gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Akademija
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Aktuelno
+ larger fontnormal font- Smaller font
četvrtak, 11. jul 2019. godine

PREDAVANjE PROF. DR EDIJA MALOKE U MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Izvršni direktor specijalizovane agencije Afričke unije-Afričkog mehanizma za praćenje i ocenu razvoja (APRM) prof. dr Edi Maloka održao je predavanje u Ministarstvu spoljnih poslova na temu „Iskustva u bilateralnoj i multilateralnoj diplomatiji, uključujući i iskustva u Afričkoj uniji".

1aem12719
Na početku svog izlaganja prof. dr Maloka je istakao značaj koji Republika Srbija, kao naslednica bivše Jugoslavije, ima u zemljama afričkog kontinenta, posebno u kontekstu pokreta nesvrstanih i obostranog interesa za jačanje prijateljskih odnosa.

Takođe, predstavio je prisutnima spoljnopolitičke prioritete Južnoafričke Republike, kao i organizacionu strukturu Afričke unije, njene nadležnosti i značaj za države afričkog kontinenata na globalnom planu.

Edi Maloka je tokom predavanja govorio i o svojim iskustvima u oblasti bilaterale i multilaterale, ukazujući, kroz brojne primere, na specifičnosti diplomatske profesije.


ponedeljak, 17. jun 2019. godine


POLAZNICI DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE POSETILI LjUBLjANU

Polaznici Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u okviru studijske posete, boravili su u Ljubljani 13. i 14. juna 2019. godine.
U Ambasadi Republike Srbije organizovan je prijem za polaznike Diplomatske akademije, na kome im se obratila ambasadorka Zorana Vlatković i upoznala ih sa bilateralnim odnosima dveju zemalja.

1as17619
U Ministarstvu inostranih poslova Republike Slovenije polaznici akademije su imali priliku da čuju predavanja političkog direktora Mateja Marna i nacionalnog koordinatora za Zapadni Balkan Petra Grka.
Tokom studijske posete Ljubljani, polaznici su posetili i predstavništvo Evropske unije, gde je predavanje održao šef predstavništva Zoran Stančič.


četvrtak, 16. maj 2019. godine


STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU U POSETI
MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, članovi studentske organizacije „ELSA" (Evropsko udruženje studenata prava u Beogradu), u organizaciji Diplomatske akademije, posetili su danas Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.
1sapa16519Tim povodom obratio im se generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Generalni sekretar je predstavio studentima organizacionu strukturu Ministarstva i nadležnosti svakog sektora pojedinačno, uključujući i mrežu diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u svetu. Govorio je takođe o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije i izazovima sa kojima se naša zemlja susreće u njihovoj realizaciji, kao i o specifičnostima diplomatske profesije. Na interesovanje studenata, V. Odalović je objasnio značaj pravne profesije u radu Ministarstva.

Nakon predavanja studenti prava obišli su stalnu postavku Muzeja srpske diplomatije.

ponedeljak, 13. maj 2019.


ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE ODRŽAO PREDAVANjE POLAZNICIMA BEČKE DIPLOMATSKE AKADEMIJE

1idap13519 resultU okviru saradnje diplomatskih akademija, polaznici Bečke diplomatske akademije posetili su u pratnji direktora Emila Briksa Ministarstvo spoljnih poslova, gde im se obratio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić. Predavanju je prisustvovao i Nj. E. gospodin Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Republici Srbiji sa saradnicima.

U nastavku sledi integralna verzija obraćanja šefa srpske diplomatije:

"Vaše ekselencije,
Dragi studenti,
Poštovani gosti,

na samom početku, želim vam iskrenu dobrodošlicu u Beograd i Srbiju i izražavam osobito zadovoljstvo što su posete polaznika Bečke diplomatske akademije Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije postale tradicija. To je potpuno razumljivo ukoliko se uzmu u obzir geografska bliskost Srbije i Austrije, istorijska povezanost, kao i odlična bilateralna saradnja dveju zemalja, koja je stabilna, raznovrsna i sveobuhvatna.

Iskoristio bih ovu priliku da iznesem jedan značajan istorijski podatak. Naime, daleke 1836. godine uspostavljeni su diplomatski odnosi između naših zemalja. Tada je Antun Mihanović, tada konzul Austrijskog carstva u Beogradu, predao akreditive knezu Milošu Obrenoviću. Prijateljski odnosi Srbije i Austrije imaju višedecenijasku tradiciju. Iako su menjali svoj karakter kroz istoriju, odnosi između naših zemalja se mogu danas opisati kao prijateljski, jaki i uspešni. Naš dijalog je dinamičan i intenzivan, što ću potkrepiti podatkom da je samo tokom oktobra i novembra prošle godine ceo državni vrh Austrije posetio Srbiju: predsednik Aleksander Van der Belen, kancelar Sebastijan Kurc i predsednik parlamenta Volfgang Sobotka. Tokom leta ove godine očekujemo posetu ministarke inostranih poslova Karin Knajsl. Kao jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, Austrija je izuzetno značajan ekonomski partner naše zemlje. Samo prošle godine robna razmena između Srbije i Austrije iznosila je preko milijardu evra.

Dragi studenti,

Republika Srbija, kao i sve zemlje na svetu, ima jasno utvrđene spoljnopolitičke prioritete i kroz svoje kratko izlaganje pokušaću da vam približim ulogu naše zemlje na međunarodnoj političkoj sceni, jer sam siguran da je to ono što biste najviše voleli da čujete.

Očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, sa Kosovom i Metohijom kao njenim sastavnim delom, naš je najznačajniji spoljnopolitički prioritet, uz sticanje punopravnog članstva u EU. U vrhu liste prioriteta su i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, dobrosusedski odnosi, razvoj bilateralne saradnje kako sa vodećim akterima globalne političke scene, tako i sa svim ostalim državama u svetu i vojna neutralnost.

Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija istovremeno brani međunarodno pravo, povelju UN i vrhovni autoritet Saveta bezbednosti, čime doprinosi očuvanju međunarodnog mira.
Želim da naglasim da jednostrana deklaracija o nezavisnosti „Kosova" iz februara 2008. godine nije u suprotnosti samo sa međunarodnim pravom i Završnim aktom iz Helsinkija, tačnije sa njegovim principima 3 i 4, već i sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, koja je 1999. godine usvojena u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, te predstavlja primer grubog kršenja normi na kojima počiva čitav međunarodno-pravni poredak.

Srbija se, od samog početka dijaloga sa Prištinom, uvek ponašala kao konstruktivan partner koji ispunjava svoje obaveze i primenjuje postignute dogovore, za razliku od druge strane koja neodgovornim potezima opstruira dogovoreno i ne doprinosi pronalaženju rešenja. Ni nakon šest godina od potpisivanja Briselskog sporazuma nije formirana Zajednica srpskih opština, čiji bi zadatak bio upravo zaštita interesa srpske zajednice u Pokrajini. U takvim okolnostima prisustvo UNMIK u južnoj srpskoj Pokrajini u nesmanjenom broju i neizmenjenom mandatu je izuzetno važno, jer garantuje bezbednost srpskog i drugog nealbanskog življa. Značajnu ulogu u zaštiti srpskog stanovništva, kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu i Metohiji ima i prisustvo KFOR, što je takođe u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Želim da naglasim da je aktivno diplomatsko delovanje Vlade Republike Srbije, njenih pojedinačnih institucija i Ministarstva spoljnih poslova na međunarodnom planu, doprinelo da u poslednjih godinu i po dana 13 država donese odluku o povlačenju JPNK i očekujem da će se takav trend nastaviti.

Punopravno članstvo u Evropskoj uniji je spoljnopolitički i strateški cilj Srbije. Perspektiva punopravnog članstva daje snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje sprovodimo, kao i politici pomirenja i regionalne saradnje. U tom kontekstu, naša zemlja se zalaže za razvoj dobrosusedskih odnosa i dijalog kao osnovno sredstvo u rešavanju otvorenih pitanja među susedima.

Zato Srbija aktivno učestvuje u radu regionalnih inicijativa, svesna činjenice da evropska perspektiva čitavog regiona ZB doprinosi pomirenju, očuvanju stabilnosti i kreiranju povoljnih uslova za saradnju u mnogim oblastima na ovim prostorima.

Međutim, specifičnost evrointegracijskog puta Srbije oličena je u pregovaračkom poglavlju 35 koje se odnosi na napredak u dijalogu Beograda i Prištine i u značajnoj meri određuje tok celokupnog procesa, budući da uslovljava naredne korake i u drugim oblastima.

Nažalost, potezi Prištine vode u kontra-smeru, tj. u pravcu blokade dijaloga, koji je trenutno prekinut. Dozvolite mi da pojasnim da je prekid dijaloga isključivo posledica krajnje neodgovornih odluka Prištine, koje se, pre svega, ogledaju u uvođenju stoprocentnih taksi na proizvode iz šire Srbije, čime je dodatno zagorčan ionako težak život srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Iako je Srbija iskreno opredeljena za dijalog sa Prištinom kao jedini način za pronalaženje kompromisnog rešenja, njegov nastavak će biti moguć samo ukoliko takse budu ukinute. Uprkos teškoćama, nastavićemo reformski put Srbije, nezavisno od dinamike pregovaračkog procesa, jer smatramo da je to u interesu svih naših građana i da doprinosi opštem napretku zemlje i stabilnosti regiona.

Želim ovom prilikom da istaknem da izuzetno cenimo konstantnu podršku Austrije na našem evropskom putu. Kada to kažem, mislim pre svega na političku podršku u okviru Evropske unije, ali i na konkretnu pomoć koja se ogleda kroz realizaciju brojnih „twinning" projekata, kao elementa podrške institucija zemalja članica institucijama zemalja kandidata, u čemu Austrija ima veliko iskustvo i kapacitete. Dokaz dobre saradnje su i sporazumi koji regulišu ekonomsku saradnju, veoma značajni sporazumi o readmisiji i saradnji protiv međunarodne ilegalne trgovine drogama i međunarodnog terorizma.

Dragi gosti,

jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije jeste i očuvanje mira i bezbednosti u regionu. Svedoci smo da se današnji svet neprekidno suočava sa ozbiljnim izazovima, kao što su terorizam, sve zastupljeniji sajber kriminal, pretnje po energetsku bezbednost.

