gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
понедељак, 20. новембар 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Токио: О Римљанима на простору Србије
+ larger fontnormal font- Smaller font
Tokio kultura_Endo_20112017Амбасада Србије у Токију организовала је културни догађај под називом „Култура древних Римљана у Србији кроз пет чула" на коме су представљени римски локалитети и императори на простору Србије.

Заменик директора Института за централноевропске студије Ђосаи универзитета професор Нобухиро Шиба одржао је предавање на тему „Србија и Римско царство", са акцентом на значајан број римских императора рођених у Србији. Професор Шиба је представио најзначајније римске локалитете, укључујући Виминацијум као главни град провинције Горње Мезије и транзиционе тачке између Запада и Истока, као и Сирмиум, Наисус и Гамзиград.

Tokio kultura_prof_shiba_20112017

У оквиру програма који је водио бивши амбасадор Јапана у Београду Тошио Цунозаки, за 65 присутних гостију, јапански аутор Масаши Ендо, причао је о храни древних Римљана, са посебним фокусом на територију данашње Србије и утицај тог поднебља на састојке коришћене за припрему јела у периоду касне антике. Гостима је представљена и послужена храна кувана по рецептима јела служених на двору римских императора и подељен примерак брошуре Туристичке организације Србије на енглеском језику „Римско царство у Србији".Представљена је и монографија на енглеском језику „Путевима римских императора" аутора Миомира Кораћа, Снежане Голубовић и Немање Мрђића.