gototopgototop
петак, 21. септембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Ниво поверења и висока динамика руско-српских контаката показују да се односи две земље континуирано и продуктивно развијају
+ larger fontnormal font- Smaller font
Banjaluka - Lavrov 3 jpgПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Бањалуци са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим.

Шефови дипломатија Србије и Русије Дачић и Лавров оценили су да ниво поверења и висока динамика руско-српских контаката показују да се односи две земље континуирано и продуктивно развијају. Двојица министара су се сагласили да односи Москве и Београда напредују на сваком пољу оценивши да су међусобни односи достигли веома висок ниво стратешког партнерства.

Министар Дачић информисао је свог руског колегу о току дијалога Београда и Приштине. Он је поновио став Београда да без Руске Федерације не може бити дугорочног и одрживог решења за Косово и Метохију.

Министар Лавров је истакао да Русија подржава дијалог Косова и Србије, уз неопходност поштовања Резулуције 1244 Савета безбедност УН. Он је поновио да косовски Албанци већ годинама не испуњавају споразуме са Србијом постигнуте уз посредовање Европске уније, упркос конструктивном ставу Београда, нагласивши да ЕУ мора да утиче на Косово.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавов пренео је министру Дачићу да Москва снажно подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине, равноправност три народа, као и уставне надлежности два ентитета у БиХ. Он је истакао да је Русија увек имала конструктивну сарадњу с ЕУ и САД у вези с питањима на Балкану, и не види разлог да се тако не настави, а не да се само једна од тих страна меша у решавање питања у региону.

Двојица министара закључили су да би успешно и одрживо окончање дијалога Београда и Приштине учврстило стабилност региона.

На састанку у Бањалуци двојица министара разговарали су и о међусобној подршци у међународним организацијама и припремама за састанак међувладине комисије, који је заказан за октобар.

Током боравка у Бањалуци министар Дачић присуствовао је церемонији полагања камена темељца за изградњу Српско-руског храма и културног центра.