gototopgototop
četvrtak, 04. april 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „Zahvalnost Tari Gandi na poseti Republici Srbiji“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Tara Gandi_Joska_Broz_i_Ivica_DacicPrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa unukom Mahatme Gandija, Tarom Gandi Batačardzi, koja na njegov poziv boravi u višednevnoj poseti Republici Srbiji.

Na konferenciji za novinare Tara Gandi Batačardzi istakla je da je počastvovana zbog posete i dodala da u Srbiji oseća poruke poverenja, ljubavi, gostoprimstva i da je zemlja od koje treba da se uči.


„Hvala na velikoj dobrodošlici i što ste me pozvali u veliku zemlju koja predstavlja vrednost Jugoslavije i želi da bude nastavljač tih vrednosti. Došli ste u moj dom kao prijatelj i u tom duhu sam vas primila, a vi ste me pozvali da posetim Beograd i rekli da ćete prevesti moju knjigu na vaš jezik", rekla je Tara Gandi šefu srpske diplomatije.

Ona je dodala da je želela da dođe u Srbiju, i danas, kako je naglasila, shvata da bi mnogo toga propustila da nije došla.

"Pre 70 godina koliko ima od uspostavljanja odnosa dve zemlje poslata je poruka mira i danas mora biti poslata iz Srbije ka celom svetu", poručila je.

Navodeći da je imala samo 14 godina kada joj je deda ubijen, sa njim, kaže, nije razgovarala o Jugoslaviji i prošlosti uopšte, već je on, "bio pravi deda", te dodala da je od oca i drugih članova porodice slušala o Jugoslaviji koja bila veliki deo istorije njene zemlje.
„Svesni ste svoje istorije", rekla je ona i navela da nije došla sa "politikom moći". Podsetila je da je i sam Gandi predstavljao moć jednog građanina, a ne moć vlasti i zbog toga "Gandi pripada svima".

Šef srpske diplomatije izrazio je veliko zadovoljstvo zbog ove posete rekavši da Gandi nije obeležio istoriju Indije već čitavog čovečanstva.

„Zahvalan sam što je Tara Gandi prihvatila moj poziv da poseti Srbiju, koji sam uputioo prošle godine kada sam je posetio u Nju Delhiju u njenoj kući. Indija i Jugoslavija su imale izuzetno dobre odnose, obeležili smo 70 godina od usposatvljanja diplomatskih odnosa. Jugoslavija je pomagala Indiju u vreme borbe za nezavisnost i među prvima je priznala", rekao je Dačić.

Ministar Dačić je naveo da u Srbiji postoji veliko interesovanje za lik i delo Mahatme Gandija i da su Jugoslavija i Indija praktično bili osnivači Pokreta nesvrstanih, te da je u Beogradu bila održana prva konferencija.

"Za dve godine ćemo obeležiti 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu. Imamo ulicu sa Gandijevim imenom, njegovu bistu i to sve pokazuje dobre odnose. Biće ovo prilika da se još više približe srpski narod i naša zemlja sa Indijom", rekao je Dačić.

Ministar je dodao da je za gošću pripremio "iznenađenje" pozivajući unuka Josipa Broza Tita, Jošku, a Gandijeva unuka je, kaže, iskazala želju da zajedno sa njim daje intervjue.

Tara Gandi će u narednih nekoliko dana predstaviti svoju knjigu "Sećanje na jedno izuzetno doba", obići će ulicu i bistu Mahatme Gandija, Muzej Jugoslavije, prisustvovaće koncertu ansambla "Kolo" i imaće razne druge aktivnosti.
 
 

 
 
 
Ključne reči: Indija Ivica Dačić