gototopgototop
Министарство спољних послова Академија
петак, 18. март 2016. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Актуелно
+ larger fontnormal font- Smaller font
16.март 2017.

ПОСЕТА СТУДЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА ЈЕЈЛ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Група студената са Школе за менаџмент Универзитета Јејл (САД), која у  оквиру студијске посете региону, другу годину за редом борави у Србији, посетила је 16. марта 2017. године, Министарство спољних послова Републике Србије.

Овом приликом, Дипломатска академија је студентима организовала пригодна предавања која су одржали помоћници министра, амбасадор Горан Алексић и амбасадор Марина Јовићевић.

Помоћник министра, амбасадор Горан Алексић студенте је упознао са историјским развојем билатералних односа између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава, са освртом на тренутну сарадњу и позицију коју САД имају на Балкану.

Процес придруживања Републике Србије Европској унији, динамику отварања преговарачких поглавља, као и изазове који се на том путу сусрећу, студентима је приближила помоћник министра, амбасадор Марина Јовићевић.

Након интерактивних предавања студенти су постављали бројна питања.


16. март 2017.

ПРЕДАВАЊЕ  АМБАСАДОРА НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ КИНЕ, Њ.Е. ЛИ МАНЧАНГА, НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Предавањем Њ.Е. Ли Манчанга, амбасадора Нaродне Републике Кине у Р. Србији, на тему „НР Кина и односи са Републиком Србијом", започета је серија предавања страних амбасадора полазницима Основног програма дипломатске обуке 2016/2017. године.

Амбасадор Ли Манчанг у уводном делу представио је специфичност и сложеност друштвеног и економског развоја НР Кине, као и њену улогу на међународној сцени. Истакнути су кључни принципи кинеске унутрашње и спољне политике, засновани на планском развоју, стабилности, поштовању територијалног суверенитета и на уважавању интереса других земаља.

У срдачној атмосфери, прожетој подсећањима амбасадора Ли Манчанга на студентске дане у Београду, указао је на историјски значај сарадње и размене искустава са СФРЈ, у периоду отварања НР Кине према свету и започињања реформи које су, поступно, створиле услове за њен континуирани привредни напредак.

Такође, амбасадор Ли Манчанг је актуелне билатералне односе са Републиком Србијом оценио као изразито пријатељске, о чему сведоче бројни споразуми и пројекти који представљају темељ за даље развијање сарадње, првенствено у области економије.

Одговарајући на питања полазника, додатно је објаснио позитиван пример пословања Железаре у Смедереву. Амбасадор Ли Манчанг је подвукао и значај културне и образовне сарадње НР Кине и Републике Србије, указујући на пораст размене студената и редовно стручно усавршавање државних службеника у организацији кинеских институција.