gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Израел
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана за носиоце биометријских пасоша
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 За путовање у Израел држављанима Р. Србије није потребна виза до 90 дана.


УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ИЗРАЕЛА

1. Приликом уласка у земљу уместо уношења штамбиља у пасош израелски погранични органи издају картон оборавку, који је потребно чувати све време боравка у земљи и показати приликом изласка из Израела. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 6 месеци, док је за регулисање боравка потребно да буде 6 месеци дужи од датума истицања визе. Због специфичне безбедносне ситуације, израелски погранични органи при уласку и изласку из Израела најчешће врше детаљно испитивање о разлозима боравка, као и проверу пртљага. Од суседних земаља, у Израел се може ући само из Јордана и Египта, са којима има успостављене односе.
Када је реч о Палестинским територијама, приликом уласка на Западну обалу потребно је прећи више контролних пунктова, а путовање у Газу из Израела у принципу није дозвољено, изузев у специјалним случајевима, уз претходно прибављено одобрење.

Типови виза које издаје држава Израел су:

1. имиграциона виза - у складу са Законом о повратку издаје се странцима
Јеврејског порекла који се усељавају у Израел.
2. A/l привремена резиденцијална виза - издаје се особама које испуњавају услове за усељење у Израел no Закону о повратку.
3. A/2 студентска виза - издаје се особама које желе да се образују у Израелу у институцијама средњег и високог образовања, јешивама (верске школе) и институцијама младих Јеврејске агенције, до годину дана са вишекратним уласцима. Имаоцима ове визе није дозвољено да раде у Израелу.
4. A/3 свештеничка виза - издаје се свештеницима ради вршења дужности унутар верских заједница у Израелу, a no позиву признате религијске институције из Израела.
5. A/4 виза - издаје се супружницима и деци имаоца A/2 или A/3 визе.
6. Б/1 радна виза - издаје се особама чији je боравак у Израелу одобрен на одређено време са циљем рада и то искључиво уз одобрење МУП.
7. Б/2 виза за посетиоце - издаје се за краткотрајан боравак, без могућности запослења у Израелу. Пасош мора да буде важећи најмање 6 месеци након повратка из Израела.

2. У складу са израелским прописима о рестриктивном режиму кретања, сви страни држављани (па тако и Р. Србије) палестинског порекла пролазе посебну процедуру одобравања проласка кроз територију Израела. За улазак у Израел, односно Западну обалу, они могу да користе искључиво копнени прелаз „Allenby bridge" или како се другачије назива „King Hussein Bridge", на граници са Јорданом. Улазак преко међународног аеродрома „Бен Гурион" дозвољен је само уз претходно прибављену дозволу Министарства одбране Државе Израел.
Српски држављани који поред српских поседују и исправе издате од стране Палестинске управе, дужни су да на израелским граничним прелазима презентују палестинска документа.
Уколико постоји било каква дилема у вези са наведеним, држављанима Републике Србије се сугерише да пре поласка на пут контактирају најближе ДКП Државе Израел.
3. Између Републике Србије и Државе Израел на снази је Споразум о укидању виза из 2009. године који омогућава нашим и израелским држављанима са обичним, дипломатским и службеним пасошем да без прибављања визе бораве у другој држави до 90 дана, у периоду од 180 дана. У случају путовања у Израел, власти те државе имају право, које проистиче из наведеног споразума и унутрашњих израелских прописа, да нашим, као и другим страним држављанима, ускрате улазак или скрате дужину боравка у земљи. У том смислу, приликом уласка и изласка из Израела, због високих безбедносних стандарда и спречавања илегалне имиграције, израелски погранични органи врше детаљну контролу и испитивање путника о разлозима боравка, плану путовања по Израелу, претходним путовањима и боравцима у другим (посебно исламским) државама, личном и пословном животу путника, као и могућу проверу електронских апарата (компјутера, таблета, мобилних телефона и друге опреме) и личног пртљага.
У последњем периоду гранична контрола је посебно појачана због опасности од илегалног запошљавања страних држављана, те су забележени бројни случајеви неодобравања уласка нашим држављанима, због сумње да намеравају да остану у Израелу без одобрене основе, углавном радне дозволе.
Због наведеног, уколико постоје недоумице око услова путовања, боравка и запошљавања у Израелу потребно је обратити се Амбасади Државе Израел у Београду (https://embassies.gov.il/Beograd-Se/Pages/defauIt.aspx).
Улазак у Израел је могућ преко међународног аеродрома „Бен Гурион" и из Египта и Јордана са којима Израел има дипломатске односе. Приликом уласка у Израел уместо уношења штамбиља у пасош гранична полиција издаје картон о боравку, који је потребно чувати све време боравка и показати приликом изласка. Када је реч о палестинским територијама, приликом уласка на Западну обалу, потребно је прећи више контролних пунктова, а путовање у Појас Газе из Израела није дозвољено, изузев у специјалним случајевима, уз претходно прибављено одобрење
4. Постоји обавеза пријављивања готовине приликом уласка/изласка, уколико сума износи 90.000 шекела (око 18.000 ЕУР) или више.
Приликом уласка, дозвољава се уношење акцизне робе у количини до: 250 цигарета или 250g дуванских производа, 2л вина и 1л жестоког пића, 250 мл парфема, као и поклона у вредности до 125 УСД.
5. Уношење кућних љубимаца старијих од три месеца је дозвољено, без задржавања у карантину, уз следећа документа: пасош кућног љубимца; ветеринарско уверење о пореклу и здрављу животиње издато од стране надлежног органа земље порекла, најкасније 7 дана пре пута; изјава власника да је животиња била у његовом власништву најмање 90 дана од почетка путовања; међународна потврда о вакцинацији против беснила, не старија од годину дана и издата не мање од месец дана од путовања. Намера о уношењу кућних љубимаца, са свим податцима, мора бити пријављена центру: Ramla Quarantine Station, факс бр. +972-8-9229906, најмање 48 сати пре пута (више података може се наћи на сајту Министарства финансија Израела: http://ozar.mof.gov.il/customs/eng/pets.htm).

