gototopgototop
четвртак, 14. фебруар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Полазници 8. класе Високих студија безбедности и одбране посетили Министарство спољних послова
+ larger fontnormal font- Smaller font
Predavanje -_14._febОбраћање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића полазницима 8. класе Високих студија безбедности и одбране:

„Поштовани полазници Високих студија

Дозволите да вам и са моје стране пожелим најтоплију добродошлицу у Министарство спољних послова. Немам сумње да ћете бити успешни у вашем опредељењу да додатно усавршите ваша знања за обављање ваших одговорних функција. Задовољство ми је да и овог пута констатујем висок степен сарадње и координације Министарства спољних послова и Министарства одбране у реализацији програма усавршавања које спроводе институције Министарства одбране.

Надам се да сте у преподневном делу имали занимљива и корисна предавања заменика генералног секретара и шефова сектора за безбедносну политику и билатералу, која су се односила на питања функционисања и организације Министарства, али и друга питања која су комплементарна програму вашег усавршавања, а истовремено представљају приоритетна питања нашег спољнополитичког ангажовања.

Србија је у претходном периоду остварила значајне резултате на спољнополитичком плану, упркос бројним изазовима. Као одговорна чланица међународне заједнице, Србија настоји да очува и афирмише своје националне интересе, поштујући међународне обавезе и принципе, желећи да гради међудржавне односе и партнерства на бази дијалога, међусобног уважавања и поштовања преузетих обавеза. Чврсто бранимо сопствене националне интересе, што је легитимно право сваке земље и нације, истовремено разумемо интересе других, али очекујемо са правом да се и наши интереси уважавају на међународној сцени.

Мир и стабилност у региону представљају један од наших кључних приоритета и зато водимо политику сарадње и помирења, јачајући економију и перспективе својих грађана, уз настојање да сви у региону буду окренути будућности и развоју. Србија је кључни фактор за регионалну стабилност и од међународних чинилаца је призната као кредибилан и одговоран партнер, извозник безбедности и фактор који учествује у решавању проблема, а не проблем са којим други треба да се баве.

Косово и Метохија је питање од највишег националног интереса, наш приоритет и највећи политичко-безбедносни изазов. Очување интереса Србије на КиМ и у вези са КиМ, остаје задатак и циљ коме стремимо, али нећемо одустати од наше посвећености дијалогу и компромису, што је једини начин долажења до одрживог и стабилног решења. Наметање решења и политика свршеног чина, без обзира од кога долази, су рецепт за неуспех и додатну дестабилизацију.

Као што знате, велики број држава није признао сецесију Косова и Метохије и такозвану Републику Косово. Посебно је важно што су поједине државе уважиле наше аргументе и донеле одлуку о повлачењу признања.

Неспоран је тренд повлачења признања, што је резултат наше дипломатске активности на билатералном и мултилатералном плану. Као министар прешао сам преко милион километара, односно више од двадесет пет пута обишао земљину куглу и био на свим континентима. Сви наши највиши званичници овом питању приступају са великом енергијом што има за последицу да једнострана прича око статуса Косова још увек није готова.

Наше залагање за поштовање међународних правних норми добило је потврду и приликом гласања о пријему „Косова" у УНЕСКО, пре три године, као и недавно у Интерполу, када су многе земље подржале нашу аргументацију и гласале против пријема „Косова".

Са безбедносног аспекта за цео регион, изузетно је значајна улога КФОР на КиМ, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244. Србија у потпуности подржава мандат Мисије КФОР и веома је важно да она не смањује присуство на КиМ. КФОР није само гарант безбедности српске заједнице, њене имовине и културног наслеђа, већ важан гарант њиховог физичког опстанка.

За Србију су апсолутно неприхватљиве аспирације Приштине да променом и проширењем мандата тзв. Косовских безбедносних снага отпочне процес њихове трансформације у оружане снаге. КФОР је једина легална и легитимна војна формација на КиМ, која треба да испуњава мандат који је њему додељен Резолуцијом СБ УН 1244 и обавезе из Војно-техничког споразума из Куманова.

