gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
četvrtak, 16. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Dačić učestvovao na Globalnoj konferenciji o sajber prostoru u Hagu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Konferencija -_HagIstupanje predsedavajućeg OEBS-u, prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Globalnoj konferenciji o sajber prostoru 2015. koja se održava u Hagu:

„Ekselencije,
Dame i gospodo,
Poštovane kolege,

Čast mi je da vam se obratim u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, na Globalnoj konferenciji o sajber prostoru 2015.

Dozvolite mi da se pre svega zahvalim predsedniku vlade Holandije Marku Ruteu i ministru spoljnih poslova Bertu Kundersu na organizovanju ovog impresivnog skupa, koji okuplja brojne ključne aktere koji se bave oblikovanjem slobodnog i bezbednog sajber prostora.

Ne sumnjam da će ova konferencija značajno doprineti globalnom dijalogu o odgovornom ponašanju u sajber prostoru, koji je pokrenut u Londonu 2011. godine i nastavljen u Budimpešti 2012. i u Seulu 2013. godine.

Dame i gospodo,

Tema sajber bezbednosti je postala od ključnog značaja. Infrastruktura za informacione i komunikacione tehnologije postala je nit koja nas povezuje u savremenom svetu. S druge strane, kompromitovanje, zloupotreba i napad na komunikacione mreže je i napad na uobičajene životne tokove. Sajber napadi predstavljaju suštinsku pretnju 21. veka, faktor su potencijalnog destabilizovanja međunarodnog mira i bezbednosti.

U 2011. godini, države učesnice OEBS-a su donele odluku da ogromna stručna znanja Organizacije iz oblasti mera za jačanje poverenja primene u sajber domenu i osnovale su Neformalnu radnu grupu koja je, do 2013. godine, identifikovala jedanaest mera za jačanje poverenja koje se odnose na smanjenje rizika od sukoba koji proističe iz upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija. Ove mere su jednoglasno usvojene 2013. godine na Ministarskom savetu u Kijevu. Mere za jačanje poverenja su praktične mere koje imaju za cilj smanjenje nepoverenja, nesporazuma i pogrešnih procena. One nude izvestan nivo predvidljivosti i transparentnosti među državama i predstavljaju priliku da se ostalim partnerima pokaže važnost stabilnosti u sajber prostoru.

Ekselencije,

Dame i gospodo,

Kao država koja predsedava OEBS-u u 2015. godini, Srbija je postavila sajber bezbednost kao jedan od prioriteta i namerava da pruži podršku implementaciji usvojenih mera za jačanje poverenja (CBMs), kao i razvoju novog seta mera.

Smatram da smo u 2014. postigli veliki napredak: više od dve trećine država učesnica OEBS-a doprinele su implementaciji CBMs. U 2015. će pažnja biti usmerena na ostvarivanje daljeg napretka. U pogledu novog seta mera za jačanje poverenja, veoma sam zadovoljan što je ozbiljan rad na njima već u toku. On će se usredsrediti na ograničen i realističan set kooperativnih mera čije razmatranje je u toku u okviru Neformalne radne grupe. Usvajanje novih mera za jačanje poverenja će svakako zavisiti od političke volje svih država učesnica OEBS-a. Sa svoje strane, Srbija će uraditi sve što je u njenoj moći kako bi pospešila ovaj proces.

Ekselencije,

Dame i gospodo,

Usvajanjem odluke br. 1106 Stalnog saveta o početnom setu mera OEBS za jačanje poverenja u cilju smanjenja rizika od sukoba koji proističe iz upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija, države učesnice OEBS-a uspele su da popune važnu prazninu u pogledu međunarodnih mera o pitanjima sajber bezbednosti. Značajno je da OEBS do današnjih dana ostaje jedina organizacija pri kojoj je takav dogovor postignut.

Uz mere za jačanje poverenja, OEBS državama učesnicama nudi jedinstvenu platformu za rešavanje problema različitih sajber pretnji, u isto vreme štiteći osnovne slobode i ljudska prava. OEBS je u dobroj poziciji da postigne sveobuhvatan koncept sajber bezbednosti kroz različite napore koji uključuju sajber komponente.

Uveren sam da će naši napori, ovde u Hagu, značajno doprineti budućem globalnom okviru baziranom na međunarodnom pravu i definisanom saradnjom, dužnom pažnjom i uzajamnom pomoći. Srbija će tokom predsedavanja OEBS-u doprineti nalaženju efikasnih odgovora na sajber pretnje organizovanjem ekspertske radionice u Beogradu na jesen.

Želim vam plodotvorne razgovore.

Hvala vam."