaga u Napulju
+ larger fontnormal font- Smaller font
PortolanoPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas načelnika štaba NATO Komande združenih snaga u Napulju i šefa Komandnog elementa EU general-potpukovnika Lućana Portolana.

Tokom susreta je izraženo obostrano zadovoljstvo intenzivnim političkim dijalogom Srbije i NATO-a na najvišem nivou, kao i uspešnom praktičnom vojnom i civilnom saradnjom u brojnim oblastima, koja se realizuje u okviru programa Partnerstvo za mir, uz puno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije od strane Alijanse i članica NATO-a. Razgovarano je i o mogućnostima za dalje unapređenje i produbljivanje svih vidova partnerske saradnje, imajući u vidu da Srbiju i NATO čvrsto povezuje zajednički interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu. Ukazano je na aktivno učešće Srbije u brojnim međunarodnim misijama i operacijama po okriljem EU i UN-a, kao i na spremnost za koordinaciju i saradnju sa Alijansom na polju borbe protiv terorizma, reagovanja u vanrednom situacijama – prirodnih nepogoda, kao i suočavanja sa aktuelnim bezbednosnim izazovima.

Obostrano je pozitivno ocenjena saradnja na terenu Vojske Srbije i Misije KFOR u cilju pune implementacije Rezolucije SB UN 1244 i Vojno-tehničkog sporazuma.
Ministar Dačić je istakao da je nesmanjeno prisustvo KFOR-a veoma važno za garantovanje bezbednosti i očuvanje kulturnog i religijskog nasleđa Srba u Pokrajini. Posebno je ukazao na važnost garancija NATO-a da snage „KBS" i druge teško naoružane formacije Albanaca, ne mogu biti angažovane na severu Pokrajine bez saglasnosti NATO-a, odnosno komandanta KFOR-a, kao i predstavnika Srba na severu KiM.

Ministar Dačić je istakao da je, polazeći od činjenice da se prošlost ne može promeniti, a samim tim ni događaji iz 1999, ali da se na budućnost može uticati, važno da Srbija i NATO, imajući u vidu zajednički interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu, produbljuju saradnju kako bi se pozitivna agenda dalje razvijala u obostranom interesu.

General-potpukovnik Portolano je istakao da je Srbija jedan od najboljih partnera Alijanse, ključan faktor regionalne stabilnosti, te da NATO ulaže posebne napore za dalje unapređenje kvaliteta i kvantiteta zajedničkih aktivnosti, koje se realizuju u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti u regionu. Naglasio je i jasno opredeljenje KFOR-a da nastavi sa realizacijom mandata, koji mu je poveren od strane SB UN-a.