Srbija deli zabrinutost oko ovih pitanja sa ostalim zemljama na Balkanu, koji je oduvek bio poligon prelamanja interesa velikih sila i geopolitičkih kretanja i, kao što vam je poznato, tranzitni put između zapadne Evrope i Bliskog istoka, te su mu kompromis i fleksibilnost potrebniji više nego ikada.

Srbija je zato otvorena za saradnju sa partnerima u regionu, Evropi i svetu, a svojim angažmanom u OUN, OEBS, Savetu Evrope i drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama i inicijativama, konstantno pruža doprinos jačanju mira, stabilnosti i ekonomskog napretka na ovim prostorima. Kao dobar sused, svima koji su spremni da podele sa nama teret odgovornosti sprovođenja zajedničkog istorijskog poduhvata izgradnje razvijenog i prosperitetnog regiona, Srbija će uvek biti iskren partner i nastaviće da čini sve što je u njenoj moći da se očuvaju i podstaknu pozitivni procesi u ovom delu Evrope.

Kada govorimo o Srbiji i Austriji u kontekstu regionalne saradnje, nemoguće je ne pomenuti Dunav, kao kariku koja nas spaja. Dunav i Podunavlje predstavljaju jedan od najperspektivnijih regiona, koji broji oko 110 miliona stanovnika. Takođe, ne treba zaboraviti da je Srbija, zajedno sa Austrijom, učestvovala u izradi strategije EU za Podunavlje, a koja obuhvata saradnju u oblasti jačanja komunikacije i izgradnje infrastrukture, zaštite životne sredine, promocije turizma i kulturnog stvaralaštva. Pored kulturne i privredne, istakao bih i odličnu policijsku saradnju naših zemalja, kao još jedan doprinos očuvanju stabilnosti u regionu.

Republika Srbija, osim balansirane i raznovrsne saradnje sa velikim silama poput SAD, Ruske Federacije i NR Kine, nastoji da očuva dobru saradnju sa zemljama Afrike, Azije, kao i Latinske Amerike i Kariba. Iako sprovodimo politiku vojne neutralnosti, drugim rečima ne želimo članstvo u bilo kom vojnom savezu, to nas ne sprečava da ostvarujemo partnersku saradnju i sa NATO i sa Ruskom Federacijom. Odličan primer da takva vrsta saradnje nije nemoguća je upravo Austrija i druge vojno neutralne zemlje. Zahvaljujući učešću u Partnerstvu za mir, Srbija danas učestvuje u pet mirovnih misija i operacija Ujedinjenih nacija i u četiri misije EU.

Republika Srbija se, u ostvarivanju svih svojih spoljnopolitičkih ciljeva, rukovodi legitimnim nacionalnim interesima, koristeći kao sredstvo diplomatsku aktivnost i dijalog, uz nastojanje da se tradicionalno dobri odnosi sa prijateljskim zemljama dodatno unaprede, a odnosi sa onim partnerima međunarodne zajednice sa kojima ne delimo zajedničke stavove oko pojedinih pitanja, poboljšaju, poštujući pri tom različitost mišljenja i rukovodeći se osnovnim principima međunarodnog prava.

Uvaženi gosti,

na samom kraju današnjeg izlaganja, ne mogu a da ne pomenem brojnu srpsku zajednicu u Austriji. Srbi su na teritoriji Austrije prisutni su od 1526. godine i dali su neprocenjiv doprinos u odbrani evropskih vrednosti. Prema zvaničnim austrijskim podacima, u Austriji živi više od 120.000 Srba, a nezvanično čak oko 300.000.

Građani Austrije srpskog porekla predstavljaju danas dobro integrisanu zajednicu, koja deluje kroz Savez Srba, mnogobrojne klubove i udruženja i aktivno doprinosi razvoju austrijske društvene, ekonomske i kulturne scene i predstavlja veliki potencijal za dalje unapređenje bilateralnih odnosa dveju zemalja.

Dozvolite mi da vam na kraju još jednom poželim prijatan boravak u Srbiji i puno uspeha u budućem radu," rekao je studentima u svom govoru šef srpske diplomatije.

petak, 10. maj 2019. godine

STUDENTI UNIVERZITETA KLEMSON U POSETI MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

U okviru studijskog boravka u Republici Srbiji, grupa studenata sa Univerziteta Klemson iz Južne Karoline (SAD) posetila je Ministarstvo spoljnih poslova, sa kojim ovaj univerzitet ostvaruje dugogodišnju saradnju.

Tom prilikom studentima su predavanja održali zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju ambasador Dejan Ralević, v.d. načelnika Odeljenja za Severnu i Južnu Ameriku ministar savetnik Vladimir Jovičić, Goran Gvozdenović, ministar savetnik u Odeljenju za susedne zemlje i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

ZPMSP za EU ambasador Dejan Ralević govorio je o članstvu u Evropskoj uniji kao jednom od strateških spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije, upoznao ih sa samim tokom pregovaračkog procesa i njegovim pozitivnim efektima na proces reformi u različitim oblastima, a čiji je krajnji cilj ne samo članstvo u EU, već opšti napredak zemlje koja teži zajedničkim, evropskim vrednostima.

Bilateralne odnose Srbije sa zemljama Severne i Južne Amerike predstavio je v.d. načelnika OAM-a Vladimir Jovičić, s posebnim osvrtom na odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, uzimajući u obzir kako istorijski aspekt odnosa, tako i aktuelnu saradnju dveju država.

Goran Gvozdenović, ministar savetnik u Odeljenju za susedne zemlje ukazao je na napore koje Srbija ulaže u jačanje saradnje sa svim zemljama u regionu, njenom učešću u regionalnim inicijativama, kao i različitim formatima trilateralne i kvadrilateralne saradnje, čime doprinosi ukupnoj regionalnoj stabilnosti.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev upoznao je studente sa istorijskim činjenicama o Kosovu i Metohiji, kao i sa aktuelnom situacijom u južnoj srpskoj Pokrajini, pojasnivši specifične okolnosti i nesuglasice koje su dovele do prekida dijaloga između Beograda i Prištine.

Nakon predavanja američki studenti su obišli Muzej srpske diplomatije.

ponedeljak, 08. april 2019.

PRVI POTPREDSEDNIK VLADE I MINISTAR SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE IVICA DAČIĆ ODRŽAO GOVOR STUDENTIMA FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA "SCIENCES PO" IZ PARIZA

1pari1zPredstavnici francuske studentske organizacije „BBE-Bourgogne Balkan Express" Fakulteta političkih nauka „Sciences Po" u Parizu posetili su Ministarstvo spoljnih poslova, gde im se obratio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

U nastavku sledi integralna verzija obraćanja šefa srpske diplomatije:

„Uvaženi studenti,

dobrodošli u Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije. Izuzetno me raduje što ste odlučili da u okviru svog studijskog putovanja posetite Srbiju. Budući da su mnogi od vas državljani zemalja iz ovog regiona, a neki od vas i državljani Srbije, pretpostavljam da posedujete izvesna znanja o Srbiji, stečena kroz obrazovanje, medije, porodične veze ili kroz pripreme za ovu posetu.

Imajući u vidu da ste ovde u svojstvu predstavnika jedne tako renomirane obrazovne institucije kakva je Fakultet za politikologiju i međunarodne odnose Sciences Po (Sajans Po) i da je u fokusu vašeg Kampusa Centralna, Istočna i Jugoistočna Evropa, želeo bih ovom prilikom da vas bliže upoznam sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije i doprinesem boljem razumevanju uloge koju ona ima u međunarodnim okvirima.

Pored očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, strateški cilj Srbije je i punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Najvažniji spoljnopolitički prioritet Republike Srbije je očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, sa Kosovom i Metohijom kao svojim sastavnim delom. Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija istovremeno brani međunarodno pravo, povelju UN i vrhovni autoritet Saveta bezbednosti s ciljem očuvanja međunarodnog mira.

Želim ovom prilikom da podsetim da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti „Kosova" iz februara 2008. godine u suprotnosti ne samo sa međunarodnim pravom i Završnim aktom iz Helsinkija, tačnije sa njegovim principima 3 i 4, već i sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, koja je 1999. godine usvojena u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija. Reč je o nepobitnim argumentima na koje je neophodno konstantno ukazivati, kao primer flagrantnog kršenja međunarodnog prava.

Pronalaženje političkog rešenja za Kosovo i Metohiju u direktnoj je korelaciji sa stabilnošću čitavog regiona. Iz tog razloga, Srbija se u dijalogu sa Prištinom uvek ponašala kao ozbiljan, odgovoran i konstruktivan partner, koji ispunjava svoje obaveze, posebno kada je u pitanju primena postignutih dogovora. Nažalost, to se ne može reći i za drugu stranu, koja svojim potezima vrši opstrukciju dogovorenog i ne doprinosi pronalaženju rešenja. To se posebno ogleda i u činjenici da i nakon šest godina od potpisivanja Briselskog sporazuma još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština. Potpisivanje Briselskog sporazuma bilo je motivisano težnjom da se pronađu modaliteti zaštite interesa srpske zajednice u Pokrajini, usled nepostojanja adekvatnih institucionalnih mehanizama. Taj zadatak bio bi poveren upravo Zajednici srpskih opština.

U tom kontekstu, konstantno ukazujemo na značaj prisustva UNMIK-a u nesmanjenom broju i neizmenjenom mandatu, kao garanta bezbednosti i statusne neutralnosti međunarodnog prisustva u južnoj srpskoj Pokrajini. Veoma važnu ulogu u zaštiti srpskog življa, kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu i Metohiji ima i prisustvo KFOR-a, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Želim da istaknem da spoljnopolitička aktivnost Vlade Republike Srbije, iza koje stoji veliki trud i posvećenost njenih institucija, uključujući i ministarstvo na čijem sam čelu, kao i aktivno diplomatsko delovanje, imaju, između ostalog, kao rezultat činjenicu da je u poslednjih godinu i po dana 13 država donelo odluku o povlačenju JPNK. Očekujem da će se ovakav trend nastaviti.

