gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
subota, 18. maj 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Tokio: Izložba „Lepa Srbija"
+ larger fontnormal font- Smaller font
lepa.srbijaIzložba „Lepa Srbija" predstavljena je u tokijskoj galeriji TEN, od 26. aprila do 18. maja, na inicijativu umetnice Akiko Koga, koja sarađuje sa Ambasadom na promociji srpske umetnosti u Japanu. U galeriji su izloženi paneli na japanskom jeziku o srpskim običajima za slavu, Uskrs i Božić, kao i kulturna baština Srbije na listi UNESKO.

Postavljene su fotografije prirodnih lepota, ali i Nikole Tesle i njegovih dostignuća, kao i uspešnih olimpijaca, predmeti narodne radinosti, naive, narodna nošnja, suveniri, tekstovi o Srbiji. Izložena je i japanska zastava sa porukama podrške koje su građani Beograda napisali nakon zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan 2011. godine.

lepa.srbija2

Na otvaranju izložbe, predstavnica Ambasade Tijana Nagato, na japanskom jeziku, obučena u narodnu nošnju iz Šumadije, poslužila je posetioce srpskim specijalitetima i rakijom i podelila brošure sa receptima za uskršnju trpezu pod nazivom „Tijanin srpski kuvar: Srpski Uskrs", na japanskom jeziku. Brošura sadrži pozdrav ambasadora Nenada Glišića, osvrte i sećanja Tijane Nagato na Srbiju i objašnjenja o običajima za Uskrs uz četiri recepta sa fotografijama.

lepa.srbija1

Projekat su podržali predsednica Asocijacije za promociju muzičke razmene između Srbije i Japana Ecuko Cunozaki, galerija TEN, Društvo Japan Srbija i drugi. Vlasnik galerije TEN Kenići Uvaso je preneo zadovoljstvo prvim predstavljanjem Srbije u ovoj galeriji i izrazio želju za nastavkom saradnje i organizovanjem još jedne izložbe i događaja o Srbiji početkom naredne godine.