gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
уторак, 03. јул 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Падерборн: Србија гост на Фесту интернационалних сусрета
+ larger fontnormal font- Smaller font
paderborn1Манифестација „Српско вече" свечано је отворена у дворцу Падерборна, у тзв. „Шлосхали", као увод у Фест интернационалних сусрета у организацији „Друштва српско-немачког пријатељства Никола Тесла", 29. јуна. Интернационални сусрети се сваке године одржавају у Падербону , а ове године гост држава била је Србија.

Рихард Ерб, пријатељ „Друштва српско-немачког пријатељства Никола Тесла", приредио је кратак преглед српске историје, информације о језику, култури и обичајима, који су представљени на досетљив и занимљив начин. Било је речи и о броју и положају Срба у Немачкој, као и о узајамним економским односима између Србије и Немачке.

paderborn

Представљање Србије било је испуњено блоковима игара са Косова, из Драгачева и из Радујевца, које су одиграли чланови Културно-уметничког друштва „Борац" из Солингена. Приказивани су видео снимци са природним и туристичким понудама Србије. Деца која похађају наставу српског језика отпевала су „Тамо далеко", „Оро" и „Ђурђевдан" и изрецитовала песму „Домовина". Горан Аврамовић отпевао је песме „Ово је Србија" и „Пукни зоро".

Госте су поздравили Бранислава Перин Јарић, генерални конзул Србије у Северној Рајни-Вестфалији, Мартин Пантке, заменик градоначелника Падерборна, Љиљана Умиљеновић, председница „Друштва српско-немачког пријатељства Никола Тесла" и Реџеп Алпан, председник Савета за интеграцију. У склопу манифестације, конзул Перин Јарић дала је кратак интервју за немачку државну ТВ станицу ВДР.