gototopgototop
ponedeljak, 24. jun 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Sorajde saglasni da treba produbiti saradnju Srbije i Norveške
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP Norveske_1_24._jun_2019Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Norveške Ine Eriksen Sorajde.

Ministar Dačić je istakao da je interes Srbije da i dalje unapređuje bilateralne odnose sa Norveškom, kako na političkom, tako i u drugim oblastima, prvenstveno u ekonomiji. Naveo je da je Norveška u samom vrhu po direktnim investicijama u srpsku privredu i jedan od najvećih donatora Srbiji i kazao da je za poslednjih petnaestak godina bilo više od 216 miliona evra razvojne pomoći od strane Norveške.

"Kada je reč o direktnim investicijama, Norveška je na drugom mestu sa milijardu i 360 miliona evra investicija u srpsku privredu", kazao je šef srpske diplomatije i dodao da bi iz tog razloga spoljnotrgovinska razmena mogla da bude veća od dostignutog obima prošle godine - 64 miliona evra.

On je kazao da Norveška, iako nije članica EU, po svom pristupu i učešću u finansijama, praktično čini jedan od stubova Unije i zahvalio je na podršci koju ta zemlja daje Srbiji u procesu evrointegracija.

Tokom sastanka, kako je naveo šef srpske diplomatije, ministarku je upoznao i sa problemom u dijalogu između Beograda i Prištine.

"Upoznao sam je i sa opredeljenjem Srbije da mirnim putem, kompromisom rešavamo sva otvorena pitanja u regionu. Mi te probleme želimo da rešavamo, a ne da ih ostavljamo budućim generacijama", rekao je ministar Dačić.

Šef srpske diplomatije je naveo da iz tog razloga Srbija traži podršku međunarodnih organizacija da podrže dijalog i izvrše pritisak na Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da ohrabre sve da prihvate kompromis.

"Mislimo i da je vrlo važno da sa Norveškom imamo i dobru saradnju na multilateralnom nivou i da sarađujemo u različitim organizacijama", kazao je ministar Ivica Dačić i dodao da će se Srbija i Norveška međusobno podržavati prilikom određenih kandidatura koje imaju. Srbija će podržati Norvešku da bude nestalna članica Saveta bezbednosti UN, a kada je reč o kandidaturi Srbije, ministar Dačić je kazao da je ona predviđena za 2034. godinu.

Ministarka Ine Eriksen Sorajde istakla je da je Srbija dugoročan prijatelj i važan partner Norveške, kao i da Norvežani i Srbi na sličan način razmišljaju.

"Voleli bismo da proširimo saradnju, kulturološki, ekonomski, ali naravno i na političkom nivou", kazala je ministarka Sorajde i dodala da Norveška u potpunosti podržava reforme Vlade Srbije.

Kako je navela, tokom prethodne dve godine Norveška je udvostručila pomoć koju pruža regionu, jer vide potrebu da se podrže evropske integracije regiona, ali i da se reforme koje se sprovode u ovom trenutku nastave i u budućnosti.

"Dajemo punu podršku članstvu u EU, Norvežani ne žele trenutno da postanu članovi, ali smo integrisani na razne načine, kao i zbog toga što imamo pristup evropskom tržištu, koje je veće nego naše", kazala je ministarka Sorajde.

Navela je i da je sa Dačićem razgovarala i o situaciji i dijalogu Beograda i Prištine.

"Želim da se dijalog nastavi, jer je to jedini način da se reše sva pitanja. Danas ću kasnije otići u Prištinu i tamo ću pokrenuti sve ove teme i nadam se da ćemo uskoro videti obnovu dijaloga", kazala je ministarka Sorajde.

Što se tiče bilateralne saradnje, kako je rekla norveška ministarka, njihova podrška reformskim procesima se odnosi i na kreiranje novih radnih mesta naročito za mlade ljude, regionalnu saradnju i vladavinu prava.

Kao nekadašnja ministarka odbrane Norveške, ministarka Sorajde je kazala da zna da sa Srbijom postoji odlična saradnja na vojnom planu, posebno medicinsko-vojnoj saradnji i medicinskoj saradnji na terenu.

Ključne reči: Norveška Ivica Dačić