gototopgototop
понедељак, 11. март 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић у билатералној посети Тунису
+ larger fontnormal font- Smaller font
slika 2Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у званичној посети Републици Тунис.

Министар Дачић састао се данас са својим колегом, министром спољних послова Туниса, Кемаисом Женауијем.

„Желим да изразим велико задовољство поводом моје посете Тунису.

Када су у питању односи наше две земље, они су традиционално добри.

Два су стуба наших односа - пре пола века то су били односи председника Тита и Бургибе. И дан данас се трудимо, тек треба да радимо, да достигнемо ниво економске сарадње од пре тридесет година.
Србија, односно бивша Југославија, и Тунис су имали веома добру сарадњу на свим пољима. Многи студенти су се школовали у Југославији, било је значајних размена у области здравства, војног образовања. Наравно, развијенија је била и економска сарадња, а сада треба да радимо да се она унапреди.

Други стуб наше традиције и наших традиционалних односа је Први светски рат. Српска војска је прошла херојску епопеју, настрадало је 28% нашег становништва. Српска војска није хтела да капитулира, пешице су прешли преко Албаније до мора, након тога су савезници један део војске одвели на Крф, а 52.000 је дошло у Тунис. 3700 гробова српских војника је у Тунису. То је наш залог за будућност и желим да кажем да је ово почетак наших блиских и јаких односа.

Пружаћемо једни другима подршку у међународним организацијама.

Ми подржавамо Тунис и вашу борбу против тероризма, као и борбу за већу стабилност и безбедност у Тунису.

У том смислу, надам се да ћемо имати  све бољу сарадњу и да ће овакве посете бити све учесталије", рекао је након састанка министар Дачић.