gototopgototop
sreda, 07. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa novim ambasadorom Iraka u Srbiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
Amb. IrakaPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u kurtoaznu posetu novog ambasadora Republike Irak u Republici Srbiji Fakri Hasana Mahdia Al Isu.

Ministar Dačić je poželeo dobrodošlicu ambasadoru Iraka i poželeo mu puno uspeha u radu, a takođe je poželeo uspeh i novoj Vladi Iraka. Podsetio je da je Srbija ponosna na istoriju naših odnosa i na saradnju koja datira iz perioda bivše Jugoslavije. Takođe je istakao da je Srbija dala svoj veliki doprinos borbi protiv terorizma u Iraku i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta ove zemlje. Podvukao je da Srbija ima interes da dalje razvija svestranu saradnju sa Irakom u ekonomiji, unutrašnjim poslovima, ali i kulturi, prosveti i drugim oblastima gde postoje realne mogućnosti. Zahvalio je na principijelnom stavu Iraka u vezi sa nepriznavanjem JPNK i istakao da se nada da će pomenuta podrška ostati nepromenjena.

Ambasador Iraka je zahvalio na srdačnom prijemu i posebno istakao zahvalnost podršci Srbije u borbi protiv terorizma. Objasnio je da se Irak proteklih godina suočio sa velikim gubicima bez kojih ne bi bilo očuvanja njegovog teritorijalnog integriteta. Podvukao je da je sada Iraku najpre potrebna brza i efikasna obnova i pozvao je Srbiju da učestvuje u tome, jer kako je naglasio, upravo firme iz Srbije u Iraku imaju poseban imidz po ovom pitanju. Ambasador Fakri Hasan Mahdi Al Isa je ponovio podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i složio se da su mogućnosti za saradnju dve zemlje višestruke.

Sagovornici su se saglasili da tradicionalno prijateljski odnosi dveju zemalja, koji imaju dugu i bogatu istoriju, treba da budu i osnova ekonomskoj saradnji, uzajamnoj podršci na međunarodnom planu i podršci u međunarodnim organizacijama.