gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 15. јануар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србију и НАТО чврсто повезује заједнички интерес очувања мира и стабилности у региону
+ larger fontnormal font- Smaller font
Tan2019-1-15 21196517 13Излагање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на свечаности поводом примопредаје дужности контакт амбасаде за сарадњу Србије са НАТО -Амбасаде Грчке и преузимања дужности од стране Амбасаде Норвешке:

„Уважени генерале Маринели,
Уважени генерале Портолано,
Екселенције,
Даме и господо,

Захваљујем на позиву да учествујем на данашњој церемонији предаје дужности досадашње контакт амбасаде за сарадњу Србије са НАТО – Амбасаде Грчке и преузимања ове дужности од стране Амбасаде Норвешке. Задовољство ми је да истакнем одличну сарадњу коју смо претходне две године имали са Амбасадом Грчке на унапређењу партнерске сарадње Србије и НАТО. Не сумњам да ће сарадња бити даље унапређивана у обостраном интересу и у 2019. уз подршку Норвешке, земље са којом Србија има изграђене одличне политичке и економске односе, као и Холандије, такође, нашег важног партнера, чија ће амбасада, како нам је најављено, а у складу са договором са Норвешком, преузети ту улогу у 2020. години.

У развоју партнерске сарадње и овог пута истичем изузетно важну улогу ГС НАТО-а господина Столтенберга, бившег премијера Норвешке и осведоченог пријатеља Србије и нашег региона, који је део свог живота провео у Београду. Континуирани контакти председника Вучића и ГС Столтенберга у протекле четири године значајно су допринели унапређењу политичког дијалога и грађењу међусобног разумевања и поверења. Посете на високом и највишем нивоу размењују се сваке године, а имали смо част да господина Столтенберга угостимо и почетком октобра 2018. приликом отварања вежбе „Србија 2018", највеће до сада организоване цивилне вежбе у области ванредних ситуација, са око 2.000 учесника из 40 земаља чланица и партнера НАТО-а.

Србија и НАТО значајно су унапредили и практичну сарадњу у свим областима од заједничког интереса, било да се ради о цивилним или војним. Након успешно окончаног првог циклуса примене Индивидуалног акционог плана партнерства (IPAP), у току је интензиван рад на финалном усаглашавању новог IPAP за наредне три године. При томе, политика војне неутралности Србије се ни у једном моменту не доводи у питање – то остаје наша трајна одлука коју партнери из НАТО-а у потпуности поштују. Србија поштује опредељење својих суседа и других земаља за чланство у НАТО-у, те очекујемо и разумевање за нашу сарадњу и са земљама које нису чланице Алијансе. Наша сарадња са другим партнерима, као што је и пракса показала, не штети интензитету и квалитету наше партнерске сарадње са НАТО-ом и његовим чланицама и обрнуто. Чланице НАТО-а и аспиранти за чланство у Алијанси су у окружењу наше земље, те смо и због те географске блискости природно упућени на сарадњу са њима.
Управо ова упућеност једних на друге разлог је чврсте посвећености наше земље унапређењу регионалне сарадње на свим пољима, што је један од наших најбитнијих спољнополитичких приоритета. Сва отворена питања желимо да решавамо кроз конструктиван дијалог, окренути ка будућности и унапређењу мира и стабилности, као основном предуслову за сваку врсту напретка.

Србију и НАТО чврсто повезује заједнички интерес очувања мира и стабилности у региону. Односи Србије и НАТО-а имају оптерећења из прошлости, што вам је познато и то је реалност - бомбардовање тадашње СР Југославије од стране НАТО без овлашћења Савета безбедности УН, што је донело цивилне жртве и разарања огромних размера. У нашим односима, међутим, имамо одговорност и обавезу да заједнички градимо стабилан регион, а самим тим да омогућимо суштинску основу за његов просперитет и допринесемо миру и стабилности у ширем окружењу, што је наша заједничка мисија, коју треба остваримо.

Од Алијансе, зато, очекујемо да са разумевањем сагледава, разуме и подржи наше приоритете, нарочито у вези са питањем Косова и Метохије, јер НАТО, између осталог, има и низ обавеза сагласно мандату добијеном од СБ УН у очувању мира и стабилности на КиМ. Сматрамо да само компромисно решење за КиМ може обезбедити трајни мир и стабилност и у више прилика смо показали спремност да се до таквих решења дође. Договор Београда и Приштине неће бити на штету било које треће стране и не постоји ниједан разлог да нешто што две стране оцене прихватљивим, буде неприхватљиво за било кога другог. Мислимо да је време да се ово питање реши на начин којим ниједна страна не би добила све, али би добила довољно да решење постане трајно и одрживо.

НАТО мисија КФОР остаје једина легална и легитимна војна формација у Покрајини, битан гарант спровођења Бриселског споразума и практично једини гарант безбедности и опстанка Срба, њихове имовине, верске и културне баштине на КиМ. Стога је за нас изузетно битно да се мандат КФОР реализује у потпуности у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и Војно-техничким споразумом, да КФОР остане у несмањеном саставу у Покрајини и да у својим активностима буде статусно неутралан.

И овом приликом наглашавам да се Србија снажно противи трансформацији тзв. „Косовских безбедносних снага" у тзв. „Војску Косова", јер се тиме крши Резолуција СБ УН 1244, Војно-технички споразум и угрожава регионална и шира стабилност. Нажалост, развој догађаја показује да Приштина очигледно не одустаје од једностраних потеза, попут оних којим се формирају оружане снаге и поред јасног упозорења представника међународне заједнице, међу њима и господина Столтенберга, да су такви једнострани потези неприхватљиви и да чине штету дијалогу. Такође, истичем пресудну важност гаранција НАТО-а да снаге „КБС" и друге наоружане формације Албанаца не могу да улазе на север Покрајине без сагласности команданта КФОР-а и лидера Срба на северу. Србија се увек постављала одговорно и одмерено, желећи да допринесе да се мир и стабилност учврсте и промивишу, али истовремено остаје привржена заштити својих државних и националних интереса, што је неприкосновено право и обавеза свих чланица међународне заједнице.

На крају, дозволите ми да овом приликом још једном нагласим важност чињенице да се не може живети у прошлости и да ради мира, безбедности и стабилности, као и свеопштег просперитета, морамо заједнички да радимо, како би будућност била боља и како би се нека отворена питања из прошлости могла превазићи. А до боље будућности можемо стићи само јачањем међусобне сарадње и поверења, као и спремношћу и одговорношћу да речи увек преточимо у дела, односно да све што договоримо на делу и потврдимо и остваримо, без изузетка. Србија је потврдила да као одговоран партнер поступа у складу са постигнутим договорима и као извозник регионалне безбедности даје и даваће пун допринос заједничком циљу. Уколико сви други актери то учине, а то са правом очекујемо, трајан и одржив мир и стабилност у региону биће на дохват руке, чему се искрено надамо.
Хвала на пажњи."