gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 19. децембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Састанак Америчко - јадранске повеље у Подгорици
+ larger fontnormal font- Smaller font
Podgorica -_FilipovicДелегација Министарства спољних послова коју је предводио вршилац дужности помоћника министра за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић учествовала је у статусу посматрача на министарском састанку Америчко-јадранске повеље (А5), који је одржан у Подгорици, 17. и 18. децембра 2018. године. Овај састанак, одржан у формату министара спољних послова, представља последњи у низу скупова реализованих у оквиру овогодишњег председавања Црне Горе овом регионалном безбедносном иницијативом. Председавање Америчко-јадранској повељи у наредној години преузима Република Албанија.

На састанку, као што је уобичајено на завршним министарским састанцима у оквиру ове иницијативе, размотрена је безбедносна ситуација у региону, регионална сарадња и предстојеће активности у оквиру Америчко-јадранске повеље.

Учествујући у расправи, амбасадор Филиповић је указао да у региону треба у континуитету тражити заједничке одговоре, озбиљно и трезвено усмерени на будућност и конкретна одржива решења која трајно доприносе миру и стабилности, без предузимања једностраних, радикалних и непредвидивих потеза. Указао је на спољнополитичке приоритете Србије и њен допринос миру и стабилности и региону, али је приоритетно говорио о једностраној одлуци Приштине о трансформацији тзв. „Косовских безбедносних снага" у тзв. „Војску Косова" и одлуци о дискриминаторским таксама на робу из Србије и Босне и Херцеговине.

Амбасадор Филиповић је нагласио да одлука о трансформација тзв. „КБС" представља драстично кршење Резолуције СБ УН 1244 и Војно-техничког споразума, јер је КФОР једина легална војна формација у Покрајини, да овим потезом Приштина не поступа и по својим правним актима и да је овај провокативан потез озбиљан потенцијал за дестабилизацију и угрожавање безбедности српске заједнице у Покрајини. Додао је да су таксе противне Споразуму и Споразуму о стабилизацији и придруживању Приштине и ЕУ, да доводе у питање дијалог Београда и Приштине и регионалну сарадњу, као и да се у том смислу налазимо у апсурдној ситуацији где се на форумима сви залажу за регионалну сарадњу и њени развој, а да у пракси сада Приштина крши међународно право, које управо успоставља оквир за ту сарадњу.

В.д. помоћника министра је оценио да није прихватљиво да се на основу једностраних потеза праве нови компромиси и да овакви потези стварају нову преговарачку позицију у дијалогу Београда и Приштине. На такав начин ниједан дијалог није одржив јер фаворизује једну страну и њена одговорност се релативизује. Неопходно је увек идентификовати ко је одговоран за сваки застој и кршење принципа и договорених решења, те позиви да се обе стране уздрже нису праведни у ситуацијама када је очигледна одговорност једне стране, у овом случају Приштине. Изразио је очекивање да ће јасне поруке ЕУ и НАТО-а довести до тога да Приштина повуче ове дискриминаторске таксе, као и да ће КФОР у потпуности испунити свој мандат, поверен од стране Уједињених нација, да обезбеди потпуну заштиту српског становништва, њихове имовине и културне и историјске баштине у Покрајини, што је кључно за њен опстанак и безбедан живот.

Амбасадор Филиповић је закључио да ће Србија наставити да снажно промовише регионалну сарадњу и као контрибутор процесу помирења и укупном регионалном развоју, придржаваће се, као и до сада, свих споразума и договора на које се обавезала, што очекује и од других. Београд је спреман и заинтересован да води дијалог са Приштином али је кључно да се тај дијалог не угрожава претњама и једностраним актима на штету друге стране.