gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
субота, 11. јануар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Њујорк: Конференција о Тесли окупила његове поштоваоце у Њујоркеру
+ larger fontnormal font- Smaller font
altОсма Конференција посвећена Николи Тесли одржана је 11. јануара у хотелу Њујоркер у организацији Тесла научне фондације из Филаделфије, у сарадњи са Генералним конзулатом Србије у Њујорку. Овогодишња конференција је обележила и 10. годишњицу Теслине научне фондације. Као и претходне године, конференција се могла пратити уживо путем директног преноса. Окупили су се поштоваоци Николе Тесле, који долазе из различитих области - науке, образовања, уметности, предузетништва.
 
На почетку Конференције присутнима су се обратили председник Фонације Никола Лончар и конзул-жеран Олгица Влачић. Указујући на статус који Тесла као велики светски научник ужива у Србији, конзул-жеран Влачић са жаљењем је констатовала да је у САД, земљи у којој је провео готово шездесет година живота и остварио највеће успехе као научник и проналазач, Тесла пао у заборав још за свог живота. Нагласила је да је задатак свих окупљених да се исправи ова историјска неправда и учини све како би Тесла заузео место које заслужује у научној историји САД, али и у свести савремене јавности.

Фондација од 2010. године ради на промоцији дела и имена нашег научника, са циљем да се његово име уврсти међу великане САД који су дали значајни допринос у области науке и технологије. Генерални конзулат у Њујорку од почетка одржавања конференција 2013. године, подржава рад ове фондације и учествује у суфинансирању конференције која традиционално окупља Теслине поклонике.