gototopgototop
среда, 12. јун 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министри Дачић и Миланези изразили задовољство укупним билатералним односима Србије и Италије
+ larger fontnormal font- Smaller font
1idmt12619Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са министром иностраних послова Републике Италије Енцом Миланезијем на маргинама састанка министара спољних послова Централно-европске иницијативе (ЦЕИ), који се одржава у Трсту.

Приликом срдачног сусрета обострано је констатовано да су политички односи Републике Србије и Републике Италије стабилни и веома развијени. Потврђен је заједнички интерес да се политички дијалог интензивира у наредном периоду, реализацијом билатералних посета на високом нивоу, али и проналажењем заједничког интереса у областима попут јачања регионалне сарадње, инфраструктурног повезивања, европских интеграција, али и безбедности.

Двојица министара потврдили су наставак политичког дијалога, уз интензивирање економске сарадње у наредном периоду. Министар Дачић је истакао да се током ове године обележава јубилеј 140 година од успостављања дипломатских односа и десет година стратешког партнерства између две земље. Захвалио је на континуираној и недвосмисленој подршци Италије, која је и заговорник проширења Европске уније, у процесу евроинтеграција Србије и региона Западног Балкана.

Министар Дачић је поновио интерес Србије за даље унапређење економске сарадње са Италијом, као једном од најразвијенијих области укупних односа две земље.

Шеф српске дипломатије информисао је министра Миланезија о актуелној ситуацију у региону и дијалогу Београда и Приштине, нагласивши да је Србија посвеђена дијалогу упркос неразумним потезима Приштине.

Министар Миланези изразио је задовољство укупним нивоом билатералне сарадње са Србијом која се одвија на високом нивоу и без отворених питања. Поред редовне размене мишљења о темама од обостраног интереса, посебно је издвојио област билатералних економских односа, преневши да италијанске компаније настављају да показују интерес за инвестирање у Србији.

Министар Миланези прихватио је позив министра Дачића да у најскоријем времену посети Србију.

Кључне речи: Италија Ивица Дачић