gototopgototop
среда, 17. октобар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Посета чланова SEEGROUP Републици Србији
+ larger fontnormal font- Smaller font
SEEGROUPГрупа дипломата, представника земаља учесница SEEGROUP (Southeast Europe Security Cooperation Steering Group), којој у 2018. години председава Мисија Републике Србије при НАТО-у, борави у посети Београду од 16. до 19. октобра ове године.

SEEGROUP је неформални и флексибилни форум за безбедносне и политичке консултације о темама од значаја за регион Југоисточне Европе, који окупља представнике чланица НАТО савеза, партнерских држава из региона Западног Балкана, као и западноевропских партнера НАТО-а.

За делегацију SEEGROUP је, 17. октобра организован брифинг у Министарству спољних послова, који је водио начелник Одељења за НАТО и Партнерство за мир Зоран Јовановић, уз учешће начелника Одељења за заједничку безбедносну и одбрамбену политику, безбедносне изазове и контролу наоружања Игора Кужелке, начелника Одељења за секторске политике ЕУ Снежане Стојић и коoрдинатора у Одељењу за суседне земље и земље ЈИЕ Горана Гвозденовића.

Гости су упознати са детаљима партнерске сарадње Републике Србије са НАТО-ом кроз програм Партнерство за мир, која се одвија на основама политике војне неутралности Србије, активностима у контексту заједничке безбедносне и одбрамбене политике, безбедносних изазова и контроле наоружања, процесом евроинтеграције, као и односима Србије са суседним земљама и земљама Југоисточне Европе.

В.д. помоћника министра, амбасадор Бранимир Филиповић приредио је, истог дана, вечеру у част делегације SEEGROUP, што је била додатна прилика за размену мишљења о многим питањима од заједничког интереса.

Током боравка у Београду, представници земаља учесника у SEEGROUP имали су састанак и у Министарству одбране, а присуствоваће и свечаном отварању осмог Београдског безбедносног форума.