gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
utorak, 27. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Crnadak osudili odluku vlasti u Prištini da uvede carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine
+ larger fontnormal font- Smaller font
Crnadak 27._novPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadakom.

Povodom bilateralnih odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine, ministar Dačić je rekao da Srbija želi stabilnu BiH, dobre odnose i traženje zajedničkih interesa, dok je ministar Crnadak ocenio da je "jasno da i u BiH i u Srbiji dominantno opredeljenje da se odnosi razvijaju i budu sve bolji".

Ministri spoljnih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine osudili su danas odluku vlasti u Prištini da uvede carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao "neprijateljski stav" tzv. Kosova prema te dve zemlje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, ministar Dačić je rekao da je, dok je ta odluka na snazi, besmisleno govoriti o regionalnoj saradnji.

On je rekao da je sa ministrom Crnadakom razgovorao najviše o aktuelnim pitanjima i problemima u regionu, pre svega "bezumnim i nerazumnim odlukama prištinskih organa". "To čak ne može da se definiše kao politička mera, ni kao ekonomska, ovo je jasna poruka da se zauzima neprijateljski stav prema Srbiji i Bosni i Hercegovini", rekao je ministar Dačić.

On je rekao da je u pitanju flagrantno kršenje sporazuma CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju tzv. Kosova. „U njihovom SSP stoji da je njihova obaveza da se drže CEFTE", naveo je ministar Dačić.
Šef srpske diplomatije je rekao i da najoštrije osuđuje izjave albanskih zvaničnika, dodajući da je "vidljiva velikoalbanska politika".

"Jasno je da Priština ne ispunjava Briselski sporazum", rekao je ministar Dačić, dodajući i da ne postoji jasna namera tzv. Kosova da se sa Srbijom dogovara. On je rekao da je besmisleno dalje govoriti o regionalnoj saradnji budući da ona podrazumeva i zajednički ekonomski prostor.

"Ima li to i dalje svrhe?", upitao je ministar Dačić i dodao da će tražiti da se svi na Zapadnom Balkanu izjasne o poštovanju principa regionalne saradnje.
"Srbija nije spremna da učestvuje u farsi i da razgovara o bilo čemu drugom dok su ove mere na snazi", podvukao je šef srpske diplomatije.

Ministar Crnadak je izjavio da su dominantna tema sastanka sa ministrom Dačićem u Beogradu bile carine na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Takse su neprijateljska poruka", rekao je ministar Crnadak.

Prema njegovim rečima, Srbija i BiH saglasne su da su te mere nedopustive, ali neće ići sa kontramerama i "tražiti dodatno pogoršanje atmosfere".

Ministri Dačić i Crnadak su pozdravili izjave iz Brisela i SAD-a povodom odluke Prištine, ali su naveli da te "izjave nemaju zasad nikakav efekat". Crnadak je rekao da nije reč o udaru na ekonomiju i spoljnu trgovinu regiona, već nešto mnogo gore jer "čini se kao da iz Prištine žele da naprave nered".