gototopgototop
четвртак, 24. јануар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Амбасадор Александар Ристић предао акредитивна писма председници Етиопије
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ristic - Adis AbebaАмбасадор Александар Ристић предао је 24. јануара 2019. године акредитивна писма председници Савезне Демократске Републике Етиопије Сахлеворк Зевде.

На церемонији у Националној палати, некадашњој царској резиденцији и канцеларији Хајла Селасија, амбасадор Ристић појавио се у српској, шумадијској народној ношњи.

Дипломатски протокол у свим државама света предвиђа да амбасадор на свечаности предаје акредитива, једној од најформалнијих дипломатскох активности, може бити одевен у тамно одело (или костим, за даме), дипломатску униформу или националну ношњу.
Домаћини и шефица етиопске државе са симпатијама су гледали на одевну комбинацију српског амбасадора, посебно јер такав избор одеће није уобичајен за европске дипломате, али је веома чест када су у питању представници афричких или азијских држава.

У разговору који је уследио, Сахлеворк Зевде, прва жена председник у историји Етиопије, истакла је да се о историјату пријатељства Србије и њене земље може причати сатима. Саговорници су се сагласили да на чврстим темељима братства два народа треба наставити изградњу савремених веза Србије и Етиопије.

Амбасадор Ристић каријерни је дипломата, који се дуже од деценије бави питањима везаним за афрички континент. Прва дипломатска служба била му је управо у Адис Абеби, а радио је и у нашим амбасадама у Дамаску и Бејруту.