Србија спроводи политику војне неутралности, али она није препрека унапређењу партнерске сарадње са НАТО, што видимо из других примера, да војно неутралне, или „војне несврстане" земље, такву сарадњу успешно остварују. Високо ценимо што НАТО у потпуности поштује позицију РС и жели да се партнерска сарадња у таквом оквиру развија, што је управо кључна основа за грађење односа.

Стратешки спољнополитички циљ Србије је да постане чланица ЕУ. Европски процес земаља региона је најбоља гаранција за трајну регионалну стабилност.

Учествујемо у концептима безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, који су јој доступни и тражимо простор да томе допринесемо. Не чекамо да то буде наша обавеза једном када постанемо члан ЕУ, већ солидарно делећи терет са чланицама ЕУ, сматрамо да је безбедност област која не пита за границе или чланство. Наше учешће у мултинационалним мисијама и операцијама се високо вреднује, а у току је процес успостављања националног законског и институционалног оквира који ће омогућити и учешће цивилних структура у мултинационалним мисијама.

Сведоци смо да је Србија у протеклом периоду значајно унапредила билатералне односе са великим силама. Прошле године обележили смо 180 година од успостављања дипломатских односа са Руском Федерацијом. Недавна посета председника РФ Путина Србији додатно је учврстила политичку и привредну сарадњу две земље и представља снажну потврду наших пријатељских односа.

Билатералној сарадњи са Кином посебан печат дао је прошлогодишњи сусрет председника Вучића са кинеским председником Си Ђинпингом и премијером Ли Кећиангом, током Самита Светског економског форума. Интензивну сарадњу наставили смо и у оквиру иницијативе Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе.

Важан јубилеј обележили смо и са САД, а реч је о 100 година од подизања српске заставе на Белој кући у знак почасти жртвама које је Србија поднела у Првом светском рату. Унапређен је конструктивни дијалог који је допринео да наши амерички партнери имају више разумевања за питања од значаја за Републику Србију.

Србија је посвећена изградњи добрих билатералних односа и са земљама Африке и Латинске Америке, а велики значај придаје даљем развоју односа са традиционално пријатељским земљама азијско-пацифичког региона, који не само да представља регион са више од половине светске популације, већ последњих година и мотор светског економског развоја. Укратко, желимо да обновимо стара пријатељства и истовремено стекнемо нова.

Унапређење регионалне сарадње и односа са суседним земљама представља кључан моменат спољне политике Србије. Србија ће наставити да пружа максималан и конструктиван допринос свим процесима усмереним ка јачању и диверзификацији сарадње. Наслеђене проблеме који су озбиљни и тешки, али и сва друга отворена билатерална питања са суседима решаваћемо искреним дијалогом и спремношћу на компромис.

Даме и господо,

Нови безбедносни изазови значајно су са безбедносног аспекта изменили свет у којем живимо. Зато више него икада постаје императив да се на свим нивоима размењују информације, остварује сарадња и пружа искрена подршка ради проналажења одговора на постојеће, али и будуће изазове и претње.

Борба против тероризма представља ургентни заједнички задатак. Пре неколико дана сам у Вашингтону представљао Србију на министарском састанку земаља чланица Глобалне коалиције за борбу против DAESH. Тиме смо демонстрирали нашу опредељеност да борбу против тероризма и све видове екстремизма ставимо међу приоритете свог спољнополитичког деловања.

Драги пријатељи,

На крају желим да нагласим да нас у наредном периоду очекује даља интензивна дипломатска активност, те ће, у том смислу, ангажовање Министарства спољних послова, Министарства одбране, али и других државних институција на остваривању наших приоритета и националних интереса бити захтевно. Немам сумње да ће, као што је и до сада чињено, на билатералном и мултилатералном плану, наше активности бити фокусиране, ефикасне и правовремене, како бисмо на најбољи начин остварили заједничке циљеве.

Захваљујем на пажњи."