gototopgototop
petak, 08. februar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „Jučerašnja sednica Saveta bezbednosti UN-a bila je jedna od najpozitivnijih za Srbiju“
+ larger fontnormal font- Smaller font
0802 daccich izj04Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je jučerašnja sednica SB UN bila jedna od najpozitivnijih za Srbiju, budući da su sve članice Saveta jednoglasno osudile takse od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i pozvale na momentalno ukidanje te mere.

Istakao je da ga posebno raduje to što se takve reči nisu čule samo od predstavnika Rusije, Kine, Indonezije, Ekvatorijalne Gvineje i Južnoafričke Republike, zemalja koje nisu priznale Kosovo i Metohiju, već i od ostalih članica, kao što su, na primer, SAD, koje su, takođe, pozvale na momentalno ukidanje takse, Nemačke koja je rekla da je to apsolutno suprotno evropskih vrednostima, a u osudi taksi su izuzetno oštre bile i Belgija, Poljska i Obala Slonovače.

"Mislim da je bilo potpuno opravdano naše zalaganje za održavanje ovakve sednice i mislim da je veoma važno što smo postigli jednoglasno dogovor svih članica SB UN da se više ne postavlja pitanje dinamike u kojima će biti održavane sednice, jer to na kraju krajeva i nije zavisilo od Srbije. Nije Srbija odredila te termine da se sednice održavaju na tri meseca, nego je generalni sekretar podnosio izveštaj na tri meseca.

Imajući u vidu da neke zapadne zemlje ne žele temu Kosova na sednicama SB UN, pretila je opasnost da ova sednica uopšte ne bude održana i da se uvede princip proceduralnog glasanja gde nema prava da se stavi veto i gde je za održanje sednice potrebno devet glasova za. Time su se sticali uslovi da tema Kosova i Metohije više nikad i ne bude na sednici SB UN.

U želji da se predupredimo takav razvoj situacije i u želji da se tema o KiM zadrži na agendi SB dogovorili smo da ove godine budu tri sednice posvećene izveštaju generalnog sekretara, odnosno situaciji na KiM, s mogućnošću sazivanja vanrednih zasedanja bilo zbog pozitivnih ili negativnih događaja.
Takođe je dogovoreno da u sledećoj godini ta dinamika bude dva puta godišnje, a od sledeće godine, ako dođe do pozitivnog razvoja situacije, da se ta dinamika postepeno smanjuje. Za Srbiju je najbitnije da se ta tema nalazi na dnevnom redu."

Ministar Dačić posebno je zahvalio Ekvatorijalnoj Gvineji koja se ponašala principijelno, iako je reč o maloj zemlji koja je ovog meseca predsedavajuća Savetu bezbednosti, i poručio je svima u Srbiji da u njoj imamo velikog prijatelja.

"Zemlje koje su priznale Kosovo, danas su veoma oštro osudile formiranje vojske Kosova i uvođenje taksi. Ja sam ih upoznao i sa stavovima Haradinaja koji je imenovao ratnog zločinca za savetnika, o stavu Haradinaja da prekine komunikaciju sa Unmikom, o njegovom stavu gde smatra da je EU ubila dijalog.

Gospođa Čitaku je svojim govorom posebno je iziritirala članove SB UN nazivajući ove sednice predstavom i farsom, na to su reagovali mnogi članovi SB UN. Mislim da su predstavnici Prištine dobili veoma jasno upozorenje da takse moraju odmah biti ukinute.

Veoma pozitivno ocenjujem ovu sednicu. Uspeli smo da ovu temu održimo na agendi SB UN i svi su izrazili zadovoljstvo zbog konstruktivnog stava Srbije. Srbija se pokazala kao predvidiv, kredibilan partner koji ispunjava ono što se dogovori", izjavio je šef srpske diplomatije.