gototopgototop
sreda, 16. oktobar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Projekat „Dijalog za budućnost“ prepoznaje važnu ulogu mladih
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dijalog za_buducnostGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na otvaranju skupa „Nacionalna platforma za dijalog":

„Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Čast mi je i zadovoljstvo da otvorim skup „Nacionalna platforma za dijalog" u okviru projekta „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije", koji zajednički sprovode UNDP, UNICEF i UNESKO.

Projekat, čiji je glavni cilj jačanje dijaloga i poverenja, unapređivanje veza i saradnje, posebno kada je reč o mladima, svakako može pozitivno doprineti dinamici u regionu i stvoriti uslove koji vode ka promovisanju šire saradnje, stvaranju prijateljskih odnosa i bolje budućnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Želeo bih da istaknem da Projekat „Dijalog za budućnost" prepoznaje važnu ulogu mladih, kao neophodan uslov za napredovanje društva i njegovu stabilnu budućnost. Razvoj svakog društva podrazumeva da svi građani, a posebno mladi ljudi, postanu aktivni učesnici u društvu i pokretači promena, koji će dati svoj doprinos u razvoju politika koje imaju za cilj prevazilaženje ključnih izazova sa kojima se suočavamo u R. Srbiji, ali i u regionu.

Osnaživanje mladih utkano je i u Agendu 2030 kao njen neizostavni deo. Većina usvojenih ciljeva obuhvata i pitanje mladih koji su važni za njihovu implementaciju i koji su dobili obećanje da će svet u sledećih 15 godina voditi brigu i o boljoj uključenosti mladih kroz izgradnju snažnijih institucija, omogućavanje kvalitetnog obrazovanja, rodne ravnopravnosti, obezbeđivanje pristojnog posla i ekonomskog rasta. Dobrovoljni nacionalni izveštaj o implementaciji Agende 2030, koji je Srbija predstavila na zasedanju Političkog foruma na visokom nivou, u julu ove godine u Njujorku, tematski je orijentisan pre svega na mlade i upravo je zbog toga dobio visoku ocenu.

Iz ugla današnje omladine, ključni faktor za uspešnu integraciju u društvo je mogućnost dobrog obrazovanja i zaposlenja. Posvećenost Srbije pitanju mladih potvrđuje i usvajanje Strategije za mlade 2015-2025, koja predstavlja ključni mehanizam unapređenja i koordinacije omladinske politike kojim se stvaraju uslovi za podsticanje i uvažavanje inicijativa mladih, da bi se povećalo njihovo aktivno učešće u društvu.

Na kraju, želim da podsetim da rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2250 o mladima, miru i sigurnosti jasno definiše ulogu koju mladi treba da imaju u izgradnji trajnog mira i ekonomskog prosperiteta društava u kojima žive. Mi smo dužni da im omogućimo uslove da uspešno odigraju svoju ulogu, promovišu i sprovode aktivnosti izgradnje poverenja, kroz prevazilaženje izazova, pronalaženje rešenja i jačanja društvene kohezije u Republici Srbiji, ali i u regionu.

Hvala na pažnji i želim vam uspešan nastavak skupa."

Ključne reči: Ivica Dačić UNESKO