gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Akademija Arhiva novosti
sreda, 10. septembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
SEMINAR ZA DIPLOMATE I DRŽAVNE SLUŽBENIKE U VEZI SA PREDSEDAVANjEM REPUBLIKE SRBIJE OEBS-om (OD 8. DO 12. SEPTEMBRA)
+ larger fontnormal font- Smaller font
Na Diplomatskoj akademiji je, u saradnji sa Stalnom misijom RS pri OEBS u Beču i Radnom grupom za predsedavanje RS OEBS 2015, uz finansijsku pomoć MSP SR Nemačke i OEBS-a, započela obuka diplomata i drugih državnih službenika u okviru priprema za predsedavanje. Obuku (od 08. do 12. septembra o.g.) će sprovesti predstavnici Instituta CORE Univerziteta u Hamburgu, specijalizovanog za obuku kadrova zemalja koje predsedavaju OEBS-om, kao i predstavnici ove organizacije.

Seminar je otvorio ambasador Dejan Šahović, šef Radne grupe za predsedavanje RS OEBS-om, u prisustvu dr Volfganga Celnera, direktora Instituta CORE i dr Ane Krajkemajer, istraživača. Pored dobrodošlice predavačima i polaznicima, i zahvalnosti MSP SR Nemačke na pomoći, amb. Šahović je naglasio značaj priprema za aktivnosti koje su u 2015. godini jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije. Naša zemlja će, kao predsedavajući OEBS-om, nastojati da na transparentan i nepristrasan način učestvuje u rešavanju aktuelnih međunarodnih problema, počevši od velikih političko-bezbednosnih izazova koje nameću kriza u Ukrajini i druga potencijalna žarišta, biće posvećena značajnoj ulozi OEBS-a u regionu i konstantnim pitanjima ljudskih prava, sajber-bezbednosti, upravljanja vodnim resursima, rodne ravnopravnosti, i dr. Imajući u vidu da je predsedavanje Republike Srbije u godini u kojoj se obeležava 40-godišnjica od usvajanja Helsinškog završnog akta, to je prilika, istakao je amb. Šahović, da se dodatno afirmišu izvorni principi KEBS-a/OEBS-a.

Dr Volfgang Celner je predstavio specifično iskustvo Instituta u obuci kadrova iz zemalja koje su predsedavale OEBS-om, teme i predavače obuke u Republici Srbiji i kratak prikaz međunarodnih odnosa čije je usložnjavanje dovelo i do rastućeg značaja OEBS-a. Dr Ana Krajkemajer, istraživač Instituta CORE, objasnila je polaznicima metodologiju i program obuke.

Pored profesora i predavača iz Instituta, predavanja će održati i predstavnici OEBS- a: amb. Marsel Pesko, direktor Kancelarije GS OEBS-a; dr Klaus Nojkirh, zamenik direktora u Centru za prevenciju konflikata; Marko Kubni, zamenik šefa Odseka za strateško planiranje u Odeljenju za transnacionalne pretnje; Jan Olav Hokas, specijalni savetnik u Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava, kao i Metju Kvin, politički savetnik Stalne misije Švajcarske pri OEBS-u.