gototopgototop
петак, 28. децембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Опроштајна посета амбасадора Ли Манчанга
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mancang -_oprostajna_posetaПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас у опроштајну посету изванредног и опуномоћеног амбасадора Народне Републике Кине у Републици Србији Ли Манчанга, који завршава свој мандат у нашој земљи.

Министар Дачић је захвалио амбасадору Ли Манчангу, изврсном познаваоцу прилика у региону и посебно Србији чији је велики пријатељ, на изванредној сарадњи коју је остваривао са Министарством спољних послова Србије у протекле четири године и значајном личном доприносу даљем унапређењу свеобухватног стратешког партнерства Републике Србије и НР Кине. Констатовао је да је током мандата амбасадора Лиа интензивиран дијалог на највишем и високом политичком нивоу, те да се односи две земље могу оценити као најбољи у њиховој историји.

Поновљена је захвалност наше стране на континуираној подршци Народне Републике Кине суверенитету и територијалном интегритету Србије, истовремено наглашена доследна подршка Србије политици „једне Кине", на чему је кинески амбасадор посебно захвалио.

Шеф српске дипломатије је са задовољством констатовао и да су током мандата амбасадора Лиа значајно унапређени и економски односи Србије и Кине, посебно у области инфраструктуре и инвестиција. Нагласио је да Србија и посебно председник Александар Вучић лично придаје велики значај сарадњи у оквиру иницијативе председника НР Кине Си Ђинпинга „Појас и пут", као и механизму сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Амбасадор Ли је захвалио на изванредној сарадњи коју је током свог мандата остваривао са Министарством спољних послова Србије и посебно на личној помоћи и подршци министра Дачића, кога сматра великим пријатељем. Нагласио је да су односи између Кине и Србије значајно унапређени управо у време када је Ивица Дачић био на челу Владе Републике Србије, као и на функцији првог потпредседника Владе и министра спољних послова. Сагласио се са оценама о стању и перспективи билатералних односа између НР Кине и Србије и нагласио да ће, иако одлази са дужности амбасадора, наставити лично да се ангажује у циљу даљег развоја свеобухватног стратешког партнерства Кине са Србијом, за коју гаји посебне односе. Указао је да кинеска страна придаје велики значај предстојећој посети председника Вучића Кини у априлу 2019. године, као и поновној посети Србији председника Си Ђинпинга.

Амбасадор Ли је на крају разговора уручио новогодишње честитке, које су министру Дачићу упутили члан Политбироа ЦК КП Кине и директор Канцеларије за спољне послове Централне комисије Јанг Ђиечи и државни саветник и министар иностраних послова НР Кине Ванг Ји.

Cestitka -_MIP_kine 
Честитка министара иностраних послова НР Кине Ванг Јиа

Cestitka -_Kina_2
Честитка члана Политбироа ЦК КП Кине и директора Канцеларије за спољне послове Централне комисије Јанг Ђиечија