gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 27. новембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министри Дачић и Црнадак осудили одлуку власти у Приштини да уведе царине на робу из Србије и Босне и Херцеговине
+ larger fontnormal font- Smaller font
Crnadak 27._novПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Београду са министром спољних послова Босне и Херцеговине Игором Црнадаком.

Поводом билатералних односа Србије и Босне и Херцеговине, министар Дачић је рекао да Србија жели стабилну БиХ, добре односе и тражење заједничких интереса, док је министар Црнадак оценио да је "јасно да и у БиХ и у Србији доминантно опредељење да се односи развијају и буду све бољи".

Министри спољних послова Србије и Босне и Херцеговине осудили су данас одлуку власти у Приштини да уведе царине на робу из Србије и Босне и Херцеговине, као "непријатељски став" тзв. Косова према те две земље.

На заједничкој конференцији за новинаре, министар Дачић је рекао да је, док је та одлука на снази, бесмислено говорити о регионалној сарадњи.

Он је рекао да је са министром Црнадаком разговорао највише о актуелним питањима и проблемима у региону, пре свега "безумним и неразумним одлукама приштинских органа". "То чак не може да се дефинише као политичка мера, ни као економска, ово је јасна порука да се заузима непријатељски став према Србији и Босни и Херцеговини", рекао је министар Дачић.

Он је рекао да је у питању флагрантно кршење споразума ЦЕФТА и Споразума о стабилизацији и придруживању тзв. Косова. „У њиховом ССП стоји да је њихова обавеза да се држе ЦЕФТЕ", навео je министар Дачић.
Шеф српске дипломатије је рекао и да најоштрије осуђује изјаве албанских званичника, додајући да је "видљива великоалбанска политика".

"Јасно је да Приштина не испуњава Бриселски споразум", рекао је министар Дачић, додајући и да не постоји јасна намера тзв. Косова да се са Србијом договара. Он је рекао да је бесмислено даље говорити о регионалној сарадњи будући да она подразумева и заједнички економски простор.

"Има ли то и даље сврхе?", упитао је министар Дачић и додао да ће тражити да се сви на Западном Балкану изјасне о поштовању принципа регионалне сарадње.
"Србија није спремна да учествује у фарси и да разговара о било чему другом док су ове мере на снази", подвукао је шеф српске дипломатије.

Министар Црнадак је изјавио да су доминантна тема састанка са министром Дачићем у Београду биле царине на робу из Босне и Херцеговине и Србије.

"Таксе су непријатељска порука", рекао је министар Црнадак.

Према његовим речима, Србија и БиХ сагласне су да су те мере недопустиве, али неће ићи са контрамерама и "тражити додатно погоршање атмосфере".

Министри Дачић и Црнадак су поздравили изјаве из Брисела и САД-а поводом одлуке Приштине, али су навели да те "изјаве немају засад никакав ефекат". Црнадак је рекао да није реч о удару на економију и спољну трговину региона, већ нешто много горе јер "чини се као да из Приштине желе да направе неред".