gototopgototop
среда, 26. септембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија развија односе са чланицама Покрета несврстаних земаља и негује блиске везе са њиховим народима
+ larger fontnormal font- Smaller font
2609pnz1Обраћање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на Министарском састанку Покрета несврстаних земаља који је одржан данас у Њујорку:

„Поштовани председавајући,
Екселенције,
Драги пријатељи,

Велика ми је част да присуствујем Министарском састанку Покрета несврстаних земаља. Представљајући Републику Србију данас у Њујорку, са задовољством настављам моја учешћа на скуповима Покрета последњих година.
Желео бих да изразим захвалност пријатељској Венецуели на организацији састанка.

Даме и господо,

Република Србија је поносна на улогу СФРЈ и Јосипа Броза Тита у оснивању Покрета несврстаних земаља. Србија, као једна од наследница Југославије, настоји да у данашњем свету и даље развија односе са државама чланицама Покрета и наставља са неговањем блиских веза са њиховим народима. Циљеви и принципи Покрета су актуелни и данас, посебно када је реч о потреби јачања мултилатерализма и ефективне улоге Уједињених нација, што је и основна порука данашњег састанка. Суочени смо са бројним изазовима, кризе су данас међусобно повезане, њихове последице у глобалном свету су свуда присутне, што тражи и појачан рад на тражењу заједничких, глобалних одговора.

Циљеви и начела УН-а, дефинисани Повељом, су наш важан ослонац у борби за мир и бољи свет. Суверена једнакост држава, одрицање од употребе силе, немешање у унутрашње ствари других држава, поштовање суверенитета и територијалног интегритета, мирно решавање спорова и уважавање различитости, без сумње, су принципи чија вредност не слаби. У условима крупних промена на међународном плану они су још актуелнији и потребнији у непрекидном ангажману на постизању нашег основног и највреднијег циља – мира.

Република Србија је дубоко уверена да је мултилатерализам једини приступ који води напретку у свету растуће међузависности. Сматрамо да јачање културе мира и дијалога, политике компромиса и мирољубиве коегзистенције народа представљају прави начин за постизање конкретних резултата. Сложеност сукоба и јачање екстремизма са којима се данас суочавамо, траже јачање способности УН-а, заједнички рад на остваривању предуслова за одрживи мир и развој.

Свесни смо улоге коју има Покрет, његовог упорног залагања за доследно поштовање међународног права и принципа, посебно принципа суверенитета, територијалног интегритета и немешања у унутрашње ствари других држава. Сматрамо да Покрет има важну улогу у процесима демократизацијe међународних односа и решавању проблема политичке, економске, социјалне, културне и хуманитарне природе. Посебно је важна активност Покрета у континуираној борби за равноправност земаља и промовисање различитих потреба држава чланица на међународном плану, тражења конкретних одговора на друштвено-економске изазове земаља у развоју.

Усвајање Агенде одрживог развоја до 2030. године је историјски догађај, ова свеобухватна визија развоја света је јединствена прилика за бољу будућност човечанства. Покрет несврстаних природно дели ту визију, коју јасно подржава и Србија.

Драги пријатељи,

Постизање политичког решења за питање Косова и Метохије је национални приоритет Републике Србије. Србија, бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, истовремено брани и међународно право, Повељу УН-а, очување међународног мира и безбедности. Србија је у потпуности посвећена миру и дијалогу који се, уз посредовање Европске Уније, води између Београда и Приштине, као и имплементацији постигнутих договора. Наша политика је одговорна, чинимо све да интереси нашег народа, али и регионални мир и стабилност буду заштићени.

Поштоване колеге,

Влада Републике Србије од 2010. године, подстичући јачање односа са чланицама Покрета, успешно спроводи пројекат „Свет у Србији". Настављамо програме стипендирања младих из земаља чланица и посматрача Покрета несврстаних, чиме развијамо везе наших народа и доприносимо бољој будућности свих нас.

Драги пријатељи,

Искрено желим да вам поручим да можете да рачунате на пријатељство, добронамерност, моју личну подршку и партнерство Србије.

Хвала вам на пажњи и разумевању."