Svesna činjenice da evropska perspektiva čitavog regiona ZB predstavlja put pomirenja i saradnje na ovim prostorima, Srbija se konstantno zalaže za razvoj dobrosusedskih odnosa i dijalog kao osnovno sredstvo u rešavanju otvorenih pitanja i aktivno učestvuje u radu regionalnih inicijativa. Naša zemlja sprovodi reformske zadatke u cilju obezbeđivanja stabilnog društva, pune tržišne ekonomije i socijalne pravde. Iako je Srbija do sada otvorila 16 (šesnaest), a zatvorila 2 (dva) pregovaračka poglavlja, smatramo da dinamika otvaranja poglavlja ne prati dovoljno dinamiku reformi.

Dozvolite mi da ukažem na jednu specifičnost našeg evrointegracijskog puta, oličene u pregovaračkom poglavlju 35, koje u značajnoj meri određuje tok celokupnog procesa. Napredak u dijalogu Beograda i Prištine postavlja se kao uslov za naredne korake i u drugim oblastima, dok potezi Prištine vode u pravcu blokade dijaloga, koji je trenutno prekinut. Podsećam da je prekid dijaloga posledica destabilizujućih odluka Prištine, pre svega uvođenja stoprocentnih taksi na proizvode iz centralne Srbije, čime je otežan inače nimalo lak život srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. I pored iskrene posvećenosti dijalogu sa Prištinom, kao jedinom načinu za pronalaženje kompromisnog rešenja, nastavak dijaloga će biti moguć samo ukoliko takse budu momentalno ukinute.

Uprkos teškoćama, mi ćemo nastaviti reformski put Srbije, nezavisno od dinamike pregovaračkog procesa, jer smatramo da je to u interesu svih naših građana. Svesni izazova sa kojima se i sama EU suočava, poput predstojećih reformi, problema očuvanja jedinstva i sl, očekujemo da će politika proširenja, kao jedna od najuspešnijih politika na kontinentu, ostati u njenom fokusu.

Dragi gosti,

u današnjem svetu koji se suočava sa ozbiljnim izazovima, Balkan je oduvek bio poprište interesa velikih sila i geopolitičkih kretanja. Saradnjom sa partnerima u regionu, Evropi i svetu, svojim angažmanom u OUN-u, OEBS-u, Savetu Evrope i drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama i inicijativama, Srbija konstantno doprinosi jačanju mira, stabilnosti i ekonomskom napretku čitavog regiona. I te kako smo svesni činjenice da su Zapadnom Balkanu neophodni kompromis i fleksibilnost u borbi sa brojnim izazovima, kako na regionalnom, tako i na globalnom planu.

U tom smislu, naša zemlja je uložila vidljive napore u oblasti unapređenja regionalne saradnje i smanjenja tenzija na Balkanu i pokazala spremnost za prevazilaženje negativnog nasleđa prošlosti i zajedničku budućnost, zasnovanu na principima uzajamnog uvažavanja i poštovanja. Kao dobar sused, svima koji su spremni da podele sa nama teret odgovornosti sprovođenja zajedničkog istorijskog poduhvata izgradnje razvijenog, stabilnog i prosperitetnog regiona, Srbija će biti iskren partner.

Kao zemlja koja baštini bogatu tradiciju prijateljskih odnosa koje je SFRJ razvijala sa brojnim zemljama na svim kontinentima, Srbija osim balansirane i raznovrsne saradnje sa velikim silama poput SAD, RF i Kine, nastoji da očuva živu saradnju sa zemljama Afrike, Azije, kao i Latinske Amerike i Kariba.

Na samom kraju, želeo bih da vam poručim da je veoma važno da vas kroz život vode uzvišeni, humani i plemeniti ciljevi. To je jedini ispravan način da kao mladi, obrazovani ljudi na kojima svet ostaje, u okviru svojih budućih profesija doprinesete očuvanju univerzalnih vrednosti, a samim tim i izgradnji lepšeg, pravednijeg i bezbednijeg sveta.

Iskreno se nadam da ćete poneti lepe uspomene iz Srbije, zbog kojih ćete poželeti da je ponovo posetite."


petak, 5. april 2019. godine

UNUKA MAHATME GANDIJA PREDSTAVILA SVOJU KNjIGU

Tara Gandi Batačardzi, unuka Mahatme Gandija, koja na poziv prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića boravi u Beogradu, predstavila je danas u Ministarstvu spoljnih poslova svoju knjigu „Sećanja na jedno izuzetno doba".

Nakon uvodne reči rukovodioca Diplomatske akademije Mirjane Milosavljević, koja je predstavila gošću prisutnima, unuka Mahatme Gandija govorila je o svom detinjstvu i vremenu koje je provela sa svojim dedom, brojnim liderima i borcima za slobodu, koji su postavili temelje nezavisne Indije.

Pored autorke, o delu je govorio i urednik izdavačke kuće „Albatros plus" Mladen Vesković, ocenjujući da iako nije reč o obimnom štivu, knjiga predstavlja dragocenu zbirku uspomena koje daju jasnu sliku nastanka moderne Indije. Napisana jednostavnim jezikom, iz perspektive jednog deteta, ona daje prikaz Gandijeve filozofije nenasilja, koja može biti primenljiva i u današnjem svetu, naglasio je Vesković.

Po završetku prezentacije, Tara Gandi Batačardzi je potpisivala svoje knjige.

Knjiga Tare Gandi Batačardzi prevedena je na srpski jezik povodom obeležavanja 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Indije i 150 godina od rođenja Mahatme Gandija.

Događaju su prisustvovali: prvi sekretar i šef Kancelarije Ambasade Indije u Beogradu Vidzel Kumar, polaznici Diplomatske akademije, zaposleni Ministarstva spoljnih poslova i predstavnici medija.

1. april 2019. godine

STUDENTI AMERIČKOG UNIVERZITETA U BRISELU POSETILI MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA

Studenti Američkog Univerziteta – Briselski centar, u pratnji profesora Džeroma Šeridana posetili su danas Ministarstvo spoljnih poslova.
U muzejskoj sali ministarstva, nakon uvodne reči rukovodioca Diplomatske akademije Mirjane Milosavljević, studentima su održali predavanja zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju ambasador Dejan Ralević i v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović.
Zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju ambasador Dejan Ralević predstavio je članstvo Srbije u EU kao jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije. Govorio je o aktivnostima koje su prethodile otpočinjanju pregovaračkog procesa, njegovom toku i različitim fazama, uključujući izazove i specifičnosti s kojima se Srbija susreće na svom evropskom putu. Ambasador Ralević je izneo podatak da je do sada Srbija otvorila ukupno šesnaest pregovaračkih poglavlja i istakao prednosti pregovaračkog procesa koje se ogledaju u nizu reformi unutar različitih oblasti, koje bi trebalo da doprinesu opštem napretku zemlje i stabilnosti u regionu.
Ambasador Filipović je govorio o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije sa stanovišta bezbednosne politike, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Ukazao je da, kao zemlja kandidat za EU, Republika Srbija, značajno doprinosi ostvarenju koncepta Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, kroz učešće u misijama i operacijama EU, kao i UN. Istakao je opredeljenost Srbije za politiku vojne neutralnosti i ukazao da se na toj osnovi razvija partnerska saradnja sa NATO, kroz intenzivan politički dijalog i konkretne programe Partnerstva za mir. Dodao je da i mnoge vojno neutralne ili vojno nesvrstane zemlje imaju razvijenu partnersku saradnju sa Alijansom bez namere da pristupe članstvu, poput Švedske, Austrije, Irske Finske i Švajcarske. Izložio je sadržaj partnerske saradnje kako u vojnim, tako i u civilnim oblastima. Posebno je naglasio značaj prisustva i ispunjenja mandata misije KFOR-a u južnoj srpskoj pokrajini, u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244 u zaštiti srpskog stanovništva i njihove kulturne i istorijske baštine i očuvanja mira i bezbednosti u Pokrajini.

Predavanje za američke studente na temu Kosova i Metohije organizovano je u Kancelariji za KiM.

18. decembar 2018. godine
 

STUDENTI FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA POSETILI MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA

Grupa najboljih studenata treće godine Fakulteta političkih nauka u Beogradu posetila je danas Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i prisustvovala predavanju u organizaciji Diplomatske akademije.

Veljko Odalović

Prijem studenata upriličen je u Muzeju srpske diplomatije, gde im se obratio Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova g. Veljko Odalović.
Generalni sekretar V. Odalović predstavio je studentima nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova, njegovu organizacionu strukturu, s posebnim osvrtom na nadležnosti svakog sektora i aktivnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije širom sveta.
Istakao je spoljnopolitičke prioritete Republike Srbije i ukazao na diplomatske aktivnosti koje se sprovode u oblasti bilateralne, multilateralne i konzularne saradnje u skladu sa nacionalnim interesima, bitnih za izgradnju dobrih odnosa sa svim državama. Govoreći o spoljnopolitičkim ciljevima, naveo je takođe, evropski put Srbije i tok pregovora sa EU, kao i strateška partnerstva i njihov pozitivan efekat na ekonomski razvoj naše zemlje. Napravio je poseban osvrt na saradnju sa susednim zemljama u regionu.
Tokom svog izlaganja generalni sekretar je ukazao i na osnovne karakteristike i specifičnosti diplomatske profesije u datom trenutku, posebno u kontekstu aktuelnih društveno-političkih kretanja na međunarodnoj političkoj sceni. Pomenuo je najnovije događaje na Kosovu i Metohiji i s tim u vezi objasnio međunarodno-pravni značaj Rezolucije 1244, kao i složenost dijaloga Beograda i Prištine i njihov uticaj na očuvanje mira i stabilnosti, ne samo u južnoj srpskoj pokrajini, već u čitavom regionu.
Generalni sekretar je odgovarao na brojna pitanja studenata, koji su nakon predavanja imali priliku da obiđu stalnu postavku Muzeja diplomatije Ministarstva spoljnih poslova.

12. decembar 2018. godine


ŠVEDSKI STUDENTI U POSETI MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

Predstavnici studentske Asocijacije za međunarodne odnose Univerziteta u Upsali koji borave u studijskoj poseti Beogradu posetili su danas Ministarstvo spoljnih poslova, gde su imali priliku da čuju predavanja, u organizaciji Diplomatske akademije, o procesu evropskih integracija Srbije i situaciji na Kosovu i Metohiji.

Zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju Dejan Ralević istakao je da je članstvo u Evropskoj uniji strateški spoljnopolitički prioritet Republike Srbije i upoznao studente sa samim tokom pregovaračkog procesa i njegovim pozitivnim efektima na proces reformi u različitim oblastima, a čiji je krajnji cilj ne samo članstvo u EU, već opšti napredak zemlje koja teži zajedničkim, evropskim vrednostima. Ukazao je takođe, da je tok pregovora sa EU, uslovljen i dodatnim poglavljem 35, odnosno postignutim dogovorima u dijalogu Beograda i Prištine, što je posebna specifičnost u odnosu na pregovaračka iskustva drugih zemalja članica EU.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dejan Pavićević izneo je u razgovoru sa švedskim studentima najbitnije činjenice o južnoj srpskoj pokrajini i njenom značaju za srpsko kulturno i crkveno nasleđe. Objasnio je aktuelnu situaciju, nastalu nakon uvođenja taksi za robu iz Srbije, kao i negativne posledice takve odluke po srpski živalj, posebno u oblasti zdravstva. Pavićević je naglasio da srpska strana poštuje i implementira dogovore postignute u briselskom dijalogu, ukazujući na težinu pregovora, uz konstataciju da je nastavak dijaloga jedini put koji bi trebalo da dovede do razumnog rešenja.

11. decembar 2018. godine

UČENICI ŠESTE BEOGRADSKE GIMNAZIJE POSETILI MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA

U organizaciji Diplomatske akademije, učenici Šeste beogradske gimnazije posetili su danas Ministarstvo spoljnih poslova u okviru nastavnog plana i programa predmeta Ustav i prava građana.

Tim povodom učenicima se obratio generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović i upoznao ih sa najznačajnijim diplomatskim aktivnostima u domenu bilateralne i multilateralne saradnje, predstavio organizacionu strukturu Ministarstva i ulogu diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u svetu.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Republike Srbije, generalni sekretar je ukazao na opredeljenost naše zemlje da gradi dobre odnose sa svim zemljama u svetu, uz akcenat na očuvanju strateškog partnerstva sa pojedinim zemljama.

Tokom svog obraćanja generalni sekretar V. Odalović objasnio je učenicima značaj dijaloga Beograda i Prištine u kontekstu poštovanja međunarodnog prava i Rezolucije 1244 i istakao da Republika Srbija svojom izbalansiranom politikom doprinosu dobrosusedskim odnosima u regionu.
Nakon predavanja, učenici su obišli stalnu postavku Muzeja diplomatije Ministarstva spoljnih poslova.

13. novembar 2018. godine

ODRŽANA PREDAVANjA STUDENTIMA AMERIČKOG UNIVERZITETA U BRISELU

Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije posetili su danas studenti Američkog Univerziteta – Briselski centar, koji, u pratnji profesora Džeroma Šeridana, borave u studijskoj poseti Beogradu i regionu.
Tom prilikom studentima su održali predavanja v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović i zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju ambasador Dejan Ralević.
Ambasador Filipović je predstavio spoljnopolitičke prioritete Republike Srbije u oblasti bezbednosne politike. Ukazao je na posvećenost Srbije učešću u Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, kroz doprinos misijama i operacijama EU, istovremeno sa učešćem u misijama i operacijama UN. Naglasio je da u cilju očuvanja i unapređenja mira i stabilnosti u regionu Srbija ostvaruje partnersku saradnju sa NATO, kroz program Partnerstvo za mir, na osnovama politike vojne neutralnosti, čije je suština odsustvo namere da pristupi bilo kom od postojećih vojnih saveza. Ambasador Filipović je posebno naglasio veoma važnu ulogu KFOR-a na Kosovu i Metohiji i ostvarivanje njegovog mandata u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, u očuvanju mira i stabilnosti u Pokrajini i zaštiti Srba i njihove istorijske i religiozne baštine.

Zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju, ambasador Dejan Ralević označio je članstvo u Evropskoj uniji kao spoljnopolitički prioritet Republike Srbije. Govorio je o samom toku pregovaračkog procesa koji se odvija u promenjenim međunarodnim okolnostima u odnosu na prethodne talase proširenja, uporedo sa unutrašnjim reformama u EU, izlaskom UK iz EU, migrantskom krizom. Govorio je o političkim odnosima sa EU i njenim članicama, kao i specifičnostima uslovljavanja napretka Srbije ka EU kroz prizmu pomaka u dijalogu Beograda i Prištine, što je nepoznato u dosadašnjoj politici proširenja. Ambasador Ralević ukazao je na činjenicu da je pregovarački proces podstakao niz značajnih reformi u različitim oblastima, što bi trebalo da dovede ne samo do članstva u Evropskoj uniji, već do opšteg napretka zemlje.
Studenti Američkog univerziteta su posetili i Kancelariju za Kosovo i Metohiju gde su imali priliku da razgovaraju sa zamenikom direktora Kancelarije g. Dušanom Kozarevim.

9. novembar 2018. godine

ZAVRŠEN MEDjUNARODNI SEMINAR ZA MLADE DIPLOMATE

DA MFA
U Beogradu je, od 4. do 9. novembra 2018. godine, u organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova održan međunarodni seminar za mlade diplomate, pod nazivom "Spoljnopolitički prioriteti i kulturno nasleđe Republike Srbije".

Na seminaru su učestvovali predstavnici zemalja u razvoju iz Afrike, Azije, i Latinske Amerike (Ekvatorijalna Gvineja, Kirgistan, Laos, Ekvador, Nepal), predstavnici ambasada Palestine, Mjanmara, Irana, Alžira i Maroka u Beogradu, kao i mlade diplomate iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, koji radno pokrivaju navedene države.

Seminar je otvorio Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

Predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, drugih institucija Vlade Srbije, kao i eksperti u pojedinim oblastima održali su predavanja učesnicima seminara na različite teme, ne samo na bilateralnom i multilateralnom planu, već i iz oblasti ekonomije, poljoprivrede, IT tehnologije, o pokretu nesvrstanih, istoriji, kulturi, sportu, turizmu.

Pored predavanja u Ministarstvu spoljnih poslova, mlade diplomate iz inostranstva imale su priliku da čuju i predavanje na temu bezbednosne politike Srbije u Ministarstvu odbrane, da posete Narodnu skupštinu Republike Srbije, kao i Skupštinu grada Beograda, gde ih je pozdravio gradonačelnik lično i priredio prijem u njihovu čast.S ciljem da na što bolji način predstavimo našu zemlju, za učesnike seminara organizovane su posete Narodnom Muzeju, Muzeju Jugoslavije, Muzeju Nikole Tesle, Muzeju savremene umetnosti i panoramsko razgledanje Beograda.

Pozdravnim govorom i dodelom sertifikata, seminar je zatvorio generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

5. novembar 2018. godine

MINISTAR DAČIĆ OTVORIO MEDjUNARODNI SEMINAR ZA MLADE DIPLOMATE „SPOLjNOPOLITIČKI PRIORITETI I KULTURNO NASLEDjE REPUBLIKE SRBIJE"

Prvi potpredsednika Vlade Srbije i minisatr spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je danas međunarodni seminar za mlade diplomate „Spoljnopolitički prioriteti i kulturno nasleđe Republike Srbije", koji se u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova-Diplomatske akademije održava u Beogradu od 4 do 9. novembra 2018. godine:

Diplomatska akademija - međunarodni seminar

U nastavku sledi obraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića učesnicima seminara:

„Vaše ekselencije,
Poštovani učesnici seminara,
Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,

Velika mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu u Beograd i Ministarstvo spoljnih poslova. Želim da zahvalim što ste se odazvali pozivu za učešće na Međunarodnom seminaru za mlade diplomate, koji se pod nazivom „Spoljnopolitički prioriteti i kulturno nasleđe Republike Srbije", održava u organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Iako dolazite iz različitih zemalja koje su geografski veoma udaljene od Srbije, uveren sam da posedujete osnovna znanja o našoj zemlji, koja ste stekli bilo kroz obrazovanje, posao, medije ili pripremajući se za ovaj seminar. Iskreno se nadam da će predavanja iz različitih oblasti koja smo za vas organizovali biti prilika da svoja znanja o Srbiji dodatno proširite i produbite.

Osim samih predavanja, vaš boravak u Beogradu upotpuniće i posete kulturnim i vladinim institucijama, što će, uz druženje sa kolegama iz Ministarstva spoljnih poslova, kao i neposredne kontakte sa našim ljudima, doprineti kreiranju vaše slike o Srbiji i učiniti vas bogatijim za jedno novo iskustvo i kulturu više.

Dragi gosti,

kako biste bolje razumeli ulogu Srbije u današnjem svetu, dozvolite mi da vas najpre upoznam sa osnovnim informacijama o prioritetima spoljne politike moje zemlje.

Spoljnopolitički ciljevi Republike Srbije podrazumevaju pre svega očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, nastavak pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom i ostvarivanje punopravnog članstva u što skorijoj budućnosti, razvoj bilateralnih odnosa kako sa vodećim akterima globalne političke scene, tako i sa svim ostalim državama u svetu, očuvanje mira i stabilnosti u regionu, dobrosusedski odnosi i vojna neutralnost.

Republika Srbija nastoji da se tradicionalno dobri odnosi sa prijateljskim zemljama neguju i dodatno unapređuju, ali vredno radimo i na poboljšanju odnosa sa svim onim partnerima međunarodne zajednice sa kojima ne delimo zajedničke stavove oko pojedinih pitanja, poštujući pri tom različitost u mišljenju i rukovodeći se osnovnim principima međunarodnog prava.

Najvažniji spoljnopolitički prioritet Republike Srbije jeste očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, sa Kosovom i Metohijom kao svojim sastavnim delom.

Srbija je opredeljena za poštovanje međunarodnog prava i načela Povelje Ujedinjenih nacija, tačnije načela suverene jednakosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta, te je s toga izuzetno aktivna u domenu bilateralne i multilateralne politike kako bi ostvarila ovaj cilj.

