gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Интервјуи
четвртак, 30. јул 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: На дневном реду данашње рунде дијалога Београда и Приштине питања несталих и економије
+ larger fontnormal font- Smaller font
hepi 7._julМинистар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су на дневном реду данашње рунде дијалога Београда и Приштине на експертском нивоу питања несталих и економије и да неће бити говора о неком политичком споразуму, ни статусу Косова. Напротив, рекли су да ће тек у септембру бити састанак на највишем нивоу, рекао је Дачић за телевизију Хепи.

Вечерње новости објавиле су јуче позивајући се на дипломатске изворе, да ће делегацији Београда на састанку у седишту ЕУ бити уручен нацрт свеобухватног споразума који подразумева де факто признање Косова.

Дачић је поновио да је сама најава да се спрема неки папир била изненађујућа. „Ако се то заиста деси онда се поставља питање чему то служи осим да се остави времена за притисак на председника Србије Александра Вучића да он то прихвати", додао је.

Према његовим речима, то би могло да значи да се спрема терен да се споља и изнутра организују притисци, од уцена међународних фактора, па до наставка демонстрација и насиља унутар земље „што су две стране исте медаље".

Дачић је рекао да је уверен да ће, ако се то деси, председник Србије одговорити у националном интересу Србије. Говорећи о Косову, Дачић је поновио да Србија жели наставак дијалога и компромис али не ултиматуме и притисак. Он је оценио да је сама чињеница да се распавља о политичком решењу за Косово велики успех српске стране.

„То су ефекти наше политке за осам година, то смо пиитање вратили за преговарачки сто и показали да без сагласности Београда неће бити политичког решења", навео је Дачић. Он је рекао да Србија жели да постане чланица ЕУ јер би то било добро за развој њеног друштва и економије, али да ће на том путу настојати да очува своје националне интересе.

„Ако се успе да се нађе баланс између захтева међународне заједнице и нашег националног инетреса онда је то (чланство у ЕУ) у нашем најбољем интересу", рекао је.

Осам година након такозване "Технике решавања", поново је враћено питање о Косову на преговарачки сто. „Србија је потребна у дијалогу, јер без ње не могу, да могу, већ би нас избегли", навео је Дачић и додао: "Они немају већину у УН".

С обзиром на добре односе Србије са Русијом, постоји реална могућност да Русија уложи вето на Савету безбедности УН.