gototopgototop
среда, 17. април 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
У Амбасади Србије у Москви отворена изложба поводом обележавања 140 година од отварања Посланства Кнежевине Србије у Царској Русији
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic izlozba otvaranje0Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на отварању изложбе поводом обележавања 140 година од отварања Посланства Кнежевине Србије у Руској империји:

„Поштовани господине Борисов,
Поштовани господине Тимченко,
Уважени депутати,
Даме и господо,

Хвала вам што сте дошли на овај пријем поводом обележавања веома значајног јубилеја - 140 година од отварања Посланства Кнежевине Србије у Царској Русији.

Наши дипломатски и политички односи, односи две државе и наших народа, сежу далеко у прошлост. Прошле године обележили смо свечано 180 година од успостављања дипломатских односа али наши политички односи сежу далеко и дубоко у средњи век.


 

Подсетићу да је отварање Посланства Кнежевине Србије у Санкт Петербургу дошло у једном од преломних тренутака за српски народ - у годинама великих сукоба и велике борбе за независност и међународно признање Србије. У то време један значајан део Србије био је под турском окупацијом и управо су посланства и конзулати Царске Русије били места одакле се штитио српски народ.

Такође, подсетићу да су многа значајна имена српске политике али и уметности, културе и били на месту амбасадора у Руској империји. У руску престоницу Србија је слала угледне и образоване представнике попут Лазе Костића, Николе Пашића, Грујића, Стојана Новаковића и других


 

Подсетио бих и на велику солидарност коју је Царска Русија показала почетком 20. века, у моменту када је Аустроугарска напала Србију, чиме је почео Први светски рат. Царска Русија на челу са Николајем Романовим ушла је у Први светски рат у знак солидарности са Србијом. Када је српска војска морала да се повлачи преко Албаније и када је неколико стотина хиљада српских војника, на челу са краљем Петром и регентом Александром, дошло до мора и недељама чекало да их савезничка флота превезе до Грчке и када се поставило потање опстанка тих људи, руски цар Николај Романов упутио је писма својим савезницима Француској и Великој Британији са захтевом да се одмах помогне Србији и да уколико се то не деси да ће они предузети самосталне акције везане за јединство савезничког фронта.

После Октобарске револуције велики број руских емиграната нашао је свој дом у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.

У данашње време Србија и Русија су братске и пријатељске земље. То су историјске везе које нико не може да прекине и да уништи.

Веома смо захвални Руској Федерацији, председнику Путину, мојим колегама министрима који отворено подржавају Србију, српски народ и територијални интегритет и суверенитет Србије.

Са друге стране Србија се веома одговорно се понаша, без обзира на то што смо кандидат за члана ЕУ, нисмо и нећемо се придруживати санкцијама које су доношене против Русије.


 

Јуриј Борисов и ја смо копредседници Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Републике Србије и Руске Федерације и са задовољством могу да кажем да је спољнотрговинска размена у порасту, прошле године је била преко 3 милијарде долара, али сам убеђен да може да буде много виша.

Желимо наставак сарадње на политичком, економском али и на културном, просветном, научном и сваком другом плану.

Данас ме је мој колега Лавров обавестио да је Руска Федерација издвојила још 20 милиона долара за наставак разминирања Србије. Такође обавестио ме је да је Гаспром је обезбедио 6 милиона за наставак радова на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве у Београду. То ће бити највећи храм у нашем делу Европе и велико је задовољство што ће то бити резултат заједничког рада Србије и Русије.

Надам се да ћемо веома брзо имати даље политичке сусрете на највишем нивоу. У наредним данима очекује се нови сусрет председника Вучића и Путина на Самиту у Кини. То је веома важно јер желимо да се консултујемо и да заједно наступамо када је реч о притисцима који дешавају у вези са Косовом. Такође, веома смо захвални на подршци  Русије у СБ УН, када је реч о нашем територијалном интегритету.

Пријатељство које је започето пре више векова је нераскидиво и још једном желим да захвалим на љубави и поштовању које указујете Србији и српском народу.

Хвала."