Želim da istaknem da ukupna spoljnopolitička aktivnost Vlade Republike Srbije, iza koje stoji veliki rad, trud i posvećenost njenih institucija, kao i aktivno diplomatsko delovanje daju opipljiv rezultat. U proteklih godinu dana, odluku o povlačenju jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova" donelo je ukupno 9 zemalja i to: Grenada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Vi dolazite iz zemalja koje nisu priznale „Kosovo", na čemu smo vam neizmerno zahvalni. Zauzimanje takvog stava govori o opredeljenosti vaših država za poštovanje principa međunarodnog prava i osnovnih načela Povelje Ujedinjenih nacija.

Želim i ovom prilikom da naglasim da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti „Kosova" iz februara 2008. godine nelegitiman i nelegalan čin, koji je u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim pravom, uključujući i dalje važeću rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, koja je 1999. godine usvojena u skladu sa Glavom VII Povelje Ujedinjenih nacija.

Srbija je čvrsto posvećena dijalogu Beograda i Prištine, kao načinu za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju. Ona ispunjava svoje obaveze i ponaša se kao odgovoran i ozbiljan partner u tim pregovorima, posebno kada je u pitanju primena postignutih dogovora, što se, nažalost, ne može reći i za drugu stranu. Za Srbiju je pronalaženje političkog rešenja za Kosovo i Metohiju nacionalni prioritet broj jedan. Braneći svoj nacionalni interes, Srbija istovremeno štiti međunarodno pravo, Povelju Ujedinjenih nacija, međunarodni mir i regionalnu stabilnost.

Poštovani gosti,

Dozvolite mi da napravim i kraći pregled odnosa Srbije sa velikim zemljama, kao glavnim akterima na međunarodnoj političkoj sceni.

Između Srbije i Rusije postoje dobri bilateralni odnosi na svim poljima, zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu, kulturnoj, verskoj i privrednoj povezanosti. Ove godine obeležili smo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa ovom zemljom, koja Srbiji pruža punu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Iako se stavovi Srbije i Sjedinjenih Američkih Država razlikuju kada je reč o pronalaženju rešenja „kosovskog" pitanja, mi želimo unapređenje odnosa dveju država, koji su utemeljeni na bogatoj istoriji, kao i na jednom zajedničkom cilju – stabilnosti regiona ZB.

Odnosi Republike Srbije i NR Kine su u usponu na mnogim poljima. Rezultat dobre saradnje dveju zemalja ogleda se u našoj podršci inicijativi kineskog predsednika Si Djipinga „Pojas i put", kao i učešću Srbije u aktivnostima u okviru mehanizma saradnje Kine sa 16 država Centralne i Istočne Evrope. U prilog tome govori i činjenica da su kineske firme u oblasti infrastrukture trenutno među vodećim izvođačima u Srbiji.

Bilateralni politički odnosi Srbije i većine zemalja Afrike, Azije, Latinske Amerike i Kariba, danas prevazilaze nivo ekonomskih odnosa. To otvara prostor za aktivnije delovanje u domenu privredne saradnje sa tim državama, posebno imajući u vidu da neke od njih, kao članice BRIKS-a, predstavljaju značajne činioce svetske ekonomije.

U kontekstu odnosa sa zemljama pomenutih regiona, želeo bih da se osvrnem na veoma važnu ulogu tekovina Pokreta nesvrstanih zemalja. Kao što vam je poznato, bivša Jugoslavija imala je vodeću ulogu u tom pokretu, čija politika se danas može posmatrati kao značajno spoljnopolitičko nasleđe Srbije, koja je jedna od naslednica Jugoslavije. Krizna žarišta, prisutna u današnjem globalnom svetu i njihove posledice, učinili su da ciljevi Pokreta nesvrstanih budu gotovo podjednako aktuelni i danas. Ponosni smo na činjenicu da je Srbija nastavila da neguje prijateljske odnose sa zemljama članicama, posebno u okviru bilateralne saradnje i oblasti jačanja uloge Ujedinjenih nacija, čijom Poveljom su definisani osnovni ciljevi i načela u borbi za mir u svetu. Kao doprinos jačanju saradnje sa državama članicama nesvrstanih, Srbija od 2010. godine veoma uspešno sprovodi projekat „Svet u Srbiji", čime nastavlja programe stipendiranja i školovanja mladih iz zemalja članica i posmatrača pokreta.

Strateški cilj Srbije jeste i punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Otvaranjem evropske perspektive trasiran je put pomirenja i saradnje u regionu ZB. U tom kontekstu, naša zemlja se zalaže za razvoj dobrosusedskih odnosa i dijalog kao osnovno sredstvo u rešavanju otvorenih pitanja među susedima. Zato Srbija aktivno učestvuje u radu regionalnih inicijativa, čime potvrđuje svoju poziciju regionalnog lidera.

Iako sprovodimo politiku vojne neutralnosti, to nas ne sprečava da ostvarujemo partnersku saradnju i sa NATO i sa Ruskom Federacijom. Zahvaljujući svom učešću u Partnerstvu za mir, Srbija danas učestvuje u šest mirovnih misija i operacija Ujedinjenih nacija (Kongo, Liberija, Kipar, Liban, Bliski istok, Centralnoafrička Republika) i četiri misije EU.

Poštovani učesnici,

Na samom kraju, želim da vam se obratim kao mladim i perspektivnim diplomatama svesnim činjenice da baviti se diplomatijom predstavlja ne samo privilegiju i čast, već i priliku da predstavljate svoju zemlju u međunarodnim okvirima. Zato se od diplomate očekuje da bude svestrana ličnost, koja pored dobrog obrazovanja i vaspitanja mora da poseduje potrebne sposobnosti, veštine i metode komuniciranja, pregovaranja, uopšte vođenja državnih poslova, kako bi uspešno učestvovao u rešavanju različitih problema na međunarodnoj političkoj sceni. Malo je profesija koje poput diplomatije predstavljaju sintezu različitih naučnih oblasti, počev od politike, preko istorije i geografije, do kulture i ekonomije, što je čini veoma kompleksnom disciplinom. Zbog toga je veoma važno da neprestano stremite kako ka proširivanju i usavršavanju već stečenog znanja, tako i usvajanju novog. Svestranim pristupom diplomatskoj profesiji, uspešno ćete predstavljati ne samo svoju državu u inostranstvu, promovisati njenu spoljnu politiku, prioritete i ciljeve, već ćete biti u stanju da bolje razumete druge narode, njihovu kulturu, interese.

Poštovane mlade diplomate,

ovaj seminar je istovremeno prilika da ostvarite kontakte sa svojim srpskim kolegama, diplomatama, sa kojima ćete možda u budućnosti biti u prilici da sarađujete u rešavanju mnogih pitanja od zajedničkog interesa, s ciljem da udruženim snagama doprinesete ne samo boljim odnosima među našim državama, nego i sveopštem napretku čovečanstva.

U to ime, proglašavam seminar otvorenim, a vama, poštovani učesnici, želim prijatan boravak u našoj prestonici i puno uspeha u budućem radu."


23. oktobar 2018. godine

SVEČANO URUČENE DIPLOME POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Obraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na svečanosti povodom dodele diploma polaznicima Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova generacije 2017/18 i prijema novih polaznika:

DA 2018

„Dragi polaznici Diplomatske akademije,
Poštovani profesori i kolege,

Današnja ceremonija dodele diploma polaznicima Diplomatske akademije, osim što je svečana sama po sebi, prilika je i da se dotaknemo dve važne teme, koje su u centru dužnosti koje obavljamo.

Prva se, naravno, odnosi na međunarodne okolnosti i izazove koji stoje pred spoljnom politikom naše zemlje. A druga se tiče direktno vas, kao diplomatskog kadra, koji će učestvovati u sprovođenju te spoljne politike, svojim radom u čitavoj državnoj upravi.

Ovo je i prilika da podsetim da su ključni spoljnopolitički prioriteti Republike Srbije principijelna borba za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nastavak pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom do punopravnog članstva, dalji razvoj dobrosusedskih odnosa, unapređenje odnosa i čvršće ekonomsko povezivanje sa najuticajnijim zemljama, i vojna neutralnost.

Kao što vam je poznato, postizanje političkog rešenja za Kosovo i Metohiju ostaje naš nacionalni prioritet. Srbija to dokazuje posvećenošću dijalogu sa Prištinom i ispunjavanjem svojih obaveza, u skladu sa principima i vrednostima koje kao država negujemo i zastupamo. Međutim, potezi Prištine ugrožavaju dijalog i regionalnu stabilnost, dovodeći, pre svega, u pitanje bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Ni posle pet i po godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, Priština nije pristupila ispunjavanju svojih preuzetih obaveza, prvenstveno formiranju Zajednice srpskih opština. U takvim okolnostima, nastavljaju se naša nastojanja da se rešavaju pitanja imovine, kulturnog i crkvenog nasleđa, katastra, slobode kretanja, a naročito protivljenje formiranju takozvane vojske „Kosova", što može da ugrozi ne samo bezbednost Pokrajine i dijalog Beograd – Priština, već i stabilnost čitavog regiona.

Aktivnim pristupom, posvećenim radom i naporima naše diplomatije u cilju zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, uspeli smo da u proteklih godinu dana sedam država povuče ranije priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Među njima, poslednja je Lesoto, uz Surinam, Sao Tome i Principe, Burundi, Liberiju i Papuu Novu Gvineju i Gvineju Bisao.

Što se tiče drugih spoljnopolitičkih prioriteta, kao svoje glavno strateško opredeljenje, Srbija vidi članstvo u Evropskoj uniji. Proces pristupanja EU definisan je paketom reformi koje Srbija treba da sprovede, kako bi svoj zakonodavni okvir i administrativni aparat uskladila sa evropskim. Fokus reformskog paketa je na pravosuđu, borbi protiv korupcije i protiv trgovine ljudima.

