gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
понедељак, 25. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Париз: Стална делегација у Унеску поделила специјалну поруку министра Дачића поводом Дана Африке
+ larger fontnormal font- Smaller font
altДан Африке обележен је у Унеску 25. маја. Истог дана, у Србији се обележава Дан пријатељства са народима Африке. Тим поводом, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је специјалну поруку министрима спољних послова афричких земаља коју је Стална делегација Србије при Унеску дистрибуирала представницима ових држава.
 
У специјалној поруци се наводи:
 
"Овом приликом упућујем Вам најсрдачније поздраве и честитке поводом Дана Африке. Драго ми је да се овај дан обележава, на пригодан начин, и ове године, упркос актуелној кризи изазваној глобалном пандемијом Ковид -19, између осталог и у Унеску.

Република Србија снажно подржава активности Унеска у афричким земљама и Унесков Приоритет Африка. У том контексту, са великим задовољством је донета одлука да ове године финансијски подржимо манифестацију „Недеља Африке" у Унеску и надамо се да ће се ускоро створити услови за њено одржавање.

Дан Африке се поклапа и са Даном пријатељства са народима Африке који је 2017. године, одлуком Владе Републике Србије, уврштен у календар најважнијих дана у години у нашој земљи и обележава се сваког 25. маја. Овај дан за нас је, пре свега, симбол истинске жеље да посвећено градимо и негујемо односе са Африком, на темељима традиционалног пријатељства које датира још из периода СФРЈ.

Република Србија је чврсто опредељена за развој свестране сарадње са афричким земљама, а обележавање Дана пријатељства са народима Африке додатни је подстицај обогаћивању наших односа новим садржајима, где свакако истакнуто место припада областима културе, образовања и других сегмената рада Унеска. У том контексту, посебно бих издвојио вишегодишњи програм стипендија за младе из афричких земаља за студирање на универзитетима у Србији.

Примите, екселенцијо, изразе мог особитог поштовања, уз уверење да је Африка у Републици Србији увек имала и имаће искреног пријатеља и партнера за сарадњу на свим пољима, укључујући она обухваћена радом Унеска."