gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
utorak, 13. avgust 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Košigaja: Ceremonija obeležavanja godinu dana do početka Olimpijskih igara
+ larger fontnormal font- Smaller font
god pre_OIAmbasador Nenad Glišić je 20. jula prisustvovao ceremoniji obeležavanja godinu dana do početka tokijskih Olimpijskih igara koju je y gradu Košigaja organizovala japanska prefektura Saitama. Događaju su prisustvovali predsednik organizacionog komiteta OI 2020 i bivši premijer Joširo Mori, guverner prefekture Saitama Kijoši Ueda, ambasadori zemalja koje imaju gradove-domaćine u ovoj prefekturi i osvajač zlatne medalje u gimnastici na OI 2016 Kohei Ućimura.

Ambasador Glišić je, pozdravljajući prisutne, istakao da je Srbija, iako mala zemlja, izuzetno aktivna u sportu i posebno izrazio zadovoljstvo činjenicom da je grad Fuđimi iz ove prefekture dobio dozvolu Vlade Japana da bude grad-domaćin reprezentacija Srbije u rukometu i rvanju. Napomenuo je da su naša očekivanja po pitanju osvajanja medalja velika, izdvajajući sportove poput tenisa i košarke, te da se svi radujemo predstojećim nastupima sportista u Tokiju.

god pre_OI1

Tokom događaja, svaki grad-domaćin imao je svoj štand na kome je predstavio državu čiji je domaćin, njenu kulturu i sportiste, uključujući i grad Fuđimi koji je predstavio Srbiju. Gradonačelnik Fuđimija Micuhiro Hošino, koji je od 8. do 11. jula sa delegacijom posetio Srbiju, preneo je u razgovoru sa ambasadorom svoje pozitivne utiske o poseti. Posebno je istakao da će predstavnici grada nastaviti rad na daljem produbljivanju saradnje sa gradom-pobratimom Šapcem, Olimpijskim komitetom Srbije, kao i sa Rvačkim savezom Srbije i Rukometnim savezom Srbije sa kojima je grad Fuđimi potpisao sporazume o saradnji 10. jula ove godine u Ambasadi Japana u Beogradu.