Jedan od bitnih segmenata naše spoljne politike je održavanje i unapređenje bliskih i prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom. Na tradiciji dobrih odnosa izgradili smo strateško partnerstvo i kontinuirano se održava komunikacija na najvišem nivou. Pored toga što Rusija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Srbije, ona je jedan od naših vodećih spoljnotrgovinskih partnera. Ove godine obeležavamo jubilarnu 180. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Ruske Federacije, a jedan od događaja koji su organizovani tim povodom je i poseta ministra Lavrova Beogradu. Nedavno je i predsednik Vučić ponovo boravio u poseti Moskvi, a očekujemo da i predsednik Putin ponovo poseti Srbiju u januaru 2019. godine.

Odnosi sa Kinom su poslednjih godina značajno unapređeni, što je i dovelo do uspostavljanja strateškog partnerstva, a 2016. i posete predsednika Kine Srbiji. Republika Srbija u potpunosti podržava inicijativu kineskog predsednika Si Djinpinga „Pojas i put" i jedna je od najaktivnijih u mehanizmu saradnje Kine sa 16 država centralne i istočne Evrope. Na ekonomskom planu, kineske firme su vodeći infrastrukturni investitori u Srbiji, što posledično vodi boljoj povezanosti zemlje i regiona, a time i boljim uslovima za inostrane investicije. U tom smislu, Srbija je trenutno zemlja sa najviše zajedničkih projekata u centralnoj i istočnoj Evropi.

Sa Sjedinjenim Američkim Državama, iako ne delimo stavove po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, imamo isti cilj, a to je stabilnost i prosperitet regiona Zapadnog Balkana. U tom smislu, Srbija je pouzdan i odgovoran partner. Poslednjih godina intenziviran je politički dijalog na visokom i najvišem nivou, razvijaju se odnosi na ekonomskom polju, kao i vojna saradnja. Zadovoljstvo mi je što mogu da konstatujem da je postignut primetan napredak u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama - predsednik Vučić je učinio bilateralnu posetu Vašingtonu, a upućen je i poziv predsedniku Trampu da poseti Srbiju.

Nekada „treći put" Jugoslavije i vodeća uloga u Pokretu nesvrstanih zemalja, danas je spoljnopolitički kapital Srbije u borbi za očuvanje naše teritorijalne celovitosti, ali i za razvoj ekonomske saradnje sa zemljama koje su članice ovog bloka. Većina afričkih, latinoameričkih i azijskih država je na istim pozicijama kada je reč o poštovanju međunarodnog prava. U tom smislu, Srbija pridaje veliki značaj razvoju svestrane saradnje sa tim tradicionalnim prijateljima, naročito obnavljanju ekonomske saradnje i privlačenju investicija.

U svim ovim nastupima Srbija se profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner, koji nema skrivenu agendu. Međutim, svako ko pokušava da sagleda svu kompleksnost diplomatskog poziva, a naročito u spoljnopolitičkim okolnostima u kojima se nalazi naša zemlja, trebalo bi da ima na umu da ono što smo do sada naveli predstavlja uglavnom samo deo bilateralnih aktivnosti.

Što se tiče naših diplomatskih napora na multilateralnom planu, moram da ukažem na aktuelnost borbe za osujećivanje dobro poznatih aspiracija Prištine za članstvom u Unesku, Interpolu i drugim međunarodnim organizacijama. Ali tu su i naše redovne aktivnosti u oblasti ljudskih prava, humanitarnih pitanja, demokratije i vladavine prava.

Poštovani polaznici Diplomatske akademije,

Bitan aspekt naše spoljnopolitičke orijentacije je i politika vojne neutralnosti, koja nikako ne znači politiku izolacije. Upravo suprotno. Naš najveći izazov jeste da upravo putem ovakve politike pronađemo načine za istovremenost dobre saradnje sa svima. Kao ilustraciju navešću da je broj vojnih vežbi realizovanih sa članicama NATO-a brojniji od onih realizovanih sa Ruskom Federacijom. Međutim, to nije pokazatelj naše spoljnopolitičke i vojne orijentacije, već proste činjenice da je šest od osam nama susednih zemalja već u NATO-u i potpuno je normalno da najviše sarađujete sa susedima, jer sa njima, osim zajedničke granice, delimo i mnogo toga drugog.

U skladu sa spoljnopolitičkom orijentacijom ka članstvu u EU, Srbija je privržena saradnji sa svim državama članicama i institucijama EU na planu Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. Učešćem u misijama i operacijama EU i UN-a, Srbija pokazuje opredeljenost da konkretno doprinese svetskoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti, poštovanju međunarodnog prava i dodatno potvrđuje svoju evropsku orijentaciju. Republika Srbija učestvuje u četiri misije EU, kao i u pet misija i operacija UN-a, u kojima je trenutno angažovano 279 pripadnika Vojske Srbije. Naša zemlja je, dakle, u evropskom vrhu po kontribucijama u mirovnim misijama i prva u regionu Zapadnog Balkana.
U toku je i proces uspostavljanja nacionalnog zakonskog i institucionalnog okvira koji će omogućiti i učešće civilnih struktura u multinacionalnim misijama. Sve ove aktivnosti predstavljaju važan element spoljne politike Srbije i to nije samo korak koji će je približiti EU, već i znak međusobnog poverenja i spremnosti za podelu odgovornosti.

Drage mlade kolege,

Siguran sam da vas kompleksnost zadataka na spoljnopolitičkom planu neće obeshrabriti u vašem budućem radu, već će vas samo dodatno motivisati za stručno usavršavanje i razvijanje ličnih potencijala. Od srpskog diplomate se očekuje da deluje u sve većem nesaglasju između društvenih predrasuda o prestižu, privilegijama i lukrativnosti diplomatskog poziva, i sa druge strane – pritiska i odgovornosti koje nameće neprestani niz delikatnih diplomatsko-konzularnih situacija.

Izražavam posebno zadovoljstvo što u ovoj generaciji imamo veći broj polaznika sa visokim prosekom ocena, od toga čak njih pet sa maksimalnim uspehom. S obzirom na to da su, kao pripravnici Ministarstva spoljnih poslova, polagali veći broj ispita, sve čestitke kao polaznici generacije zaslužuju Jelena Delić i Marko Potić.
Polaznici koji su takođe ostvarili maksimalan prosek ocena su Vladimir Koturović i Miloš Purković iz Ministarstva spoljnih poslova, kao i Marija Tanasković iz Bezbednosno-informativne agencije.
Želim posebno da istaknem uspeh koji je postigao Nikola Radojlović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – prosek ocena mu je 9,89 – i da mu zahvalim na davanju primera istrajnosti, požrtvovanosti i aktivnog učešća u svim aktivnostima na Diplomatskoj akademiji.

Svim polaznicima generacije koja danas dobija diplome, zahvaljujem na saradnji u prethodnih godinu dana, i nadam se da će znanje, poznanstva i kontakti koje ste stekli na Diplomatskoj akademiji značajno uticati na vaš profesionalni razvoj i efikasnost u ispunjavanju zadataka u vašim ministarstvima.

Polaznicima nove generacije, želim dobrodošlicu, i – pre svega – da uspete da uskladite vaše radne obaveze i zahteve nastave na Diplomatskoj akademiji. Takođe, nadam se da ćete nadmašiti uspeh koji su postigli vaši prethodnici, i da će takav trend postati tradicija.

U mesecima koji dolaze, kroz Program koji vam predstoji na Diplomatskoj akademiji imaćete priliku da saznate dosta činjenica, ali se nadam da ćete bar u istoj meri dobiti podstrek i za samostalno promišljanje. Zbog toga ovu priliku želim da iskoristim da se zahvalim i onima bez kojih Program ne bi postojao - svim dosadašnjim i budućim predavačima, posebno koordinatorima na velikoj podršci u vrednovanju znanja i kvaliteta polaznika.

Hvala vam svima još jednom na pažnji i želim vam puno sreće i uspeha."


22. oktobar 2018. godine

PREDAVANjE I RAZGOVOR GENERALNOG SEKRETARA MINISTARSTVA INOSTRANIH POSLOVA KRALjEVINE NORVEŠKE AMBASADORA VEGERA STROMENA SA MLADIM DIPLOMATAMA

Tokom radne posete Beogradu, generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške, ambasador Veger Stromen održao je predavanje atašeima i pripravnicima Ministarstva spoljnih poslova o norveškoj spoljnoj politici - njenim prioritetima i izazovima.
Ambasador Stromen upoznao je prisutne sa osnovnim činjenicama o norveškoj spoljnoj politici, govorio o saradnji sa velikim zemljama, Evropskom unijom, odnosu sa susedima. Osvrnuo se na Bregzit, kao i na druge izazove, prisutne na svetskoj političkoj sceni.
Norveški diplomata je kroz svoje izlaganje izneo brojne primere diplomatske komunikacije sa kojima se susretao u svojoj bogatoj karijeri i dao korisne savete mladim diplomatama koji bi mogli da im posluže kao smernice u njihovoj budućoj diplomatskoj praksi.
Nakon razgovora mlade diplomate Ministarstva spoljnih poslova imale su priliku da postavljaju pitanja ambasadoru Stromenu iz oblasti diplomatije i spoljne politike.

11. oktobar 2018. godine

MLADE DIPLOMATE IZ REPUBLIKE BUGARSKE U POSETI MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

DA BDI_MSP_11102018

Grupa mladih diplomata iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske, u pratnji direktorke Bugarskog diplomatskog instituta Tanje Mihajlove, posetila je danas Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Tokom uvodne reči, rukovodilac Diplomatske akademije Mirjana Milosavljević govorila je o dugogodišnjoj saradnji dveju diplomatskih akademija.

Prof. dr Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, održala je predavanje na temu procesa evropskih integracija Republike Srbije.

Tokom svog izlaganja prof. dr Miščević predstavila je hronološki proces pregovaranja Republike Srbije za pristupanje Evropskoj uniji, ukazala na dosadašnja iskustva, nacionalnu strukturu u koordinaciji samog procesa, kao i ulogu Narodne skupštine, nadležnih ministarstava i Nacionalnog konventa.

Podsetila je na činjenicu da je Srbija 2012. godine stekla status kandidata i objasnila trenutnu fazu pregovaranja, navodeći radne izazove koji predstoje otvaranju pojedinih poglavlja. Govoreći o tehničkim elementima pregovaračkog procesa, podvukla je značaj pojedinih koraka i njihov pozitivan uticaj na reformske tokove u našoj zemlji.

