gototopgototop
sreda, 20. mart 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Republika Srbija je zainteresovana za razvoj sveukupne saradnje sa državama koje učestvuju u procesu saradnje Jug-Jug
+ larger fontnormal font- Smaller font
Jug-JugGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Konferenciji Ujedinjenih nacija o saradnji Jug-Jug koja se održava u Argentini:

„Ekselencije,
Dame i gospodo,

Pre svega želim da se zahvalim Republici Argentini na toplom gostoprimstvu i izvanrednoj organizaciji ovog važnog skupa. Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku da ponovo budem gost zemlje sa kojom Republika Srbija tradicionalno neguje i ostvaruje odlične odnose, kao i puno uzajamno razumevanje i podršku po pitanjima od suštinskog značaja.

Imam čast da se obratim na ovoj značajnoj Konferenciji UN-a posvećenoj saradnji Jug-Jug, koja se u proteklih 40 godina, nakon usvajanja Plana akcije iz Buenos Airesa 1978. godine, kroz kontinuirani rast saradnje i uključivanje sve većeg broja aktera, afirmisala i razvila kao važan segment u procesu unapređenja savremenih političkih i ekonomskih odnosa, odnosno kao uspešan modalitet međunarodne saradnje za održivi razvoj. Dostizanje održivog razvoja na globalnom planu je, više neko ikada ranije, povezano sa ulogom i značajem ekonomija u ekspanziji i zemalja u razvoju. Dozvolite mi da istaknem da je održavanje druge Konferencije UN-a na visokom nivou pre svega potvrda doprinosa saradnje Jug-Jug na planu razmene iskustava, znanja i tehnologija između zemalja u razvoju, kao i triangularne saradnje koja uključuje i razvijene zemlje.

Republika Srbija je zainteresovana za razvoj sveukupne saradnje sa državama koje učestvuju u procesu saradnje Jug-Jug. Kao zemlju koja je se sada nalazi u procesu evropskih integracija, ali koja je bila i među osnivačima Pokreta nesvrstanih zemalja, posebno nas raduje razvoj dimenzije triangularne saradnje i zajedničko delovanje partnera iz razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

Čvrsto sam uveren da u svetu rastuće međuzavisnosti i kompleksnosti zajednički izazovi zahtevaju i zajednička rešenja u duhu konstruktivnosti, kompromisa i fleksibilnosti. Poštovanje međunarodnih institucija i međunarodnog prava, kao ključni principi koji usmeravaju saradnju Jug-Jug, i danas predstavljaju najbolji odgovor na globalne izazove. Republika Srbija će i ubuduće nastaviti da se snažno zalaže za jačanje multilateralizma, sistema UN-a i međunarodne solidarnosti, uz poštovanje suverene jednakosti svih država članica.

Želeo bih da iskoristim ovu priliku da se još jednom zahvalim brojnim državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost „Kosova" i dale podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije. Time je demonstrirana privrženost principima međunarodnog prava, Povelji Ujedinjenih nacija i rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244. Republika Srbija se dosledno pridržava stava da se sporna pitanja mogu rešavati samo uz puno poštovanje navedenih principa i dokumenata, kroz dijalog čiji je cilj postizanje kompromisnih i trajnih rešenja. Duboko sam uveren da samo dosledno principijelno postavljanje predstavlja garanciju da će i u budućim sličnim situacijama prava malih i manje razvijenih zemalja biti poštovana.

Dame i gospodo,

Smatram da je posebno značajno što je u središtu pažnje ove Konferencije sprovođenje Agende održivog razvoja do 2030. godine, kao dokumenta od strateškog značaja, čija bi realizacija trebalo da svet učini pravednijim, boljim i humanijim za sve. Time se još jednom potvrđuje nezamenjiva uloga sistema UN-a, kao globalnog foruma za rešavanje pitanja i izazova koji su univerzalnog značaja, kao što su Ciljevi održivog razvoja, čijem ispunjenju podjednako teže i zemlje u razvoju i razvijene zemlje.

Republika Srbija je posvećena implementaciji svih ciljeva održivog razvoja, a kao prioritete izdvajamo iskorenjivanje siromaštva, povećanje zaposlenosti, posebno među mladima, ekonomski rast, ostvarivanje pune rodne ravnopravnosti i osnaživanje položaja žena i devojčica.

Dame i gospodo,

U našoj zemlji je u toku sprovođenje procesa ekonomskih reformi čiji je cilj uspostavljanje trajne političke i ekonomske stabilnosti. Dinamičan rad na usklađivanju Agende sa našim prioritetima, kao i poglavljima u predpristupnim pregovorima sa Evropskom unijom imaju izuzetan značaj u ovom procesu. Republika Srbija je spremna da sa svim partnerima, uključujući i institucije iz sistema Ujedinjenih nacija, civilno društvo i privatni sektor, učestvuje u iznalaženju najboljih odgovora na pitanja sa kojima se suočava region Jugoistočne Evrope, ali i šira međunarodna zajednica. Posvećeni smo pronalaženju rešenja za zajedničke izazove u našem regionu kroz saradnju na planu zaštite životne sredine, održivog korišćenja vode i energije, unapređenja saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede, razmene tehnologija, trgovine i investicija, inovacija, nauke i informaciono komunikacionih tehnologija. Republika Srbija smatra da samo na osnovu zajedničkog angažovanja i miroljubive saradnje, što su i fundamentalni principi koji karakterišu saradnju Jug-Jug, Republika Srbija i ostale zemlje našeg regiona mogu da dostignu zajednički cilj stvaranja mirnog, stabilnog, održivog i prosperitetnog okruženja. Uveren sam da će i ova Konferencija predstavljati značajan podstrek u tom smeru i svima želim puno uspeha u njenom daljem radu.

Hvala vam na pažnji!"