gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
petak, 07. jun 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Toronto: Uručenje nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Srbije u GK
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dodela nagradaGeneralni konzul Vasilije Petković i predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić uručili su 7. juna Zlatne značke i Povelje zaslužnim pojedincima i organizacijama iz srpske dijaspore u Kanadi, u prostorijama GK PC Toronto.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i Ministarstvom kulture i informisanja svake godine dodeljuje Zlatne značke pojedincima i Povelje organizacijama koji su svojim aktivnostima doprineli očuvanju i širenju srpske kulture i tradicije u rasejanju.

Za 2019. godinu, Zlatne značke su dobili predsednik SKUD „Oplenac" i humanitarne organizacije „Stara Raška" Dragana Varaklić, umetnički direktor hora „Kir Stefan Srbin" Jasmina Vučurović, književnica i humanitarni radnik Gordana Petković-Laković, istoričar i publicista dr Rajko Rej Radojević, mašinski inžinjer i humanitarni radnik Vojislav Žikić. Povelje su dobili SKUD „Akademija srpskih narodnih igara" i srpski nedeljenik na ćirilici „Novine" iz Toronta. Specijalnu nagradu „Vuk Karadzić" dobilo je udruženje književnika iz Toronta „Desanka Maksimović".

Generalni konzul Vasilije Petković je istakao da savremena srpska dijaspora u Ontariju i Kanadi predstavlja jednu od najznačajnijih i najbolje organizovanih zajednica sa mnoštvom kulturno-umetničkih, sportskih društava i humanitarnih organizacija, te da svaka na svoj način obeležava, čuva i promoviše osnovne nacionalne vrednosti.

Predsednik KPZS Živorad Ajdačić je rekao da najveći broj ovogodišnjih nagrada dodeljen srpskoj zajednici u Ontariju i Kanadi, jeste dokaz velikog rada, istrajnosti i privrženosti matici Srbiji.

Događaj su zabeležili dopisništvo RTS za Kanadu, ontarijski dnevni list „Vesti", nedeljnik „Novine" i „Televizija Toronto".