gototopgototop
уторак, 20. новембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: „Важно је да унапредимо комуникацију и размену посета између Србије и Лесота“
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP LesotaПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са министром спољних послова Краљевине Лесото Лесего Мекготијем који борави у званичној посети Републици Србији.

Шефови дипломатија Србије и Лесота сагласили су се да постоји спремност за проширење сарадње и у области одбране и у међународним организацијама.

Министар Дачић је истакао да је посета министра из Лесота прва посета једног званичника те земље после дугог низа година. Подсетио је да је у октобру био у званичној посети тој држави на југу Африке.

„Две земље су географски удаљене, али их одликује блиско пријатељство још из времена Јосипа Броза Тита и Покрета несврстаних. Сарадња са Лесотом је започета 1966. године.

Имајући у виду односе из прошлости важно је да оживимо комуникацију и размену посета. Снажно подржавамо Лесото, спремни смо да помогнемо једни другима и за сарадњу у многим областима. Спремни смо да разговарамо и о сарадњи у одбрани и у међународним органзацијама", нагласио је министар Дачић.

За економску сарадњу две земље министар Дачић је рекао да није развијена имајући у виду географску удаљеност и навео да постоји намера да привредне коморе две државе сагледају могућности за сарадњу.

Шеф српске дипломатије је истакао да смо веома захвални Лесоту на ставу о непризнавању једнострано проглашене незавсности Косова.

Министар спољних послова Краљевине Лесото Лесего Мекготи рекао је да се Лесото у сарадњи са Србијом ослања на везе из времена СФРЈ.

„Већина људи из Лесота је била јако наклоњена Југославији у доба Покрета несврстаних.

Навео је да је министра Дачића упознао недавно на маргинама Генералне скупштине УН-а и да га је убрзо позвао да дође у Лесото.

"Мислио сам да никада неће доћи с озбиром да смо мала земља. Међутим, дошао је за две недеље. Разговарали смо о разним облицима сарадње, оставио нам је нацрте спразума како бисмо сагледали могућности за сарадњу", нагласио је министар Мекготи.

Двојица министара потписали су данас Споразум о сарадњи у области пољопривреде између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Министарства пољопривреде и прехрамбене сигурности Краљевине Лесово и Споразум између Владе Србије и Владе Краљевине Лесото о сарадњи у области културе и образовања.