gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
sreda, 25. april 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa direktorkom Biroa za Evropu UNHCR-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
Paskal MoroPrvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa direktorkom Biroa za Evropu Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice Paskal Moro.

Na sastanku je pozdravljena višegodišnja uspešna međusobna saradnja u zbrinjavanju izbeglica i interno raseljenih lica u Srbiji, posebno u sprovođenju Regionalnog stambenog programa, koji je sada u punom zamahu. Bilo je reči o uspešnom suočavanju sa migracijama u regionu u minulom periodu, gde su pohvaljeni napori Srbije u suočavanju sa ovim velikim izazovom, a uz puno poštovanje svih prava migrantske populacije.

Po pitanju interno raseljenih lica sa KiM, sagovornici je ukazano na neophodnost omogućavanja održivog povratka u južnu srpsku pokrajinu svih lica koja to žele, uz apostrofiranje poražavajućeg podatka da je u minule dve decenije to realizovano samo u 1,9 odsto slučajeva.

Ponovljen je ranije upućeni poziv Visokom komesaru za izbeglice Filipo Grandiju da poseti Srbiju u predstojećem periodu, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno, i u toku razmatranje je mogućih datuma posete.