gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 01. октобар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић: „Снажна подршка Републике Србије преданом раду УНХЦР-a“
+ larger fontnormal font- Smaller font
VK UN_ZenevaИступање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на 69. заседању Извршног комитета Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Женеви:

„Госпођо председавајућа,
Господине високи комесару,
Уважене екселенције,
Даме и господо,

Желео бих, пре свега, да у име Републике Србије истакнем снажну подршку преданом раду УНХЦР-a, чији је значај данас посебан, јер се одвија у условима бројних изазова на глобалном плану. Конфликти, нестабилност, сиромаштво и бесперспективност у појединим регионима у свету доводе до масовног расељавања са последицама које је тешко предвидети. У таквим околностима, верујем да је важно да међународна заједница удвостручи своје напоре у промоцији људских права и покаже солидарност без предрасуда и селективности, у циљу усаглашавања различитих мишљења и решавања узрока и последица кризе. Чврсто верујемо да се ради о питању које захтева глобално решење, у духу солидарности и заједничког деловања, јер се не ради о географски ограниченом, већ о феномену глобалних размера.

Србија је овом изазову приступила хумано и одговорно, у складу са међународним стандардима, ослањајући се, пре свега, на сопствене људске и финансијске ресурсе и сарадњу са телима и агенцијама УН-а и другим релевантним међународним и невладиним организацијама.

Почев од 2015. године, у Србији бораве избеглице и мигранти са Блиског истока. Након великог избегличког таласа, њихов број се смањио на 3.400. Они долазе из Азије и Африке и, након транзита кроз земље чланице ЕУ, преко Србије желе да наставе пут ка развијенијим државама ЕУ. Србија је учинила максималaн напор и обезбедила смештај, храну, обућу, одећу, здравствену заштиту и психо-социјалну помоћ свима који се на мигрантском путу дуже задржавају у нашој земљи.

Овим људима и њиховој деци, лишеним сопственог дома, пружамо и образовање и неку врсту оспособљавања за изазове који ће их сачекати на даљем путу. Посебно смо поносни на хумани приступ грађана наше земље, који је одраз нашег колективног искуства са расељавањем у последње две деценије. Желим да вас подсетим да још увек траје процес интеграције више од 300.000 избеглица и интерно расељених лица са територије бивше СФРЈ, док се у дуготрајном расељењу у статусу избеглица налази још увек 28.000 лица, а у статусу интерно расељених преко 200.000 лица са Косова и Метохије. Због тога смо спремни да поделимо искуство које имамо у вези са дуготрајним расељењем и допринесемо глобалним напорима у решавању овог питања.

Даме и господо,

Желео бих да скренем вашу пажњу на један озбиљан пројекат који се спроводи Републици Србији, а чији је и УНХЦР део. Реч је о Регионалном стамбеном програму, који заједнички спроводе четири земље - Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна Гора, уз Европску комисију, УНХЦР, ОЕБС и Развојну банку Савета Европе. Уложено је много труда, како бисмо од саме припреме Програма, прикупљања средстава и развијања механизама, кренули ка конкретној реализацији, која је у пуном замаху. Велики допринос томе дало је наше искуство у претходне две деценије на решавању проблема избеглица и примена успешних пракси развијаних у сарадњи са Европском унијом, УНХЦР-ом, ОЕБС-ом и Развојном банком Савета Европе, којима овом приликом захваљујем, као и донаторима који су заједнички допринели успеху Програма.
Једноставно решење за проблем расељења не постоји. Ипак, на примеру Регионалног стамбеног програма видимо да се може наћи пут ка решењу уколико постоји воља. То је веома важна порука, јер у Републици Србији борави, као што сам већ поменуо, осим избеглица из бивше СФРЈ, и преко 200.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије, за које се ни после 19 година нису стекли услови за одрживи повратак. Надамо се да ће у следећем периоду доћи до позитивног развоја догађаја и у вези са овим питањем, и да ћемо интерно расељеним лицима моћи да понудимо решења, уз уважавање права која имају и која им не смеју бити одузета. Зато очекујем да заједничким напорима, у сарадњи са УНХЦР-ом и другим релевантним актерима, учинимо више на изналажењу правичних и трајних решења за ову популацију. Успешно спровођење Регионалног стамбеног програма нам свима улива наду да решења постоје.

Дозволите ми, на крају, да се захвалим Високом комесару УН за избеглице господину Грандију и УНХЦР-у, на њиховој посвећености и неуморном раду у решавању актуелне глобалне избегличко-мигрантске кризе, али и на посвећености и истрајности у решавању питања дугорочног расељења, које нам је свима веома важно. УНХЦР и други међународни партнери могу и убудуће рачунати на сарадњу Србије у остваривању овог циља.

Хвала вам на пажњи."