gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
четвртак, 17. септембар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Москва: „Србија у мом срцу" десети пут
+ larger fontnormal font- Smaller font
takmicenje moskvaЈубиларно, десето такмичење руских ученика у певању и рецитовању српских песама „Србија у мом срцу" одржано је 17. септембра у Удружењу писаца Русије, у организацији Друштва руско-српског пријатељства и Амбасаде PC у Москви.

Такмичење културно-образовног карактера, чији је оснивач покојни Иља Числов, слависта и председник Друштва руско-српског пријатељства, има намеру да подстакне интересовање за српски језик и културу међу руским ученицима и студентима. Годинама се повећавао број учесника такмичења, као и географија подручја с којих долазе - ове године су учествовали ђаци и студенти из Москве, Калуге, Белгорода, Барнаула, Рјазања, Долгопрудног, Саранска, Јекатеринбурга, Бијска и др. Поред рецитовања стихова највећих српских песника, учесници се такмиче и у извођењу делова вокално-инструменталног, драматуршког и кореографског стваралаштва српског и руског народа. Саставни део манифестације временом је постао и ликовни конкурс, ове године шести по реду, за који је послато 50 радова - ученици на својим цртежима представљају природне лепоте Србије, њене највеће знаменитости и споменике културе, као и најславније историјске личности и јунаке народних песама.

Због епидемиолошко-безбедносне ситуације и мера ограничења, такмичење које се до сада традиционално одржавало уочи Ускрса, два дана, у Амбасади и некој од московских школа, и уз учешће око 200 ученика, први пут је одржано један дан, уз учешће 30 ученика и њихових предавача. Део такмичара наступио је раније, путем видео-конференције.

Свечаном отварању присуствовали су чланови Друштва руско-српског пријатељства, Удружења писаца Русије, као и представници Амбасаде Славољуб Царић и Иванка Стаменковић.