gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 28. септембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Претходна недеља у Њујорку била изузетно успешна са аспекта српских државних и националних интереса
+ larger fontnormal font- Smaller font
2809 daccich njujork izjПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић боравио је ове недеље у Њујорку где је као члан делегације Републике Србије учествовао на генералној дебати 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

Министар Дачић оценио је да је протеклих недељу на заседању Генералне скупштине Уједињених нација, са аспекта српских државних и националних интереса, било изузетно успешно.

Сумирајући утиске са Генералне скупштине УН-а рекао да је сама атмосфера када је реч о нашим важним питањима веома другачија него што је то било претходних година.

Шеф српске дипломатије имао је сусрете са представницима око 100 држава, учествовао је на разним пратећим догађајима - Самиту о миру, Конференцији која је била посвећена светском проблему дрога, Министарском састанку Покрета несврстаних, вечери са представницима Европске уније.

„Када све то сагледам могу да кажем да је много веће разумевање за проблеме које Србија има са својим територијалним интегритетом, да постоји опште разумевање тога да је питање Косова сагледавано на погрешан начин у прошлих десет година и да су многе земље спремне да преиспитају своје одлуке, да суспендују и ставе ван снаге своје раније одлуке и да желе да имају статусно неутралну позицију док трају преговори.

Наставићемо даље контакте са тим државама које веома позитивно реагују на наше аргументе.

Са друге стране веома је занимљиво да су многе државе почеле да избегавају, било какве, па чак и случајне сусрете са косовским представницима. Пре неки су пришли мароканском премијеру и на Фејбсук ставили да је Мароко разговарао са њима о успостављању дипломатских односа што је Мароко одмах демантовао. Данас је била ситуација са туниским министром, они су такође уручили демант рекавши да је био случајан сусрет у ходнику и да уопште нису разговарали о политици, нити је Тунис променио своју позицију везано за КиМ.

Била је ова веома напорна недеља, много сусрета, разговора са колегама, људима са различитих континената. Ово је добар увод за посао који ће нас чекати, а то је имплементација свега онога што смо договорили овде у Њујорку", закључио је министар Дачић.