ТРАНСПОРТ

Једини међународни аеродром је "Бен Гурион", који се налази на пола пута између Јерусалима и Тел Авива (30-40км). За путовање унутар Израела може се користити авио превоз (на линији ка летовалишту Ејлат), железнички превоз, аутобуски превоз, мини аутобуси на редовним линијама, као и такси услуге.
Туристички и трговачки бродови пристају у лукама Ашдод или Хаифа.
Путна мрежа је квалитетна и развијена, а градски и међуградски превоз добро организован. Постоји релативно висока стопа саобраћајних незгода, те се препоручује повећан опрез. Могуће је рентирати возило, уз обавезу плаћања осигурања и обавезу подношења кредитне картице као гаранције. Признаје се међународна дозвола издата у Србији. Осигурање важи само за Израел, тако да се не препоручује одлазак рентираним возилима на палестинске територије.

БЕЗБЕДНОСТ 

Безбедносна ситуација је нестабилна и карактерише је висок степен ризика од избијања немира, посебно на тачкама раздвајања Израела са Газом и Западном обалом и у срединама са мешовитом етничком структуром. Овај ризик може рапидно да се погорша у сваком моменту, чак и без упозорења, те се препоручује редовно праћење средстава информисања о актуелној ситуацији и могућим новим безбедносним претњама. Стално је присутна опасност од тероризма и оружаног сукоба у региону. Током евентуалне војне операције, израелске војне снаге могу да прогласе било коју област затвореном војном зоном, при чему сви цивили који се тамо затекну могу да буду ухапшени, задржани у притвору или депортовани.
Слободно кретање се не препоручује уз границу са Либаном, у областима око појаса Газе и уз границу са Сиријом, као и у подручју Голанске висоравни. Израел спроводи копнену и поморску блокаду Газе и не препоручује се покушај уласка на њену територију (потребна је претходна сагласност Израела), као ни на пловилима у зони блокаде.
Безбедносне провере на контролним пунктовима у Израелу су уобичајена пракса, као и приликом уласка у све јавне установе, маркете, тржне центре и сл. Приликом планирања обилазака, потребно је водити рачуна о потенцијалним метама терористичких напада, које обухватају комерцијалне и јавне објекте, као што су: аутобуске станице, аутобуси, ресторани, хотели, маркети, религијска места, тржни центри, биоскопи, позоришта, шеталишта и друга туристичка места.
Грађанима Републике Србије који бораве или намеравају да путују у Израел препоручује се повећан опрез, као и да избегавају места на којима се одржавају протести и демонстрације. Нашим грађанима се саветује да прате информације у средствима јавног информисања, да се придржавају савета туристичких водича и упутстава локалних органа. Амбасада Републике Србије у Тел Авиву пажљиво прати ситуацију и стоји на располагању за све расположиве информације о актуелној безбедносној ситуацији. Релевантна обавештења и савети могу се добити на број телефона: +972 3 6045535 или путем e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели


ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Здравствена ситуација у Израелу је стабилна. Посебна вакцинација за улазак у земљу није потребна, али се препоручује превентивна вакцинација за хепатитис А и Б. Препоручује се уплата међународног путног здравственог осигурања, пре поласка на пут.
Вода за пиће је здравствено исправна, али се препоручује флаширана вода. Медицинска услуга у Израелу је генерално добра. Туристи се у случају нужде могу обратити локалним амбулантама и медицинским центрима.

НОВАЦ

Израелска национална валута је нови израелски шекел (NIS). Новац се може мењати у мењачницама, уз релативно уједначен курс. Курсна листа није стабилна, већ се дневно мења. Динар се не може размењивати, већ се препоручује коришћење америчког долара или евра. Као средство плаћања могу се користити све познате кредитне картице (Master, Visa , American Express, Dina, Diners).
Израел спада у групу земаља са изузетно високим трошковима производа и услуга, а Тел Авив је међу најскупљим градовима на свету. Сходно томе, цене хотелског смештаја и у ресторанима су знатно више у односу на цене у Републици Србији (у просеку два до три пута). Просечна цена градског превоза износи око 1,5 ЕУР, а међуградски превоз на релацијама до 100 км износи око 10 ЕУР.

ОСТАЛО

Званични језици у Израелу су хебрејски и арапски, а у широј употреби су енглески, а у последње време и руски језик.
Приликом посете местима од религијског значаја потребно је носити прикладну одећу. Током јеврејског празника Шабата, који почиње петком у сумрак и завршава се у суботу у сумрак, јавне установе и продавнице не раде. У то време религиозни Јевреји не користе електричне уређаје, мобилне телефоне, чак ни аутомобиле.
У случају потребе за конзуларном помоћи, контакт-детаљи Амбасаде Републике Србије у Тел Авиву су: Bodenheimer 10, тел. +972 3 6045535, факс +972 3 6049456, е-mail:  Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели . Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели, web: http://telaviv.mfa.gov.rs/cir .


(Последње ажурирано понедељак, 14. октобар 2019.)