Nakon predavanja, prof. dr Tanja Miščević odgovarala je na brojna pitanja polaznika Bugarskog diplomatskog instituta.

1. jun 2018. godine

AMBASADOR DžUN SOMER, GENERALNI SEKRETAR ASOCIJACIJE DRŽAVA KARIBA ODRŽALA PREDAVANjE POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Generalni sekretar Asocijacije Država Kariba (ACS) ambasador dr Džun Somer posetila je, u okviru zvanične posete Republici Srbiji, Ministarstvo spoljnih poslova i tom prilikom održala predavanje na Diplomatskoj akademiji.

U svom izlaganju amb. dr Somer je predstavila organizacionu strukturu i delokrug rada Asocijacije karipskih zemalja, s akcentom na značaj njihovog geostrateškog i geografskog položaja. Govorila je o potencijalima zemalja ovog regiona, kao i izazovima sa kojima se suočavaju usled klimatskih promena. Posebno je naglasila značaj učešća Republike Srbije kao posmatrača u Asocijaciji karipskih zemalja i istakla da upravo potpisani Okvirni sporazum o saradnji između Vlade Republike Srbije i ACS-a predstavlja pravni osnov za razvoj buduće saradnje sa državama-članicima u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su turizam, obrazovanje, kultura, zaštita od prirodnih nepogoda i sl.


31. maj 2018. godine

PREDSEDNIK NACIONALNE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE GVINEJE BISAO SIPRIJAN KASAMA ODRŽAO PREDAVANjE NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI


Predsednik Nacionalne narodne skupštine Republike Gvineje Bisao Siprijan Kasama održao je predavanje polaznicima Diplomatske akademije u okviru zvanične posete Republici Srbiji.

Predsednik Kasama je predstavio svoju zemlju kroz kratak istorijski osvrt, s posebnim akcentom na borbu Gvineje Bisao za nezavisnost, politički i ekonomski sistem, kao i prirodnim resursima.

Ukazao je na tradicionalno prijateljske odnose dveju zemalja koji datiraju još iz perioda Pokreta nesvrstanih i predstavljaju dobru osnovu i potencijal za unapređenje bilateralne saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

Na kraju svog izlaganja predsednik Parlamenta Gvineje Bisao naglasio je da njegova zemlja ne priznaje nezavisnost „Kosova" i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije.

30. maj 2018. godine

PREDAVANjE PREDSEDNIKA PARLAMENTA REPUBLIKE GANE ARONA MAJKA OKVAJEA

U okviru zvanične posete Republici Srbiji, predsednik Parlamenta Republike Gane Aron Majkl Okvaj održao je predavanje na Diplomatskoj akademiji polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke.

Predsednik Okvaj je govorio o bilateralnoj saradnji između Republike Srbije i Republike Gane, s akcentom na političkim, ekonomskim i kulturnim odnosima dveju zemalja. Istakao je zadovoljstvo što je prvi funkcioner iz Gane koji posle duže vremena boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, gde je održana Prva konferencija Nesvrstanih zemalja, u čijem osnivanju je učestvovala i Gana.

Na kraju predavanja, predsednik Parlamenta Gane je zaključio da tradicionalno prijateljske veze između dveju država predstavljaju dobru osnovu za unapređenje saradnje u mnogim oblastima, poput poljoprivrede, obrazovanja, trgovine, sporta, kao i međusobne podrške na međunarodnom planu.

Posebno je pohvalio projekat „Svet u Srbiji", namenjen stipendistima iz država članica i država posmatrača Pokreta nesvrstanih zemalja na Univerzitetu u Beogradu.

14. maj 2018. godine

STUDENTI BEČKE DIPLOMATSKE AKADEMIJE U POSETI MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

Studenti Bečke diplomatske akademije, u pratnji direktora, ambasadora Emila Briksa, posetili su danas Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije u okviru studijske posete regionu Balkana. Tom prilikom studentima je održala predavanje zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju Tamara Rastovac-Siamašvili.

Tokom predavanja, Tamara Rastovac-Siamašvili predstavila je prisutnima spoljno-političke ciljeve Republike Srbije, ističući, kao glavne prioritete, članstvo u EU, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, regionalnu stabilnost i saradnju, ekonomsku diplomatiju i vojnu neutralnost. Naglasila je opredeljenost Srbije za jačanje saradnje sa svim ključnim partnerima u međunarodnim odnosima, kako sa zemljama EU i SAD, tako i sa Ruskom Federacijom, NR Kinom i drugim zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike. Pomenula je, takođe, učešće Srbije u regionalnim inicijativama, te različite oblike trilateralne i kvadrilateralne saradnje, što sve zajedno ima za cilj unapređenje dobrosusedskih odnosa i očuvanje stabilnosti u regionu. Nakon predavanja, zamenik pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju odgovarala je na brojna pitanja studenata.

Direktor Bečke diplomatske akademije, ambasador Emil Briks održao je takođe predavanje kome su prisustvovali polaznici Diplomatske akademije i pripravnici Ministarstva spoljnih poslova, kao i studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Poseta studenata Bečke diplomatske akademije Ministarstvu spoljnih poslova tradicionalno se organizuje dugi niz godina i rezultat je saradnje Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Bečke diplomatske akademije.

9. maj 2018. godine

STUDENTI UNIVERZITETA KLEMSON POSETILI MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

U okviru svog studijskog boravka u Republici Srbiji, grupa studenata sa Univerziteta Klemson iz Južne Karoline (SAD) posetila je Ministarstvo spoljnih poslova, sa kojim ovaj univerzitet ostvaruje dugogodišnju saradnju.

Tom prilikom studentima su održali predavanja zamenica pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju Tamara Rastovac-Siamašvili, v.d. pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dejan Pavićević.

Tamara Rastovac-Siamašvili predstavila je američkim studentima spoljno-političke ciljeve Republike Srbije, kao i organizacionu strukturu Ministarstva, ističući evropske integracije i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje kao glavne prioritete, uz naglasak na naporima koje Srbija ulaže na jačanju saradnje sa svim zemljama u regionu i ukupnoj regionalnoj stabilnosti. Podvukla je značaj saradnje Republike Srbije kako sa zemljama EU i SAD, tako i sa Ruskom Federacijom, NR Kinom i drugim državama Azije, Afrike i Latinske Amerike. T. Rastovac-Siamašvili ukazala je i na značaj koji Srbija pridaje svom učešću u regionalnim inicijativama, kao i u različitim formatima trilateralne i kvadrilateralne saradnje.

U svom predavanju o spoljno-političkim aspektima bezbednosne politike Republike Srbije, ambasador Branimir Filipović je govorio o oblicima saradnje naše zemlje sa NATO-om kroz Partnerstvo za mir, a u okvirima politike vojne neutralnosti. Pomenuo je učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama UN-a i EU, saradnju sa Evropskom Unijom u sferi zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i angažman Srbije u oblasti kontrole naoružanja, razoružanja i neproliferacije.

Kroz interaktivnu komunikaciju sa studentima, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dejan Pavićević upoznao je prisutne sa tokom pregovora Beograda i Prištine, položajem Srba i aktuelnom situacijom u južnoj srpskoj pokrajini.

Po završetku predavanja, studenti su obišli Muzej srpske diplomatije.

2. april 2018. godine

STUDENTI AMERIČKOG UNIVERZITETA U BRISELU U POSETI MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

U okviru tradicionalnog studijskog boravka u Beogradu, grupa studenata sa Američkog Univerziteta – Briselski centar, predvođena profesorom Džeromom Šeridanom, posetila je danas Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.
Tom prilikom studentima su održali predavanja dr Vladimir Međak, bivši koordinator i aktuelni predavač na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova, Branislav Pekić, ministar savetnik u Sektoru za bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova i Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kroz prizmu evropskih integracija čitavog regiona zapadnog Balkana, dr Vladimir Međak predstavio je američkim studentima tok procesa pregovora Republike Srbije za članstvo u EU, objasnivši, hronološkim redosledom, sve njegove faze, od početaka do danas, s posebnim akcentom na poglavlja koja su do sada otvorena.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Republike Srbije u oblasti bezbednosne politike, Branislav Pekić je istakao ciljeve bezbednosne politike Republike Srbije u okvirima spoljne politike, ukazao na saradnju na međunarodnom planu, uz poseban osvrt na učešće Republike Srbije u programu Partnerstvo za mir, kao i na učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Završno predavanje održao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev. Upoznao je prisutne sa srpskim istorijskim i kulturnim nasleđem na prostoru Kosova i Metohije, položajem Srba i aktuelnom situacijom u južnoj srpskoj pokrajini, kao i sa tokom pregovora Beograda i Prištine.

27. mart 2018. godine

POSETA STUDENATA FAKULTETA BEZBEDNOSTI UNIVERZITETA U BEOGRADU MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije je u saradnji sa Fakultetom bezbednosti Univerziteta u Beogradu organizovala posetu studenata treće godine, koji u okviru nastavnog plana i programa slušaju predmet „Diplomatija i odbrana".

Prijem studenata upriličen je u Muzeju srpske diplomatije, gde su im se obratili generalni sekretar Veljko Odalović i rukovodilac Diplomatske akademije Mirjana Milosavljević.

Generalni sekretar V. Odalović predstavio je studentima organizacionu strukturu Ministarstva, uključujući i mrežu diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u svetu, s posebnim osvrtom na nadležnosti svakog sektora posebno, ukazujući na osnovne karakteristike i specifičnosti diplomatske profesije u datom trenutku.

M. Milosavljević je govorila o istoriji i praksi stručnog osposobljavanja i usavršavanja diplomata i državnih službenika, nadležnostima Diplomatske akademije, kao i o programu diplomatsko-konzularnog ispita i stručne prakse u Ministarstvu i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije.

15. mart 2018.

