gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Poslovi preleta aviona
+ larger fontnormal font- Smaller font

Odsek za putne isprave i prelete vazduhoplova je nadležan za sprovođenje zakonom propisane procedure prijema i obrade zahteva i izdavanja diplomatskih odobrenja za prelet ili sletanje stranih državnih vazduhoplova na teritoriju Republike Srbije, kao i za pribavljanje adekvatnih dozvola za prelet i sletanje državnih i vojnih vazduhoplova Republike Srbije u inostranstvu.

Za izdavanje diplomatskih odobrenja za prelet ili sletanje stranih državnih vazduhoplova preko i na teritoriju Republike Srbije, a u cilju efikasnosti i operativnosti, potrebno je pridržavati se sledećeg:

1. Podnošenje zahteva (najmanje 72 časa pre planiranog leta) – dostava diplomatske note i popunjenog formulara za izdavanje odobrenja (Request for the Authorization of a Special Flight in the Air Space of the Republic of Serbia).

2. Zahtev mora da sadrži sve relevantne podatke o vazduhoplovu, vazdušnim rutama (koridorima), ulazno-izlaznim tačkama (u i iz vazdušnog prostora Republike Srbije), datumu i vremenu leta (izraženo kao UTC vreme – Universal Time Coordinated), svrsi leta, aerodromu sletanja itd. Formular zahteva se može preuzeti ovde.

3. Zahtevi za vazduhoplove koji vrše prevoz opasnih materija, naoružanja, municije i eksploziva, podnose se takođe uz diplomatsku notu i popunjeni formular, najmanje pet radnih dana pre planiranog leta (zbog pravovremenog prosleđivanja i odgovarajućeg postupanja nadležnog organa za ovu vrstu letova – Direktorat civilnog vazduhoplovstva).

4. U toku radnog vremena Ministarstva (od 07,30 do 15,30 časova) zahtevi se dostavljaju na adresu Ministarstva (Kneza Miloša 24), na e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili na telefaks broj: 011 306 8252. Van radnog vremena (nakon 15,30 časova, vikendom i praznikom), zahtevi se dostavljaju isključivo na centralni e-mail Ministarstva: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , na telefaks broj: 011 3618 366 ili ličnom predajom u Ministarstvu (Kneza Miloša 24). Telefoni za dodatne informacije i radne konsultacije su: 011 306 8236 i mobilni 066 806 6104.

Za pribavljanje diplomatskih odobrenja za prelet ili sletanje državnih i vojnih vazduhoplova Republike Srbije u inostranstvu posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije potrebno je pridržavati se sledećeg:

1. Podnošenje pisanog zahteva u rokovima koji su propisani od strane stranih država (u najvećem broju slučajeva 5 radnih dana pre planiranog leta, s tim što je taj rok u nekim državama i 15 radnih dana). Avio prevoznicima koji obavljaju ovu vrstu letova preporučuje se prethodni kontakt sa službenicima angažovanim na poslovima preleta aviona. Propisani formulari se mogu preuzeti dole (osnovni zahtev, izmena podataka ili storniranje leta). Za pojedine strane zemlje propisani su posebni formulari koji čine sastavni deo osnovnog zahteva i ne mogu se dostavljati odvojeno.

2. Zahtevi se, bez obzira na vreme podnošenja, dostavljaju isključivo na centralni e-mail Ministarstva: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , ili na telefaks broj: 011 3618 366. Telefoni za dodatne informacije i radne konsultacije su 011 306 8236 i mobilni 066 806 6104.

Obrasci:                                                                                 
Zahtev
Izmena zahteva
Storniranje zahteva