gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
среда, 13. јун 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Хофу: Јапански кувари уче да спремају српска јела
+ larger fontnormal font- Smaller font
hofu2Двадесет два професионална кувара ресторана и хотела у граду Хофу научили су да спремају српска традиционална јела – гибаницу, сатараш, Карађорђеву шницлу и колаче са сувим шљивама, захваљујући часовима кулинарства које им је држала Тијана Нигато из Амбасаде Србије у Јапану.

Догађај је снимио јапански државни јавни сервис НХК, чији је петоминутни прилог емитован истог дана у Јамагући префектури. О часу кувања известио је и јапански дневник Маинићи шимбун који је пренео изјаву менаџера локалног ресторана „Уеда": „Ништа не омета укус самих намирница, свакако бих хтео да ова јела служим у свом ресторану".

hofu

Ово је трећи пут да је Нагато одржала час кувања у Хофуу, захваљујући чему се у десетак основних и средњих школа града периодично служи српски мени за школски ручак. Последњи пут, јела из Србије служена су у школама на Сретење 15. фебруара ове године.

hofu1

Поред часа кувања, представница Амбасаде Србије посетила је и Основну школу „Сава" у централном делу града, која носи име по истоименој градској реци. Школа сарађује са школом „Свети Сава" у Сремској Митровици. Нагато је одговарала на питања ученика првог, другог и петог разреда и држала презентацију Србије на јапанском језику за 150 ученика. Локални дневник „Јамагући шимбун" писао је да је јапанска школа започела размену са школом истог имена у Србији, те да су у мају послати цртежи и калиграфски радови деце из Хофуа, а из српске школе су стигли сувенири.

hofu3

Иначе, Хофу је одређен да буде град домаћин одбојкашкој репрезентацији Србије на Олимпијским играма у Токију 2020. године