gototopgototop
среда, 03. октобар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић у Москви разговарао са потпредседником Владе Руске Федерације и председником компаније „Гаспром"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_MoskvaПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић борави данас у Москви, где је учествовао на међународном форуму за енергетику „Руска енергетска недеља".

Током боравка у Москви, шеф српске дипломатије састао се са потпредседником Владе Руске Федерације Јуријем Борисовим, копредседником српско-руском Међувладином комитету за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, и са председником компаније „Гаспром" Алексејем Милером.

„Састанак са потпредседником Владе Руске Федерације био је веома важан јер смо договорили да се седница Међувладиног комитета одржи почетком новембра у Београду. Договорено је да то буде уочи најављене посете председника Руске Федерације Владимира Путина Београду, и том приликом ћемо разматрати све теме од значаја за нашу сарадњу.

На данашњем састанку констатовали смо да постоји позитиван тренд у развоју наших економских односа, као и да сваке године долази до раста обима наше спољнотрговинске размене. Она је прошле године износила две и по милијарде евра и очекујемо да ће ове године превазићи тај ниво.

Такође, разговарао сам са председником компаније „Гаспром" Алексејем Милером, компаније која је веома значајна за енергетску безбедност Србије.

Он ме је информисао о току радова на „Турском току" и током разговора које имају са Бугарском а у вези реализације гасовода кроз Бугарску према Србији.
То је веома важна ствар за Србију зато што се снабдевамо гасом из једног јединог правца - а то је из Русије преко Украјине. С друге стране, прошли пут је пропао покушај да се направи „Јужни ток" због опструкције Бугарске и ЕУ, односно Европске комисије.
За Србију је од велике важности питање другог правца снабдевања гасом. Са руском страном смо установили да нема никаквих препрека, да смо ми апсолутно за заједничку изградњу тих постројења кроз Србију али да треба решити све односе са Бугарском како не би поново дошло до проблема у изградњи гасовода.

У Москви је и министар Александар Антић који ће имати своје разговоре и све ће то бити од интереса за односе између Руске Федерације и Србије," изјавио је након састанака у Москви шеф српске дипломатије.