POSETA STUDENATA UNIVERZITETA KLEMSON MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

U organizaciji Diplomatske akademije i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, grupa od deset studenata sa Univerziteta Klemson (SAD), koji u okviru njihovog studijskog programa „Clemson study abroad" slušaju jedan semestar na Fakultetu političkih nauka, posetila je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Tokom posete Ministarstvu spoljnih poslova, studenti Univerziteta Klemson imali su priliku da razgovaraju sa rukovodiocem Diplomatske akademije Mirjanom Milosavljević, zamenicom pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju Tamarom Rastovac-Siamašvili, kao i v.d. pomoćnikom ministra spoljnih poslova ambasadorom Branimirom Filipovićem. Američki studenti završili su posetu Ministarstvu obilaskom Muzeja srpske diplomatije.

14. mart 2018.

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNjI DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I MAROKANSKE AKADEMIJE ZA DIPLOMATSKE STUDIJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA KRALjEVINE MAROKO

DA MFAPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Kraljevine Maroko Naser Burita potpisali su danas Memorandum o saradnji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Marokanske akademije za diplomatske studije Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Maroko.
Ministar Dačić održao je i predavanje polaznicima Marokanske akademije za diplomatske studije o spoljnopolitičkim prioritetima i evropskim integracijama Republike Srbije, kao i o regionalnoj saradnji i aktuelnim međunarodnim temama.
2. mart 2018.


AMBASADOR KIŠAN RANA ODRŽAO PREDAVANjE NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Nakon uvodne reči rukovodioca Diplomatske akademije o obeležavanju 70 godina od uspostavljanju bilateralnih odnosa sa Republikom Indijom, profesor emeritus Kišan Rana, bivši indijski ambasador je održao predavanje na temu „Diplomatija u 21. veku" polaznicima Osnovnog programa Diplomatske obuke 2017/2018, kao i zaposlenima Ministarstva spoljnih poslova.
Na početku svog izlaganja ambasador Rana istakao je tradicionalno prijateljske odnose dveju zemalja, utemeljene u Pokretu nesvrstanih zemalja. Govorio je o savremenim trendovima u diplomatskoj praksi i diplomatiji 21. veka, bilateralnoj diplomatiji koja ima sve veći značaj, ekonomskoj, javnoj i kulturnoj diplomatiji, o ulozi profesionalne diplomatije u ostvarivanju nacionalnih interesa i ciljeva.
Kroz brojne primere iz svoje bogate diplomatske karijere, ambasador Kišan Rana preneo je prisutnima svoja iskustva iz diplomatske prakse i dao korisne savete mladim diplomatama.

26. februar 2018.


POSETA „MLADIH IZRAELSKIH AMBASADORA " MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Grupa izraelskih srednjoškolaca, polaznici programa „Mladi izraelski ambasadori", posetili su, u pratnji predstavnika Ambasade, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije 26. februara 2018. godine. Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, g. Veljko Odalović, održao je predavanje o spoljnopolitičkim prioritetima naše zemlje.
Kroz kraću prezentaciju, Milica Vujović-Rojl, savetnik u Sektoru za Evropsku uniju, predstavila je odnose Republike Srbije i Izraela, kao i kulturu i turističke potencijale Republike Srbije.

26. febraur 2018.

PROF. DR ĆIN JAĆING, PREDSEDNIK KINESKOG UNIVERZITETA ZA SPOLjNE POSLOVE I POČASNI REKTOR KINESKE DIPLOMATSKE AKADEMIJE ODRŽAO JE PREDAVANjE NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Nakon uvodne reči rukovodioca Diplomatske akademije i ambasadora Miloša Strugara, prof. dr Ćin Jaćing, predsednik Kineskog univerziteta za spoljne poslove i počasni rektor Kineske diplomatske akademije, održao je danas polaznicima predavanje o „Globalnom upravljanju i svetskom poretku".

Prof. Jaćing je podvukao značaj multilateralnog institucionalizma kao novog stuba budućeg svetskog poretka, koji će obuhvatiti pluralizam i različite interese, ohrabriti učešće i povezivanje svih aktera, i ukazati na vrednosti partnerstva. Istakao je da novi svetski poredak zahteva od svih učesnika u međunarodnim odnosima da, uprkos multikulturalizmu, naprave polje multilateralnog institucionalnog delovanja sa ciljem da se reše globalni problemi i realizuje dobro i efikasno upravljanje.

23. februar 2018.

ŠEF MISIJE OEBS U SRBIJI Nj. E. ANDREA ORICIO ODRŽAO PREDAVANjE "MANDAT MISIJE OEBS U REPUBLICI SRBIJI" POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Šef misije OEBS u R. Srbiji ambasador Andrea Oricio održao je predavanje "Mandat misije OEBS u Republici Srbiji" polaznicima Diplomatske akademije. Nakon uvodne reči Mirjane Milosavljević, rukovodioca Diplomatske akademije, ambasador Andrea Oricio je objasnio ulogu i značaj misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u svetu, ukazujući na spektar različitih zadataka koje proističu iz specifičnosti problematike sa kojima se suočavaju zemlje u kojima deluje organizacija.
U osvrtu na ulogu i značaj Misije OEBS-a u R. Srbiji, ambasador Andrea Oricio je ukazao na ciljeve mandata koji predviđaju da Misija pruža pomoć i savete organima vlasti i civilnom društvu u vezi sa jačanjem nezavisnih i efikasnih demokratskih institucija, naročito u oblasti vladavine prava, ljudskih prava, medija, policiji u borbi protiv organizovane trgovine ljudima i narkoticima i drugim oblastima.

Amb. Oricio je posebno istakao i pomoć OEBS-a u reformi pravosuđa u cilju unapređivanja nezavisnog pravosudnog sistema, unapređivanja stručnosti, nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa u skladu sa evropskim standardima i vrednostima.

14. februar 2018.

AMBASADOR I ŠEF DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U REPUBLICI SRBIJI ODRŽAO PREDAVANjE NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji ambasador Sem Fabrici održao je danas na Diplomatskoj akademiji predavanje polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke 2017/2018 u okviru predmeta „Osnovi sistema i politike EU".

Ambasador S. Fabrici je govorio o Strategiji za zemlje zapadnog Balkana koju je prošle nedelje donela Evropska komisija EU, a koja najavljuje kredibilnu perspektivu proširenja i pojačanu saradnju EU sa zapadnim Balkanom.

Naglasio je da se ovom Strategijom potvrđuje opredeljenost EU za ulaganje u stabilnu, jaku i ujedinjenu Evropu, koja se temelji na zajedničkim vrednostima i daje podršku zemljama zapadnog Balkanu u daljim koracima na evropskom putu. U tom kontekstu, govoreći o zemljama kao kandidatima, samim tim i o Srbiji, izneo je preporuke strategije, apostrofirao dinamiku pregovora, istakao prioritete kao što su vladavina prava, temeljne reforme i dobrosusedski odnosi.

Ambasador Sem Fabrici je podvukao da će napredak na evropskom putu biti objektivan proces koji će se temeljiti na konkretnim ostvarenim rezultatima svake od zemlja zapadnog Balkana.

13. februar 2018.


Poseta polaznika 7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Ministarstvu spoljnih poslova 

VSBO februar_2018Polaznici 7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane (VSBO) posetili su danas Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Tom prilikom polaznike su pozdravili i održali predavanja vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović i zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za EU Dejan Ralević.

Ambasador Filipović je naglasio spoljnopolitičke prioritete Srbije i ukazao na rezultate saradnje naše zemlje sa NATO-om kroz Program Partnerstvo za mir u okvirima politike vojne neutralnosti, saradnje sa EU u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i na angažman Srbije u oblasti kontrole naoružanja, razoružanja i sprečavanja neproliferacije.

Ukazao je i na spremnost Republike Srbije da deli odgovornost na regionalnom, evropskom i globalnom planu u suočavanju sa bezbednosnim izazovima i istakao da je naša zamlja prepoznata kao izvoznik bezbednosti i pouzdan partner na međunarodnom planu, koji daje ključan doprinos očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, kao osnovnog preduslova za ekonomski i drugi napredak regiona u celini.

Zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za EU Dejan Ralević upoznao je polaznike sa političkim procesom pristupanja Srbije EU, sa najvažnijim izazovima i specifičnostima sa kojima se Srbija susreće, kao i perspektivama u procesu pregovora i pristupanja EU.

Podsetio je da je januara 2014. godine Republika Srbija formalno započela pregovore za pristupanje EU, da je od ukupno 35, do sada otvoreno 12 pregovaračkih poglavlja, dok su dva privremeno zatvorena. Članstvo u EU, označio je kao spoljnopolitički prioritet Srbije i apostrofirao pozitivne poruke iz nedavno objavljene strategije za „kredibilno proširenje za ZB" koju je izradila Evropska komisija, kao i naša očekivanja u vezi sa tim.

Na kraju predavanja polaznici VSBO su imali priliku da postavljaju pitanja i razgovaraju sa predavačima.

11. januar 2018.

MINISTAR SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE IVICA DAČIĆ ODRŽAO PREDAVANjE POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Ivica_DacicPrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je polaznicima Diplomatske akademije, u okviru predmeta Međunarodni odnosi i spoljna politika Republike Srbije, predavanje na temu „Prioriteti spoljne politike Srbije".
Opširnije...

četvrtak, 11. jul 2019. godine

 

 

Predavanje prof. dr Edija  Maloke u Ministarstvu spoljnih poslova

Republike Srbije

 

Izvršni direktor specijalizovane agencije Afričke unije-Afričkog mehanizma za praćenje i ocenu razvoja (APRM) prof. dr Edi Maloka održao je predavanje   u Ministarstvu spoljnih poslova na temu „Iskustva u bilateralnoj i multilateralnoj diplomatiji, uključujući i iskustva u Afričkoj uniji“.

Na početku svog izlaganja prof. dr Maloka je istakao značaj koji Republika Srbija, kao naslednica bivše Jugoslavije, ima u zemljama afričkog kontinenta, posebno u kontekstu pokreta nesvrstanih i obostranog interesa za jačanje prijateljskih odnosa.

Takođe, predstavio je prisutnima spoljnopolitičke prioritete Južnoafričke Republike, kao i organizacionu strukturu Afričke unije, njene nadležnosti i značaj za države afričkog kontinenata na globalnom planu.

E. Maloka je tokom predavanja govorio i o svojim iskustvima u oblasti bilaterale i multilaterale, ukazujući, kroz brojne primere, na specifičnosti diplomatske profesije.